Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
14. smo u ligama petice

Svi žele Hrvate! Naši nogometaši tražena su roba, a ove brojke to potvrđuju

Hrvatska povela protiv Danske, Borna Sosa zabio za 1:0
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
19.02.2023.
u 07:00

Od 37 nogometaša koje u ligama petice ima Hrvatska, najviše ih je u Italiji i Njemačkoj (po 13), potom u Engleskoj i Španjolskoj po četiri, dok su u Francuskoj trojica naših igrača. Ta brojka od 37 ujedno je i hrvatski rekord u posljednjih pet sezona.

Bronca na SP-u u Kataru donijela je dobro cjelokupnom hrvatskom nogometu, ali prije svega našim igračima, koji su postali još traženija roba na tržištu, pogotovo najjačih liga. Najbolje to potvrđuje podatak da smo prije SP-a u Kataru imali 32 nogometaša u ligama petice, a sada ih imamo 37. Novi članovi tog elitnog društva ove su zime postali Dejan Lovren (prešao iz Zenita u Lyon), Mislav Oršić (Dinamo – Southampton), Josip Juranović (Celtic – Union Berlin), Dion Drena Beljo (Osijek – Augsburg), David Čolina (Hajduk – Augsburg). Josip Brekalo je pak iz njemačkog Wolfsburga prešao u talijansku Fiorentinu.

Od 37 nogometaša koje u ligama petice ima Hrvatska, najviše ih je u Italiji i Njemačkoj (po 13), potom u Engleskoj i Španjolskoj po četiri, dok su u Francuskoj trojica naših igrača. Ta brojka od 37 ujedno je i hrvatski rekord u posljednjih pet sezona.

Gledajući samo Italiju, Hrvatska je sa svojih 13 igrača šesta najzastupljenija među strancima, više od nas imaju samo Francuzi, Brazilci, Argentinci, Nizozemci i Poljaci. Još bolju poziciju, petu, držimo u Bundesligi, gdje su ispred nas po broju igrača od stranih zemalja samo Francuzi, Austrijanci, Nizozemci i Danci.

Najveći pomak doživjeli smo u Engleskoj, gdje je prije ljeta bio samo Kovačić, a od tada su mu se još pridružili Perišić, Ćaleta-Car i Oršić, pa sada u najjačoj europskoj ligi imamo četvoricu nogometaša.

A po ukupnom broju igrača u ligama petice Hrvatska je na fenomenalnom 14. mjestu, odnosno devetom, pošto je razumljivo da su Italija, Njemačka, Engleska, Francuska i Španjolska u privilegiranom položaju. Od ostalih zemalja, ispred Hrvatske su samo Brazil (106), Nizozemska (80), Argentina (73), Portugal (60), Senegal (51), Belgija (45), Danska (44) i Srbija (42)... Iza Hrvatske su pak zemlje poput Poljske (36), Švicarske (36), Austrije (35), Urugvaja (31), Škotske (29), Maroka (29), SAD-a (29), Nigerije (27), Gane (26)...

Hrvatska pak postaje sila i u trenerskom dijelu, potvrđuje to podatak da trenutačno imamo tri trenera u ligama petice – po jednog u Njemačkoj (Niko Kovač, Wolfsburg), Italiji (Ivan Jurić, Torino) i Francuskoj (Igor Tudor, Marseille). Zanimljivo, više trenera od Hrvatske u ligama petica ima samo sedam zemalja – Italija, Španjolska, Njemačka, Francuska, Engleska, Portugal i Argentina.

>> Dok je Ćiro nevin ležao u zatvoru, Nadan Vidošević spriječio je njegovu smjenu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije