Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ATP RIM

Nadal i Ferrer za naslov

David Ferrer
Reuters
01.05.2010.
u 15:50

Španjolac David Ferrer, 17. tenisač svijeta, pobjedom protiv sunarodnjaka Fernanda Verdasca 7-5, 6-3 nakon točno 90 minuta igre, izborio je plasman u svoj prvi finale u karijeri na nekom ATP Masters 1000 turniru.

Ferrer je 2007. godine bio finalist tadašnjeg Masters Cupa, završnog turnira osmorice najboljih tenisača svijeta koji se tada igrao u Šangaju, pobijedio ga je Roger Federer. No, slavljem protiv Verdasca, četvrtim u njihovom 10. međusobnom dvoboju, osigurao je prvi finale na jednom od devet turnira iz Masters serije.

Fernando Verdasco u subotu se ipak umorio. Tri tjedna igrao je u non-stop ritmu na zemlji, prije dva tjedna igrao je finale Monte Carla (ATP Masters 1000), a prošlog tjedna osvojio je ATP 500 turnir u Barceloni. Napokon, u petak je za pobjedu protiv Novaka Đokovića na terenu proveo 3 sata i 18 minuta.

Verdasco je odlično započeo i dvoboj protiv Ferrera. Poveo je s 5-1, stigao nadomak osvajanja prvog seta, ali ostao je bez energije za završni udarac, pa makar za prvi set. Ferrer se počeo sve bolje kretati, pokrivati teren i stizati one lopte koje je Verdasco pogađao u teren, a takve su, nakon vodstva ljevorukog Španjolca 5-1, bile sve rjeđe i rjeđe.

S osam gemova u nizu, Ferrer je osigurao prvi set 7-5 i poveo 2-0 u drugom, kada se Verdasco na trenutak dignuo i napravio break. No, u četvrtom gemu još jednom je izgubio servis, a novu priliku za povratak u meč nije dobio.

Korak do obrane naslova na ATP Masters 1000 turniru, koji se igra na zemljanoj podlozi u Rimu, došao je Rafael Nadal polufinalnom 6-4, 3-6, 6-4 pobjedom protiv Latvijca Ernestsa Gulbisa...

Meč dug dva sata i 47 minuta odigrali su treći nositelj turnira i nepostavljeni 40. tenisač svijeta. Bio je to njihov treći međusobni ogled i treća pobjeda ljevorukog Španjolca koji prije svog 24. rođendana ima priliku izjednačiti rekord Andrea Agassija kada su turniri iz Masters 1000 serije u pitanju. Legendarni Amerikanac sakupio ih je 17, a na putu do izjednačavanja tog rekorda pred Nadalom stoji sunarodnjak, David Ferrer.

Gulbis, koji je iz turnira izbacio Rogera Federera (i on je u Rimu ganjao 17. naslov iz Masters 1000 serije), Filippa Volandrija i Feliciana Lopeza, nije uspio iznenaditi i Nadala u izjednačenome meču (Španjolac 103 poena, Latvijac 101).

Svaki je set odlučen jednom iskorišten break-loptom, a Nadal je do tih ostvarenja došao u prvom gemu susreta i posljednjem, iskoristivši šestu priliku za break u trećoj dionici igre. Ukupno ih je imao dvanaest kroz cijeli meč.

Gulbis je u drugi set startao obranom servisa, a potom odmah i "breaknuo" Nadala, te prednost čuvao kroz središnji dio meča.

Izolira li se travanj iz ostatka kalendara u teniskoj godini, Nadalu je ovo bila 58. uzastopna pobjeda kroz koje je stigao do deset naslova. Posljednji travanjski poraz 2005. godine nanio mu je Igor Andrejev u četvrtfinalu Valencije.

Nadal i Ferrer odigrali su do sada 13 mečeva, a daleko je uspješniji mlađi Španjolac. Ukupno vodstvo 10-3 Nadal je, među ostalime, izgradio sa šest uzastopnih pobjeda.

Pobijedi li u finalu, osvojit će peti rimski naslov u šest posljednjih godina.

ATP Rim, polufinale:

Nadal (3) - Gulbis 6-4, 3-6, 6-4

Ferrer (13) - Verdasco (6) 7-5, 6-3

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije