Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBOR ZA PREDSJENDIKA FIFE

Šeik iz Bahreina ili opet Švicarac?

šeik
Foto: Reuters/PIXSELL
24.02.2016.
u 19:00

Jesu li predsjednički izbori u Fifi ‘igra’ u kojoj se uvijek tuku dvojica kandidata i u kojoj uvijek pobjeđuje – Švicarac?

Da, to je izgledan scenarij ovoga petka na Kongresu u Zürichu, na kojemu švicarski kandidat ponovno figurira kao najveći favorit. Pet puta zaredom spletkaroš iz Vispa Sepp Blatter pomeo je konkurenciju na predsjedničkim izborima, a mnogi njegova nasljednika na čelu Fife sada vide u ćelavom odvjetniku iz Briga, Blatterovu susjedu Gianniju Infantinu. Udaljenost između rodnih mjesta dvojice švicarskih dužnosnika nije ni 10 kilometara.

Platini nije teret

Među federacijama koji podupiru Infantina je i HNS. Što kaže Uefa, našima je sveto pismo.

– Mi se u HNS-u usrdno nadamo da će upravo Gianni Infantino dobiti mandat za provođenje reformi u Fifi. Jedno je šeikova karizma, dok je vrhunsko poznavanje materije nešto sasvim drugo – kaže izvršni direktor HNS-a Damir Vrbanović.

Može li suspendirani Platini, osumnjičen za nelegalno primanje novca, biti Infantinov teret? Ipak su oni bili najbliži suradnici.

– To što se Platiniju dogodilo nema veze ni s Fifom ni Uefom. On je s funkcije predsjednika francuskoga nogometnoga saveza pomagao Blatteru u kampanji, a suspendiran je iako se nije suočio ni s jednim pravnim tijelom. Infantino je iskusan i vrstan dužnosnik koji se godinama bavio unutarnjom organizacijom Uefe, konfederacijom koja ima najatraktivniji sportski proizvod na svijetu, Ligu prvaka, i čiji su financijski prihodi, kroz marketing i promociju, nezamislivi – dodao je Vrbanović ne usudivši se ipak unaprijed proglasiti Švicarca pobjednikom izbora.

Slično kao Vrbanović razmišlja i predsjednik slovenskog nogometnog saveza, ljubljanski odvjetnik Aleksander Čeferin. Potvrdio nam je da je glas za Infantina stav cijele regije.

– Infantino je bio dobar glavni tajnik Uefe, što ne znači da bi bio dobar predsjednik Fife. No o njemu bar znamo puno, dok primjerice o kandidatu iz Bahreina ne znamo ništa – kazao nam je Čeferin.

Osim što uživa veliku potporu europskih federacija, Infantino je pridobio Oceaniju, Južnu Ameriku, dio Afrike, a za odlučujući korak prema ‘naslovu prvaka’ trebat će mu potpora članica Concacafa, konfederacije pod jakim američkim utjecajem.

Je li odluka o novome predsjedniku doista u rukama Amerikanaca koji su razotkrili korupciju u vodstvu Fife, pitamo Vrbanovića.

– Ne bih baš tako rekao, premda ne treba bježati od činjenice kako će moćniji savezi sigurno usmjeriti glasovanje slabijih na koje imaju utjecaj. Jer, primjerice, glas Turksa i Caicosa vrijedi jednako kao i engleski. Jedan član, jedan glas, zvuči vam poznato, zar ne? – kaže Vrbanović.

Okarakteriziramo li kandidature Francuza i Južnoafrikanca kao čisti avanturizam, a jordanskog princa samo kao folklor (jednom gubitnik, uvijek gubitnik), bahreinski šeik nameće se kao jedini ozbiljan protukandidat Infantinu.

Svi idu u drugi krug

Kao prvi čovjek azijske konfederacije, Al Khalifa računa na sigurnih 46 glasova s najvećega kontinenta, premda je i to neizvjesno. Naime, priča se kako Al Khalifa i princ Ali nisu u dobrim odnosima i da će se Jordanac, shvati li da nema šanse, okrenuti Infantinu.

Bahreinskom šeiku uteg je ideja o premještanju SP-a 2022. u Kataru u zimski termin, što utjecajni Europljani pod svaku cijenu žele minirati, ne želeći remetiti odvijanje nacionalnih prvenstava.

Glasovat će 209 članica Fife. Za pobjedu u prvom krugu potrebna je dvotrećinska većina, dakle 140 glasova, a zanimljiva je novost kako u drugi krug idu svi kandidati, a ne samo dvojica kao na prethodnim izborima. Ne odustanu li kandidati koji nakon prvoga kruga dobiju minimalan broj glasova, mogli bi ovo biti najdulji izbori u povijesti.

Za pobjedu u drugom krugu potrebna je natpolovična većina, 105 glasova. 

>>Jordanski princ traži odgodu izbora za predsjednika FIFA-e

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije