Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Igor Flak

Opasan ples oko šipke politike, kriminala i društva

11.03.2017., Split - Utakmica 24. Kola MAXtv Prve lige izmedju HNK Hajduk i HNK Rijeka. Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL
Foto: Miranda Cikotić/Pixsell
1/8
13.03.2017.
u 18:51

Torcidin transparent “Morem plovi jedna mala barka” pravi je problem našeg društva

Tko je kriv? Zaštitari ili policija. Tko je zakazao u još jednom navijačkom ispadu koji je dobio brutalniju dimenziju u spoznaji da je razjareni pripadnik Torcide uzeo u ruke šipku te mahnito vitlao prema igračima Rijeke i sucu Zebecu?

U Hajduku se brane činjenicom da znatna financijska sredstva izdvajaju plaćajući osiguranje utakmice. Navijač je uhićen, 15 dana provest će u pritvoru i tu će se ova priča i ovaj slučaj završiti. Nitko neće odgovarati za ovaj propust i tako će biti sve dok jednog dana netko od navijača ne izgubi – glavu.

No, veći je problem što se još jednom bavimo samo posljedicama, a ne uzrocima stanja u našem društvu koje su dovele ili dovode do naglašenog porasta navijačkih ispada proteklih godina. Porast nasilja na svim razinama u društvu, nije drukčije ni na globalnoj svjetskoj razini, ipak otkrivaju da smo u jednoj dubokoj moralnoj, etičkoj i egzistencijalnoj krizi.

Dok čovjek koji vodi najtrofejniji hrvatski klub čeka jedno maratonsko suđenje zbog osnovane sumnje da je utajio milijunske iznose poreza, dok sudačka organizacija “režira” prvenstva i dok to sve politika gleda prekriženih ruku, cijeli problem vidimo u nezadovoljnim navijačkim korpusima koji gdjekad, apsolutno za svaku osudu, pribjegnu radikalizmu.

No, kad već spominjemo navijače, onda mi se Torcidin transparent “Morem plovi jedna mala barka” ispisan ćirilicom na svijetloplavoj podlozi upućen Armadi čini kao civilizacijski poraz. No, tu se Torcida poistovjetila s mnogim snagama upravo u našem društvu, ali i snagama koje sigurnim koracima marširaju i većim dijelom zemaljske kugle.

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

A gdje je tu nogomet i čemu zapravo služi taj cijeli HNL? Strast prema igri, koja je čarobna, težnja da pobjednik bude onaj koji je u igri najvještiji, igra koja bi trebala spajati, a ne razdvajati ljude, eto, iz tjedna u tjedan gubi svoju utakmicu.

I zbog svega ovoga zapravo svjedočimo jednom opasnom plesu oko šipke – politike, kriminala i društva.

>>Za više sporta posjetite našu Facebook stranicu Večernji list - Sport

>>Oglasio se i HNS, evo što kaže o huliganskom ispadu na Poljudu!

Komentara 20

DU
Deleted user
19:05 13.03.2017.

"Tko je kriv ? Zaštitari ili policija "....prva rečenica članka..ja bih još dodao i novinari jer već godinama pišu huškačke članke podržavajući tzv. navijačke skupine BBB i Torcide i njihovo sve veće divljaštvo .

BU
buljanzeljko453
19:06 13.03.2017.

Uzroci su upravo huligani, koji vi novinari a I politicari koristite u vase svrhe ovisi koga mrzite ili volite.. jadno drustvo od hajduka I torcide I oni kazu bore se protiv HNS -a, bore se da uniste sve sto mogu,te sve sto mogu, unustili su hajduk pa im zato sad svi krivi.

ZG
zgrio
19:23 13.03.2017.

Tekstopisac je sebe i kolege zaboravio staviti među potencijalne krivce. Njegovo veličanje tih huligana raznih boja meni kao prosječnom posjetitelju nogometne ili neke druge utakmice je naprosto gadljivo. I ne mogu se oteti dojmu da njegovo upiranje prstom u hns ima neke sasvim druge motive osim sportskih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije