Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stvorio Neuera

Osvoji li Elf naslov, zasluge za to pripast će i jednome Hrvatu!

neuer
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/3
07.07.2014.
u 14:00

Jedan je engleski novinar išao tako daleko da nije plavokosoga Manuela usporedio s legendarnim Oliverom Kahnom, najboljim vratarom SP-a u Japanu i Koreji, nego s klasnim čistačima, također svjetskim prvacima Franzom Beckenbauerom i Lotharom Matthäusom

Osvoje li Nijemci svjetski naslov, zasluge za to, nimalo subjektivno i bez ustezanja, pripisat ćemo i jednome Hrvatu, 33-godišnjem Toniju Tapaloviću, bivšemu vrataru iz Gelsenkirchena!

Naime, upravo su Tonijev utjecaj, njegova pronicljivost, staloženost, iskustvo, moderno shvaćanje nogometa, odigrali ključnu ulogu u razvoju vjerojatno najboljega vratara današnjice Manuela Neuera (28), dečka koji za idealnu momčad SP-a kandidira i kao vratar i kao stoper.

Mundijalski rekorder

Jedan je engleski novinar išao tako daleko da nije plavokosoga Manuela usporedio s legendarnim Oliverom Kahnom, najboljim vratarom SP-a u Japanu i Koreji, nego s klasnim čistačima, također svjetskim prvacima Franzom Beckenbauerom i Lotharom Matthäusom.

Ostat će zauvijek zapisano kao rekord svjetskih prvenstava: Manuel Neuer imao je u osmini finala protiv Alžira 59 dodira s loptom, od toga čak 21 izvan kaznenoga prostora. Na sljedećoj stepenici, protiv Francuza, briljirao je pak u drugom elementu, mačkastom refleksu branjenja na crti. Čudo od vratara nastalo u radionici hrvatskog majstora Tonija...

Foto: Reuters/PIXSELL

Prije tri godine, kada je Toni Tapalović postao trener vratara u Bayernu, pokušali smo napraviti intervju, predstaviti nepoznatoga Hrvata u Heynckesovu stožeru, no, pomalo neočekivano, iz Münchena je SMS-om stigla odbijenica. To je ona klasična njemačka filozofija koje se slijepo drži i Niko Kovač.

– Ispričavam se, ali ja sam samo pomoćni trener, nisam baš za intervjue – uzvratio je Toni, čiju izjavu nikada nigdje niste mogli pronaći.

Tih, samozatajan, skroman, ali beskrajno pošten, marljiv i posvećen svome poslu. A, zamislite, taj zlata vrijedni Toni Tapalović ne samo da nema nijednu utakmicu u 1. Bundesligi (branio je za drugu momčad Bochuma, Schalkea, Mainza...) nego nema ni trenersku diplomu. Dok nije dobio angažman u Bayernu, čak nije ni radio kao trener vratara, nego je vodio obiteljski restoran u Gelsenkirchenu!

Kako je uopće samouki trener Tapalović osvojio Neuera? Tako što je tada mlađahni Manu, kako ga zovu prijatelji, kao klinac još 2001. godine upijao Tonijeve treninge u Schalkeu. Tapalović je bio vratar druge momčadi, a Neuer klinac na početku vratarskoga puta. Tapalović (čiji brat Filip ima tri nastupa za vatrene) 2002. godine napustio je Schalke i vratio se 2006. te u jednoj sezoni bio pričuva Neueru.

Prerani kraj karijere

Toni je završio vratarsku karijeru 2010. godine zbog teške ozljede koljena, a godinu poslije stigla mu je ponuda o kakvoj nije mogao ni sanjati. Kada je potpisivao za Bayern (transfer je bio težak čak 27,5 milijuna eura, nap. a.), Neuerov uvjet bio je da s njim dođe i Toni Tapalović – kaže nam jedan bliski Tonijev prijatelj.

I održao se naš Toni u Bayernu već tri godine, i nije ga se smio odreći čak ni Pep Guardiola, koji je sa sobom doveo kompletan stručni stožer. Kako bi ga i smijenio kada mu je stvorio najboljega vratara na svijetu. Neuer, koji se uz južnjaka Tonija zaljubio u hrvatsku glazbu (sluša klapu Intrade) i kuhinju, svake godine ljetuje na Jadranu. Akumulatore puni u Dubrovniku i Brelima...

>>'Najbolji njemački branič' je čak 17 puta igrao loptom izvan šesnaesterca

>>Mnogo se toga može naučiti i kupiti, ali Nijemci imaju iskustvo koje je neprocjenjivo

Komentara 20

Avatar EU afrodita
EU afrodita
14:40 07.07.2014.

respekt za Nijemce, što se tiče organizacije do najsitnijih detalja u tome im nitko nije ravan...ništa ne prepuštaju slučaju,pa tako ni u nogometu... i ova repka koju imaju je odlično posložen kolektiv

ĆA
ćaćaća
15:20 07.07.2014.

njemci su vrh u svemu za razliku od ex juge...jugići su mogli pobjediti njemce samo na filmovima jugo produkcije ...

Avatar navijač
navijač
19:26 07.07.2014.

Odkad je hrvatska momčad ispala zna se za koga treba navijati za Njemačku naravno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije