Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Beograd domaćin EP-a

Šef srpske atletike otkriva zašto je ulagao u Hrvatsku i kakve su bile reakcije

Veselin Jevrosimović
Foto: VL
05.03.2017.
u 17:45

– Naša država prepoznala je atletiku kao sport u koji se treba ulagati. Zato mi danas imamo deset stadiona s atletskom stazom, imamo dvije dvorane

Veselin Jevrosimović, predsjednik Srpskog atletskog saveza, uživa ovih dana u Beogradu. Zahvaljujući ponajviše njemu, Beograd je domaćin Europskog atletskog dvoranskog prvenstva koje danas (nedjelja) završava u Kombank Areni. Dan prije završetka već je od čelnika Europskog atletskog saveza dobio sve pohvale. A domaćinstvo jednog ovakvog natjecanja nije bilo lagan posao. A ni jeftin. Cijela priča košta oko 10 milijuna eura. Dobar dio sredstava osigurali su država i grad Beograd.

Ulaže i u medijski biznis

– Naša država prepoznala je atletiku kao sport u koji se treba ulagati. Zato mi danas imamo deset stadiona s atletskom stazom, imamo dvije dvorane. Evo, ova kružna staza iz Kombank Arene odmah poslije natjecanja seli se u Ćupriju pa ćemo imati i treću dvoranu. U planu je gradnja još pet atletskih stadiona – kaže Veselin.

Hrvatska atletika posljednjih desetak godina ima sjajne rezultate. Doduše, više u bacačkim i tehničkim disciplina nego u ostalima, a opet nemamo nijednu dvoranu. Zašto?

– Pa odgovor je jednostavan. U Hrvatskoj država nije prepoznala atletiku kao sport u koji treba ulagati. Više se ulaže u nogomet i košarku. Ne kažem da je kod nas bilo drugačije prijašnjih godina Ali došao je na vlast čovjek koji je imao sluha za atletiku, a tu mislim na premijera Vučića. Za nas je on bio bingo – istaknuo je Jevrosimović.

Veselin je odrastao u malom mjestu Mali Borak, u radničkoj obitelji. Tata je bio željezničar, a mama domaćica.

– Djetinjstvo sam proveo u mjestu koje danas više ne postoji. Jednostavno je cijelo mjesto prokopano i danas je tamo jedna ogromna rupa široka desetak kilometara. U sedmom razredu osnovne škole počeo sam se baviti atletikom. Prije atletike trenirao sam džudo. Kažu da sam bio veliki talent u skoku s motkom. Bio sam član juniorske i seniorske reprezentacije bivše Jugoslavije. Moj je rekord 4,60 metara. Zašto motka? Pa gledao sam jednom prilikom na televiziji nastup ruskog motkaša Kozakijeviča na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980. godine i to mi se jako svidjelo. Drugi dan otišao sam na Marakanu i postao član Crvene zvezde. To je klub za koji oduvijek navijam, ali nisam tako veliki navijač da idem redovito na nogometne ili košarkaške utakmice – istaknuo je Veselin koji je umalo postao desetobojac.

Čak sam jednom nastupio u desetoboju na Prvenstvu Srbije i osvojio sam prvo mjesto. No to mi je bilo i zadnje natjecanje jer sam mrzio trčati 400 i 1500 metara. Atletikom sam se bavio do 18. godine. Sa samo 19 godina otišao sam raditi u Njemačku, pa na studij u Floridu. Na drugoj godini studija počeo sam se baviti slaganjem komponenti za računala. Sa skupinom prijatelja osnovao sam tvrtku i zarađivali smo sasvim pristojno za to vrijeme – govori Veselin.

Od sklapanja kompjutora napravili ste danas jednu od najjačih srpskih tvrtki za softver – ComTrade?

– Iz Amerike sam se preselio u Düsseldorf i tamo sam počeo masovno prodavati kompjutore u zemljama bivše Jugoslavije i zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza. Brzo je tadašnja tvrtka postala drugi svjetski distributer računalne opreme s godišnjim poslom od 12,5 milijardi dolara. Kada sam se vratio u Beograd 1997. godine, osnovao sam svoju tvrtku ComTrade. Danas tvrtka zapošljava 4000 ljudi. Imamo predstavništva u 20 zemalja svijeta, između ostalog u Americi i na Filipinima. Za mene radi i jako puno programera iz Hrvatske, a lani smo zaradili oko 500 milijardi dolara – naglašava Veselin.

Između ostalog, Veselin je vlasnik portala Telegraf.rs koji je trenutačno po čitanosti drugi u Srbiji, iza Blica. Danas na portalu radi stotinjak novinara. Od 2009. na čelu je Srpskog atletskog saveza.

– Eto, u ovih osam godina napravili smo jako puno. Čak sam napravio više nego što sam mislio. I neću stati na ovom dvoranskom EP-u. Kandidirat ćemo se za Svjetsko prvenstvo u dvorani 2020. godine. Čak razmišljam da napravim stadion na otvorenome pa da se kandidiramo za Europsko ili Svjetsko prvenstvo na otvorenome.

Sagradit ćemo i stadion

Ali stadion na otvorenome mora imati kapacitet najmanje 50.000 gledatelja?

– Ako treba, napravit ćemo i tako velik stadion. Neće biti problem. Već imam zemlju na kojoj će se graditi, imam i gotov projekt – rekao je Veselin.

U jednom trenutku bili ste sponzor košarkaškog kluba Cibona. Bilo je to 2007. godine.

– U to vrijeme imao sam u Zagrebu tvrtku Crypton koja je sklapala LCD televizore, MP3 playere i uređaje za navigaciju. Klub mi je dao dobru ponudu. Cibona je dobar brend, a mi ulažemo u jake brendove na lokalnim tržištima pa sam svojim ljudima u Zagrebu dao zeleno svjetlo za jednogodišnji ugovor. I nisam zbog ulaska u Cibonu imao nikakve negativne reakcije. Cibonine utakmice u to su se vrijeme prenosile u skoro svim državama u kojima ComTrade posluje kao grupacija tako da je tu ekonomski razlog došao do izražaja. To mi je inače bilo drugi put da sam ušao u upravu košarkaškog kluba jer sam 2000. godine bio dopredsjednik Crvene zvezde – rekao je Veselin.

Jednogodišnji ugovor bio je vrijedan 50.000 eura, a te sezone prvak je bio Zadar.

– Ugovor je kratko trajao jer sam se brzo prebacio samo na izgradnju softvera pa sam zatvorio tvrtku u Zagrebu te više nisam imao previše interesa ulagati u marketing u Hrvatskoj.

Što volite raditi u slobodno vrijeme?

– Počeo sam ozbiljno trenirati olimpijski triatlon. Od tri discipline – plivanje, trčanje i vožnja biciklom – najbolje mi ide trčanje - istaknuo je.

Da se vi to ne spremate za Igre u Tokiju?

– Da, ali samo ako ima nekakva kategorija veterana – istaknuo je Veselin koji je bio glavni sponzor prvog fashion weeka u Beogradu na kojem su gošće bile hrvatske manekenke Tamara Roglić i Antonela Butigan.

Komentara 4

AL
alikoka
22:41 05.03.2017.

Pravi čovjek na pravom mjestu.

NE
Nenadnbgd
08:18 06.03.2017.

500 milijardi, mislite miliona ?

TV
tvigi
12:34 06.03.2017.

Kozakijewic je Poljak

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije