Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AMIR LJUTIĆ

Otac i trener najveće skijaške zvijezde u usponu: Oko Zrinke nema euforije, bitno je da stalno napredujemo

OBITELJ LJUTIĆ
Foto: privatni album
1/8
22.03.2024.
u 08:00

Meni je bitno da se ne ide prebrzo, da nije preveliki stres,ali da svake godine ostvarimo vidljiv napredak. Što bude snažnija i iskusnija, bude li sve u redu, Zrinka bi trebala biti sve bolja i bolja – rekao je Amir Ljutić, otac i trener Zrinke Ljutić

Uz povratak Filipa Zubčića na veleslalomsko medaljaško postolje nakon dvogodišnje pauze, među članovima hrvatske skijaške reprezentacije, najveći pomak u netom završenoj skijaškoj sezoni ostvarila je 20-godišnja Zrinka Ljutić. A prepoznao je to i Svjetski skijaški savez (FIS) koji je osmu slalomašicu i desetu veleslalomašicu svijeta proglasio najvećom ženskom zvijezdom u usponu u svijetu alpskog skijanja (FIS Rising Ski Star).

Zona nerealnih očekivanja je opasna

A sve to itekako raduje Zrinkina oca i trenera Amira Ljutića koji je zadovoljan trajektorijom kćerina sportskog razvoja.

– Svakako da sam zadovoljan. Nije to neko iznenađenje, za to smo se pripremali. Nema tu euforije. Ako imate natjecateljicu s određenim talentom kao što je ona, uz sustavan rad, to nije nikakvo iznenađenje. Meni je bitno da ne ide prebrzo, da nije prevelik stres, ali da svake godine ostvarimo vidljiv napredak. Što bude tjelesno jača i iskusnija, bude li sve u redu, Zrinka bi trebala biti sve bolja i bolja.

VIDEO Kolega u Adelbodenu do plasmana karijere! Rodeš odskijao sjajnu drugu vožnju

U vrijeme kada se mnogi nadaju uspjehu preko noći, jednom ocu je bitno da karijera ne ide prebrzo. Zašto?

– Zato što još nije spremna da pobjeđuje i onda samo stvaramo preveliki stres, riskiramo previše da uđemo u preveliko opterećenje, u zonu nerealnih očekivanja.

Kako pak otac i trener vidi Zrinkin razvoj u godinama koje dolaze?

– Bitno je da svake godine napravimo iskorak, da je ponešto jača. Dakako i da nas zaobiđu ozljede. U svakom sportu pa tako i u skijanju dolazi do prirodne selekcije i neke će cure odustati i tu se otvara nešto prostora.

Kada vidi svoju kćer na postolju, a u drugom dijelu sezone to se dogodilo triput uzastopce, koliko tata razmišlja o prvoj pobjedi koja kao da se najavljuje, kao da je već iza ugla?

– Ma ne, ja vam time uopće nisam opterećen, a ni Zrinka. Sve je to proces razvoja pa me takve misli ne prožimaju. Mi ne znamo kakva će biti sljedeća utrka i nama je najvažnije da ona odvozi ono što tog trenutka može. A hoće li to biti postolje ili neće, time se ne opterećujemo. Dakako, po ovim zadnjim rezultatima ispada da je njezino najbolje skijanje dovoljno za postolje, ali si ne namećemo nikakav pritisak. Kažem, važno nam je samo da odveze ono što tog trenutka može, što ima u sebi.

VEZANI ČLANCI:

Nastavi li se ovako razvijati, u Zrinki će mnogi vidjeti konkurenticu za odličja na predstojećim velikim natjecanjima kao što su Svjetsko prvenstvo (2025.) i Zimske olimpijske igre (2026.).

– Ja o tome nisam razmišljao, znam godine, ali ne znam datume tih natjecanja.

Nakon što je ove sezone četiri puta uzastopce izletjela uslijedila su tri uzastopna postolja. A cilj je, dakako, da se što manje dobrih nastupa kompromitira nekom pogreškom.

– To vam se zove broj ponavljanja. Ona je bila brza, ali sve komponente nisu bile posložene i što imate veći broj ponavljanja, to više dobivate na sigurnosti tehničke izvedbe, a samim time i psihičku stabilnost pa su oscilacije manje. Bit je u automatizmu, da vozite bez razmišljanja za koje vi u vožnji nemate vremena. S obzirom na to da je riječ o milisekundama, ako razmišljate, sigurno ćete kasniti u svojoj odluci.

I Ante Kostelić, također otac i trener, običavao je kazati da je jedna od tajni njegove djece, Janice i Ivice, u većem broju ponavljanja od konkurencije.

– Nema tu posebne tajne. Jedna od komponenti je talent, a ostalo je vještina. Što više vježbate, to ste bolji. Na ovoj razini sada svi pokušavaju raditi puno, no mi smo možda više radili od njih dok je Zrinka bila mlađa. Vi u Svjetskom kupu, naročito ako vozite više disciplina, nemate ni vremena ni mjesta za puno treninga. I svi mi treniramo podjednak broj dana, i oni i mi, a do kreativnosti je trenera da nešto napravi na kreativniji način. Suparnice pak imaju bolje uvjete i manje stresa pa se to nekako izbalansira. Najveća prednost može se napraviti u dječjoj dobi jer vi u seniorskom skijanju nemate vremena za treniranje puno više od drugih. Kasnije je samo nadogradnja. Ako bismo mi sada htjeli imati veći volumen treninga, natjecatelj nastupa mrtav umoran, može biti pretreniran. Osim ako idete ciljano na način da vas ne zanima aktualni rezultat jer vjerujete da će superkompenzacija doći za godinu-dvije. No, onda pak ne vidim smisla gubiti energiju za toliko natjecanja i putovanja. A s trenerske strane gledano, jako je važno ne uvesti sportaša u stanje pretreniranosti.

VEZANI ČLANCI:

– To se prati svakodnevno, tijekom treninga. U završnom dijelu sezone nekad, doslovno, i jedna runda zna biti previše. Svaki sportaš je po tom pitanju zaseban, a ja vidim da su Zrinka i Leona po tom pitanju drugačije i ne treba značiti da ono što jednoj paše odgovara i drugoj.

A Zrinki, za razliku od Leone, očito paše da vozi obje tehničke discipline.

– Treninzi veleslaloma pomažu razvoju tehnike, a time i slalomu. Uostalom, mi treniramo i superveleslalom koji pomaže u veleslalomu pa čak i slalomu što nekome možda ne zvuči logično. Doduše, kada vozite dvije discipline, nemate vremena za odmor i regeneraciju. Kada netko odmara, vi morate trenirati, no, kao što rekoh, baza se radi u dječjem skijanju i bez nje se teško odlučiti za voziti dvije, a možda i tri discipline.

Dora radi sa slovenskom ekipom

Koju osobinu kod svoje supertalentirane kćeri tata Amir najviše voli?

– Ona je kompletna sportašica. Ima prirodni dar, ali i volju za rad. Osim toga ima i druge interese, izvan sporta, što je meni drago.

Kako sportski stoji ostatak ove trenutačno najbrojnije hrvatske skijaške obitelji?

– Tvrtko i Hrvoje su zajedno, Tvrtko je u B a Hrvoje u C reprezentaciji. Tvrtko je uspio spustiti FIS točke, izborio je uvjete da može startati i u Svjetskom kupu i njegova premijera trebala je biti u Kranjskoj Gori koja je otkazana. Hrvoje je, pak, prvu godinu u FIS utrkama i u fazi je prilagodbe na tu razinu skijanja. Dora nije u nacionalnom timu i ona trenira i natječe se s jednom slovenskom ekipom. Taj dio priče financira obitelj.

A najčvršći oslonac te obitelji je mama Martina Cvjetko Ljutić bez čije sveukupne logistike zacijelo ne bi bilo ni ove sjajne sportske priče.

GALERIJA Veliki povratak Zubčića u veleslalomu. Konačno se vratio na postolje

OBITELJ LJUTIĆ
1/6

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije