Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ljubav bez granica

Nogometni navijači godišnje potroše 35 milijardi eura!

'Fans of Munich pose in Munich, southern Germany, on May 18, 2012 on the eve of the UEFA Champions League final football match of FC Bayern Muenchen vs Chelsea FC.  AFP PHOTO / ADRIAN DENNIS'
'ADRIAN DENNIS'
19.05.2012.
u 22:20

Za tih 35 milijardi eura moglo bi se sagraditi 100 Allianz Arena, kupiti 372 Cristiana Ronalda te čak 562 Fernanda Torresa.

Jedan od glavnih sponzora Uefine Lige prvaka, MasterCard, proveo je istraživanje koje donosi podatke o ekonomskom utjecaju spomenutog natjecanja, promjenama u ponašanju i razmišljanjima nogometnih navijača te načinima na koje pripadanje pojedinom klubu utječe na njihovu potrošnju.

Istraživanje je nazvano Obožavatelji bez granica, a pod tim pojmom se smatraju svi navijači koji prate i pružaju podršku klubovima koji nisu iz njihove zemlje.

Možda je i najzanimljiviji podatak da ti navijači godišnje potroše nevjerojatnih 35 milijardi eura kako bi pratili omiljeni strani klub, a za taj novac moglo bi se sagraditi 100 Allianz Arena, kupiti 372 Cristiana Ronalda te čak 562 Fernanda Torresa. Od 35 milijardi, najviše se, otprilike 7,5 milijardi, potroši na televizijska prava, slijedi kupnja navijačkih rekvizita, klađenje te putovanja kako bi strane klubove pratili uživo.

Obožavatelja bez granica ima 41 milijun, a šezdeset posto njih su tzv. istaknuti navijači, koji određeni klub prate jer ga smatraju najatraktivnijim i najuspješnijim. Njih jedanaest posto su navijači regije, oni prate klub iz neke regije prema kojoj imaju posebne afinitete. Najviše takvih navijača (29 posto) prati Barcelonu, Real Madrid (10 posto) te Manchester United (8 posto).

Obožavatelji bez granica imaju utjecaja i u turizmu jer vrlo često posjećuju gradove u koje inače ne bi putovali, samo zato jer njihov omiljeni klub potječe iz toga grada.

Kada je riječ o stadionima, najviše navijača voljelo bi pogledati utakmicu na Camp Nou, zatim na Allianz Areni te na Santiago Bernabeuu.

U rezultatima istraživanja izneseni su i podaci o Ligi prvaka pa je tako u ovih 20 godina, otkako ona postoji u ovom formatu, broj momčadi koje sudjeluju u natjecanju povećan sa 36 na 76, broj utakmica narastao je sa 81 na 213, a prosjek navijača sa 24.000 povećan je 42.000.

Najupečatljiviji trenuci Lige prvaka su istanbulski finale između Liverpoola i Milana, Zidaneov volej protiv Bayera 2002. te fantastičan preokret Manchester Uniteda protiv Bayerna 1999. godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije