Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Životna priča

Buduća gospođa Miočić: Stipe je tako inspirativan

Stipe Miočić
Foto: Facebook
1/7
17.05.2016.
u 13:59

U Clevelandu je doista hrvatska iseljenička zajednica brojna pa su česti i piknici. Nažalost, kako sam odrastao, bilo me je sve manje na takvim okupljanjima jer sam se sve intenzivnije bavio sportom – rekao je Stipe Miočić

Stipe Miočić, najnoviji svjetski prvak u najtežem borilačkom sportu (MMA), odrastao je u Ohiju, u saveznoj državi u kojoj živi treća po veličini hrvatska zajednica u SAD-u. Od oko 400 tisuća Hrvata (onih koji se takvima još uvijek izjašnjavaju) desetina njih živi u Ohiju, najviše u Clevelandu i njegovoj okolici.

A takva brojnost obično je popraćena druženjima u hrvatskim centrima, crkvama, restoranima, pa ne treba čuditi što je mali Stipe zarana stekao svijest o svom nacionalnom podrijetlu koje i danas ističe u svakom trenutku. Uostalom, još u trenucima početnog šampionskog veselja Stipe je iz kaveza poručio da je pojas svjetskog prvaka izborio i za Hrvatsku.

Stipe je dosad dvaput posjetio Hrvatsku. Prvi put u kolovozu 2014. kada je posjetio i Cetingrad, grad iz kojeg potječe njegova majka Kathy, ali i Rtinu kod Zadra, mjesto u kojem je do svoje 17. godine živio njegov otac.

Drugi put u Hrvatsku je stigao u ožujku 2015. kako bi Cro Copu pomogao da se spremi za borbu s Gonzagom, pa smo tada imali i priliku s njim popričati.

Intenzivno se bavio sportom

– Iz svog djetinjstva sjećam se odlazaka u hrvatsku crkvu, a meni su još više ostala u sjećanju hrvatska vjenčanja u Hrvatskoj kući. U Clevelandu je doista hrvatska iseljenička zajednica brojna pa su česti i piknici. Nažalost, kako sam odrastao, bilo me je sve manje na takvim okupljanjima jer sam se sve intenzivnije bavio sportom. Još uvijek među iseljenim Hrvatima imam dobrih prijatelja, a i neke rođake. U Clevelandu ima i nekoliko hrvatskih restorana, među kojima je i Dubrovnik Garden u Croatian Lodgeu. 

Kao i mnoga druga muška djeca, i Stipe se znao potući na ulici pa je znao biti i žrtvom. No, danas se zacijelo nitko ne bi usudio izazvati "najopasnijeg čovjeka na planetu", kako Amerikanci vole tepati UFC-ovim teškaškim prvacima.

– Prve tuče se ne sjećam, ali sjećam se posljednje jer sam jako loše prošao. S 12 godina zafrkavao sam dvije godine starijeg dečka. Polio sam ga vodom pa me poprilično natukao. To je bila moja posljednja borba izvan hrvačkih strunjača, boksačkih ringova ili kaveza. Ne volim se tući, nisam street fighter, ali volim sportsku borbu. Kada bi se netko na ulici i poželio potući sa mnom, ja bih mu platio pivo da se raziđemo u miru.

Stipe je igrao bejzbol od devete do 20. godine, a potom je kao srednjoškolac počeo trenirati hrvanje i kako mu je to dobro išlo, nastavio je to činiti i na faksu. Sa slobodnom borbom počeo je sasvim slučajno.

– U fitness u koji sam odlazio vježbati dolazio je i jedan UFC borac, Dan "The Bull" Bobish i on me jednog dana pitao bih li s njim sparirao. Premda je riječ o borcu od 130-140 kilograma, ja sam rekao "zašto ne" i tako sam se zakačio za mješovite borilačke sportove koje od toga dana nisam prestao trenirati.

Kao klinac, imao je još želja. Htio je biti netko tko nosi uniformu.

Voli vježbati, a ne ljenčariti 

– Moja dječja želja bila je biti vatrogasac, policajac, vojnik, sve što nosi uniformu. Moja majka rekla je "možeš biti sve, osim vojnik". Na kraju sam na koledžu odlučio biti vatrogasac, za što sam morao završiti vatrogasnu akademiju, a to sam i učinio u roku od 10 tjedana, a potom i školu hitne pomoći, koja je potrajala godinu i pol dana.

Vjerovali ili ne, Stipe će i dalje obavljati svoj "part time" posao vatrogasca. Čak i sada kada mu se smiješi velika zarada na obranama naslova svjetskog prvaka.

– Ja ovaj posao ne radim zbog novca već zbog toga što volim pomagati ljudima jer to je jako dobar osjećaj. Spasiti nečiji život bolji je osjećaj nego pobijediti u teškoj borbi. Kad nisam u fazi priprema za borbu, onda obično radim tri puta tjedno i to noćne smjene od 19 do 7 ujutro. Ja u vatrogasnoj postaji nerijetko i treniram, obično radim snagu na spravama i kondiciju na pokretnoj traci.

Zar ga sve to, uz njegove spartanske treninge, odveć ne iscrpljuje?

– O ne. To me ni najmanje ne smeta. Ja volim vježbati, a ne volim ljenčariti.

Što njegova djevojka Ryan kaže na njegova dva posla. Ima li on dovoljno vremena za tu lijepu ženu s kojom će u svibnju stati pred oltar?

– Ona zna da ja to jako volim. Uostalom, i ona je završila za medicinsku sestru i također voli pomagati ljudima.

Buduću gospođu Miočić, lijepu Ryan Marie Carney, nismo imali priliku upoznati, ali smo na stranici posvećenoj djevojkama i suprugama slavnih sportaša (fabwags.com) o njoj pronašli da ima 28 godina i da izgleda kao model, ali se time ne bavi. Premda je završila za medicinsku sestru, a i završila je tečaj za kozmetičarku, najviše vremena u svojoj radnoj karijeri provela je u frizerskom salonu.

Stipe i Ryan zaručili su se prošle godine, a sretni borac to je tada popratio sljedećim riječima:

Zaručio se najboljom prijateljicom

– Sretan sam što vas mogu izvijestiti da sam se zaručio sa svojom najboljom prijateljicom i da sam sretan što ću provesti cijeli život s njom.

Ryan pak na svom Facebooku svako malo ističe koliko je ponosna na svog muškarca.

– Tako je inspirativno gledati Stipu kako se svakodnevno žrtvuje da bi pomicao vlastite granice i kako na svakom treningu daje sve što ima.

Stipe je dijete rastavljenih roditelja, no sreća je da tata Bojan i majka Kathy nakon toga nisu prestali komunicirati pa to na njega nije ostavilo velikoga traga.

– Oni nisu prestali komunicirati. Otac se ponovno oženio, a majka se ponovno udala. Majka me odgajala, a oca sam viđao vikendom. 

Otac se u međuvremenu vratio u Europu i skrasio u Austriji pa je zato Stipin prvi dolazak u djedovinu Hrvatsku bio vrlo emotivan. Tata Bojan tada ga je dočekao u suzama, a suza je bilo i proteklog vikenda, ali tada su tekle radosnice i ponosnice.

>>U Rtini stoji kuća obitelji Miočić, a Stipe kaže da će je obnoviti

>>Pogledajte borbu i kako je najavljen novi prvak Stipe Miočić!

Komentara 4

MO
mobitel20
15:33 17.05.2016.

Stipe ,junak obicnih ljudi ! Stipe, prvak i za Hrvatsku ! Bravo Stipe i cestitke za vjencanje !

KO
koltrina7
18:04 17.05.2016.

Još nismo ni svjesni koliki je uspijeh napravio Stipe Miocic .Prvak svijeta u MMA !!! I k tome nas Hrvat od oca Hrvata i majke Hrvatice s ponosnom tetovažom hrvatskog grba s prvim bijelim poljem . Sad usporedite tog muškarčinuu s onim udbaškim mišem Bitorajcom !))))

ER
Error00
17:05 17.05.2016.

lijep je kao da ga je Pablo Picasso nacrtao a do takve zenske je dosao samo zbog love zna se..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije