Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NE ODUSTAJU

Amerikanci opet u Splitu: Hajduku hitno treba naša pomoć

Ndamukong Suh, Hajduk, Split (1)
Ivana Ivanović/Pixsell
08.10.2013.
u 14:26

- Nema nekog roka, razdoblja koje smo odredili kao vrijeme za odustajanje. Nemam dvojbi da vrijeme radi protiv Hajduka i njegove vrijednosti - tvrdi Glover

Američki investitori, koje zastupa odvjetnik Michael Glover, predali su ponudu Gradu Splitu vrijednu više od 200 milijuna kuna za kupnju 51 posto dionica Hajduka. Glover je o svojim namjerama govorio u hotelu Lav.

- Predali smo našu ponudu Gradskom vijeću, to je bila svrha mog putovanja, namjera mi je biti u Splitu tjedan dana. U slučaju da bilo tko ima potrebu razgovarati sa mnom, otvoren sam. Nemam očekivanja da ću se sresti s bilo kim, ali želim dozvoliti svima, koji su uključeni u proces da pitaju sve što iz zanima - kazao je Glover.

Nije želio konkretizirati kolika će biti ponuda grupacije u kojoj su, uz Glovera, igrač američkog nogometa Ndamukong Suh i psiholog Darren Treasure.

- Ne želim govoriti o brojkama, jer bi to bilo neprikladno prema Gradskom vijeću. Ponuda je povjerljiva stvar između Gradskog vijeća i nas, želim poštivati taj proces.
Ponuda je drugačija od prvotne, razlika je u tome što smo slušali gradonačelnikove primjedbe, što smo uvidjeli kratkoročne i dugoročne potrebe Hajduka - kaže Glover.

Upoznat je sa stanjem u Hajduku.

- Trenutačna situacija u klubu je takva da treba brzu reakciju, pratim hrvatske medije, najbolje što mogu, svako malo vidim tekstove o napretku. Napravljeni je mali napredak u vraćanju dugova, ali  Hajduk i dalje stvara gubitak. Pogledajte metode vraćanja dugova, ako prodajete igrače rano ili reprogramirate svoje obveze da produžite teret to je samo otežavanje situacije. Kod potpisujete ugovore s igračima, koji imaju udio u transferu u zamjenu za ono što biste im trebali platiti ostvarili ste kratkoročni cilj, ali ste naškodili dugoročnom projektu. Također, postoji situacija sa stadionom koji je u lošoj situaciji, kao bolest koja napreduje, situacija je sve gora i gora. Bilo koji plan za rješavanje duga, bez značajnih investicija u klub i stadion, stvara samo fikciju, pogrešnu prezentaciju trenutačnog stanja u klubu - jasan je Glover.

Ne očekuje da će Gradsko vijeće na sjednici zakazanoj za srijedu donijeti neke konkretne odgovore. Neće biti odluke prodaje li se Hajduk ili ne, Glover je spreman čekati i eventualni javni natječaj.

- Najjednostavniji odgovor je da nas ne zanima javni natječaj, dolazim iz zemlje u kojoj postoji komercijalno natjecanje. Samo zato što predajemo ponudu ne smatramo da nas to stavlja u povoljan položaj. Ako netko drugi može dati ponudu bolju od naše, onda oni zaslužuju da preuzmu kontrolni paket dionica. Siguran sam da Hajduk ne može opstati bez značajnih investicija, a Grad nije u situaciji da ih napravi. To vam je istina bez obzira jesmo li mi ulagači ili netko drugi. Predali smo ponudu, jer mislimo da je prava prilika, jer mislimo da možemo Hajduk odvesti na drugi nivo - kazao je Glover.

Glover i njegova grupacije ne opterećuju se pričama kako će prodati igrače za 30 milijuna eura i pokupiti novac ili će od Hajduka napraviti društvo koje se bavi tko zna s čim, ali ne i nogometom. Takvih razmišljanja ima čak i među vodećim kadrovima Hajduka.

- Trenutne ponude za igrače Hajduka bliže su 400 tisuća eura nego 4 ili 40 milijuna eura. Razumijem pitanje, proći će dosta vremena do prodaje igrača, koje će rezultirati visokim transferima. To nije komentar na kvalitetu igrača za koje mislim da je visok. Ponuda, koju smo predali obvezuje da dajemo puno više od 30-40 milijuna eura. Ako bude velikih iznosa za transfere onda ćemo biti sretni i taj novac bi bio investiran u kratkoročne i dugoročne planove - kaže Glover.

A koncerti u Poljudu?

- Jedno razoračanje koje sam imao otkako sam u Splitu je to što se počelo događati s travnjakom. Hajduk je nogometni klub, i ne samo klub, već je jedinstven i izuzetan i zaslužuje adekvatan stadion i travnjak. Gledao sam neke utakmice preko interneta nakon ljetnih koncerata, vidio sam kakav je travnjak. To je neprihvatljivo stanje iz moje perspektive, nema nikakvih opravdanja financijske dobiti za kvalitetu nogometa. Moja percepcija je da koncerti koji se izaberu moraju postići svoju svrhu da pomognu Hajduku i da zadrže kvalitetu terena - kazuje Glover.

Još jednom je podsjetio otkud njegova zainteresiranost za Hajduka.

- Upornost što se tiče Hajduka je istinska strast moje grupe za sport. Grupa koju predstavljam uključuje mene Suha i Tresura, svi ste ih upoznali. S Hajdukom je počela povijest kada je moj sin bio tu i trenirao s juniorima kluba, tada sam primjestio jedinstvenost Hajduka, Splita kao grada, Hrvatske kao zemlje u tranziciji i sve ove stvari me zanimaju kao biznismena. Naš prioritet je Hajduk, dugoročni interes je proširiti se možda prema košarkaškom klubu, razvoju nekretnina, ali u ovom trenutku ne mogu reći... U biznisu sam toliko da mogu prepoznati priliku - rekao je Glover.

Ne smatra da je predavanje ponude uoči sjednice Gradskog vijeća svojevrsni pritisak na vijećnike.

- Ne očekujem da Gradsko vijeće glasati o ponudi, prihvatiti je ili ne. Naša ponuda nije predana prije Gradskog vijeća zbog pritiska. Putovanje sam u ovom terminu pripremio prije mjesec dana, a Gradsko vijeće trebalo se održati 3. listopada - pojasnio je Glover.

Bio je odlučan kada je kazao da neće baš tako lako odustati od kupnje Hajduka.

- Nema nekog roka, razdoblja koje smo odredili kao vrijeme za odustajanje. Nemam dvojbi da vrijeme radi protiv Hajduka i njegove vrijednosti. U ovom trenutku ne vidim ništa što bi to moglo promijeniti - kaže Glover.

Novinare je zanimalo kakva će biti uloga bivšeg Hajdukov direktora Fredija Fiorentinija ukoliko američki ulagači stvarno kupe klub.

- Fiorentini je naš prijatelj, bio nam je izniman domaćin na visokom, ali osobnom nivou, on je netko s kim je lijepo provoditi vrijeme. Fiorentini nema poziciju u Hajduku, nema poziciju unutar koncepta moje grupe. Fredi je moj prijatelj, ono mi znači puno, ali Fiorentini neće biti dio Hajduka ni nakon kupovine kluba - zaključio je Glover.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije