Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HELSINKI - DINAMO 1:2

Sammir približio san, Maksimir 
će opet biti pun

Helsinki Dinamo (1)
AFP
Autori: Robert Junaci, Antonela Vukorepa/VLM
27.07.2011.
u 19:54

Nisu plavi imali posjed lopte, ni kontrolu, pa je ova pobjeda još veća. U opasnosti su zbog žutih kartona, već su ih osam skupili u tri susreta.

Dinamo ima sjajan rezultat iz prve utakmice trećeg pretkola Lige prvaka. Tih 2:1 u Helsinkiju je pozitivno, ali to je i jedino dobro s ove utakmice. Dinamova igra to svakako nije i nakon ovog rezultata nadvila se opasnost nad prolazak plavih u željeno četvrto pretkolo.

Naime, Helsinki je pokazao da nije nimalo neozbiljan suparnik, da igra hrabro i otvoreno protiv favoriziranog Dinama. I držao je plave u ‘'šahu’' pa i strahu velik dio utakmice, no srećom za Dinamo, sve je dobro završilo.

Košarkaški recept

Utakmica je krenula u čudnom smjeru, kao da su igrači obje momčadi malo previše gledali susrete NBA, i to one u verziji ‘'run and gun'’, odnosno trči i pucaj. Naime, već u otvaranju utakmice bilo je poluprilika i prilika koje su se smjenjivale na obje strane. Iako se znalo da su obje momčadi napadački usmjerene, nije se baš očekivalo da će tako otvorena garda krenuti u prvi susret.

Kad se tako igra, onda je jasno da je bilo i mnogo grešaka. Nažalost, bilo je i na strani Dinama, pa je iz jedne takve Helsinki i poveo.

Zadnja linija plavih slabo je reagirala na dugu loptu pa je Ring došao do nje, a onda je loše, glupo istrčao Kelava i Ring ga je sa 16 metara prebacio laganim lobom, koji je, dojam je, mogao stići Vrsaljko, ali on je zaspao na gol-crti. Hladan je to bio tuš za navijače plavih kojih je bilo i u Helsinkiju.

No, ništa koncentriraniji nisu bili ni domaćini, pa je zahvaljujući njima Dinamo izjednačio vrlo brzo. Badelj je odigrao dobru loptu za Beqiraja, ovaj je ušao s desne strane i ubacio, a domaći igrač Rafinha je, u strahu od Alispahića, loptu od vratnice poslao u svoju mrežu i plavima donio aktivan rezultat.

No, daleko je to bilo od dobre igre plavih, nisu uspjeli nametnuti svoju igru, preuzeti kontrolu, držati loptu. Čak je u nekoliko navrata Helsinki plavima pokazao malu školu nogometa u pas-igri.

Briljantno za pogodak

Isto se nastavilo i u drugom dijelu, koji su otvorile dvije prilike, po jedna na svakoj strani. Prvo se Kelava iskupio za pogrešku kod primljenog pogotka i sjajno je obranio Sadikov udarac, a na drugoj je strani domaći vratar ‘'skinuo'’ Badeljev udarac.

Obranio je Kelava i još jedan udarac domaćina, pa je pritom nokautiran, koljenom ga je pogodio Luis Ibanez, no Kelava je uspio nastaviti utakmicu, a onda se dogodila prava akcija Dinama: Badelj - Rukavina - Sammir i pogodak za veliku i važnu pobjedu. Nakon svega, maksimirski klub treba biti zadovoljan pobjedom, ne baš i igrom. Ono što je dodatno opasno za plave, čak osam igrača ima žute kartone i prijeti im stanka.

Tijek susreta

Helsinki - Dinamo 1:2

Drugo poluvrijeme

Kraj.

90' Igraju se četiri minute sudačke nadoknade.

89' Izašao je Sammir, ušao Calello.

86' Dinamu se sada nikamo ne žuri, pokušava držati loptu u svojim nogama i čeka kraj.

78' U igru je ušao 40-godišnji Jari Litmanen uz ovacije tribina.

76' GOOOL 2:1 Sammir dovodi plave u vodstvo. Badelj je poslao dugu loptu, Rukavina ju je sjajno proslijedio Sammiru, a on ju pospremio u mrežu!

70' Dobar pokušaj piše se Krstanoviću, no puca ravno u Wallema.

68' Izlazi Alispahić, ulazi Mateo Kovačić.

69' Sjajno je opet reagirao Kelava, ispucao Sadikovu loptu, a u trku mu je doletio Ibanez i pogodio ga koljenom u glavu. Pružena mu je pomoć, proveo je nekoliko minuta na podu i nastavit će susret.

64' Trude se plavi ne bi li napravili kakvu dobru akciju, no čvrsta obrana domaćina očito ih je iznenadila.

59' Prva izmjena u Dinamu. Ulazi Ante Rukavina, izlazi Beqiraj.

58' Sjajan Badeljev potez! S ruba šesnaesterca zapucao je ravno u gol, lopta se u zrak odbila o protivničkog igrača, a vratar Helsinkija morao se dobro istegnuti da bi je poslao iznad vrata.

56' Kelava se sada iskupio za sve propuste iz prvog dijela. Nakon kornera i gužve u petercu Sadikovu loptu zadnjim je snagama uspio zahvatiti na gol-crti.

48' Milan Badelj izborio je korner, Alispahić ubacio, Tonel i Vrsaljko bili spremni, no Finci su izbili, a kapetan plavih nije uspio dobro prihvatiti povratnu loptu.

46' Počelo je drugo poluvrijeme, a nije bilo izmjena ni u jednoj od momčadi.

Prvo poluvrijeme

45' Ivan Krstanović iznudio je slobodnjak na 20-ak metara, Sammir je namjestio loptu, pogodio živi zid, a sudac je svirao kraj.

40' Dinamovci su se malo razigrali, a paralelno s tim postali agresivniji. Žute kartone dobili su Ibanez i Beqiraj.

32' Inače, u Helsinkiju je i 100-tinjak navijača Dinama koji još čekaju pravi potez svojih ljubimaca. Stadion prima 10-ak tisuća ljudi, atmosfera je zasad malo mlaka, no publika se budi.

30' Prvi žuti karton zaradio je Mehmed Alispahić nakon što je umjesto na loptu startao na protivničkog igrača.

23' U čvrstom duelu Leko je pokosio protivnika na pod, no prošao je bez kartona.

21' Opasno je bilo opet pred Kelavom. Nakon slobodnjaka zamalo je domaćin opet poveo, no i ovoga puta bilo je sreće.

19' GOOOL 1:1 Autogol zabio je Brazilac Rafinha nakon Beqirajeva ubačaja koji je bio namijenjen Krstanoviću.

14' GOL 1:0 Domaćini su poveli Ringovim pogotkom. Nakon proigravanja kroza sredinu, finski napadač dočekao je loptu na desnom rubu šesnaesterca, lobom poslao prema mreži, a vratar plavih, koji je previše istrčao, samo ju je ispratio pogledom.

8' Opet je Kelava imao posla, ali srećom dobro ga je riješio. Domaćin ide silovito i dalje.

6' U šestoj minuti HTV se uključio u izravan prijenos.

3' Uzvratio je Leko, no brani Wallen. U Helsinkiju je brzo prošla faza ispitivanja terena, obje momčadi krenule su u napad od prve minute.

1' Počela je utakmica, a već u drugoj minuti Kelava je skinuo Pukkijev udarac.

0' Očekujemo početak prvog dijela... NA HTV-u tri minute prije susreta još nisu uspostavili vezu s Finskom.

Helsinki: Wallem, Rafinha, Lindstrom, Ojala, Sumusalo, Riihilahti, Bah, Zeneli, Ring, Sadik, Pukki

Dinamo: Kelava, Vrsaljko, Vida, Tonel, Ibanez, Badelj, Leko, Alispahić, Sammir, Krstanović, Beqira

Ključne riječi

Komentara 57

DU
Deleted user
20:59 27.07.2011.

Finci su bili opasniji i bolji od azera. Teren sa umjetnom travom kao biliardski stol. Dobra akcija za pobjedu. No, Dinamo mora bolje!

BE
beravi
21:17 27.07.2011.

bravo za dinamo. jedino je žalosno što nema publike ako nije ulaznica za kunu....

SO
solocontra
18:59 27.07.2011.

ovom igrom ne bumo vidli LP.. nije dobro zasad..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije