Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poslovanje Dinama

Mamiću su kroz ruke prošla 784 milijuna

\'30.11.2010.Zagreb, Hrvatska -  Hrvatski nogometni savez, Rusanova.Vlatko Markovic predaje kandidaturu za predsjednika HNS-a pred zagrebackim nogometnim savezom na celu s Zdravkom Mamicem.Photo: Mark
Marko Prpic/PIXSELL
20.12.2010.
u 12:15

‘Samo’ 358 milijuna sjelo je od famoznih prodaja igrača, a ostalo od Grada Zagreba, Uefe, TV prava.

Luka Modrić donio je 153,3 milijuna kuna, Eduardo da Silva 109,5, Vedran Ćorluka 94,9 milijuna kuna. To su tri najveća transfera u našem nogometu, sva tri novijeg su datuma i od tih transfera dobrim dijelom Dinamo živi i danas. No daleko od toga da živi samo od prodaje igrača. Naime, od 2006. godine kroz blagajnu Dinama prošla su 784 milijuna kuna, vidljivo je po podacima koje je predstavio portal Zagrebancija. A većina ipak nije od transfera, od prodaje igrača.

Mamić: Čisto poslovanje
Naime, ‘samo’ 358 milijuna na račun plavih sjelo je od tih famoznih transfera, a ostali novac stigao je od sponzora, Grada Zagreba, TV prava, ulaznica, Uefe...

No dobrim dijelom sav ostali prihod je u padu, maksimirsko ruglo sve je praznije, tek ga se uspije solidno napuniti, kao u posljednjoj utakmici s PAOK-om, kad se gledatelji privuku i s milijun kuna koje je Dinamo potrošio na kape i šalove ne bi li namamio gledatelje.

Stavka – prihodi od sponzora kluba uglavnom više i ne postoji, pa gotovo 190 milijuna kuna koje su plavi dobili u zadnje četiri godine od sponzora, sada iznose mrvice jer su svi sponzori pobjegli. A ionako su to većinom bile državne ili gradske tvrtke (HEP, INA, Croatia osiguranje...). Tek su dva nova došla, jedan je plavima dao rabljene automobile na korištenje... Ostali su i bez dijela novca od Grada Zagreba. Nekoć su dobivali po 40 milijuna kuna godišnje, sada je taj iznos više negoli prepolovljen. A i dobar dio novca po prošlim ugovorima nije stigao u blagajnu pa su plavi tako na sudu sa zagrebačkim Holdingom. A dodatni minus Mamićevoj blagajni je i PDV koji su morali platiti čak i na taj novac koji nisu primili.

No Dinamo i troši mnogo, kad se ima, nije teško trošiti. Pa su plavi mnogo novca i potrošili na transfere, više od 200 milijuna kuna od 2006.. Na plaće zaposlenika, plavi su u četiri godine potrošili 236 milijuna kuna, navodi zagrebancija.com baš par dana prije plave Skupštine koja će se baviti financijama.

– Čuo sam da ‘cure’ nekakve brojke i bilance, ali neće ulica voditi klub. Jedan smo od najboljih klubova Europe, naše je poslovanje potpuno transparentno i čisto – rekao je Zdravko Mamić.

Kako bilo, novac koji prolazi kroz Maksimirsku 128 golem je. Hajduk ga može samo sanjati. Još da nije bilo privatizacije prošle godine koja je donijela 150 milijuna kuna, blagajnik Hajduka vidio bi malo novca. Ukupno je u poljudsku školjku ušlo u četiri godine oko 240 milijuna kuna.

Platili 65 milijuna kuna PDV-a
Cibona je, primjerice, od Grada Zagreba u posljednje četiri godine dobila 36 milijuna kuna. I to je uglavnom sav novac koji je i imala, može mu se dodati tek nešto sitno od ulaznica. Uostalom, teško da bi proračuni svih zagrebačkih klubova u zbroju dostigli plave ili zbroj proračuna svih naših nogometnih prvoligaša nije ni blizu maksimirskom. No svi ti klubovi ne mogu ni prodati igrače kao Dinamo.Plavi su poslovne godine (posljednje četiri) uglavnom završavali pozitivno. Doduše, prošlu su završili u minusu jer im dio novca nije sjeo na račun pa su od Grada tražili dio novca unaprijed.

A i kad godinu završe pozitivno, ne moraju platiti porez na dobit, jer se dobit ne može dijeliti s obzirom na to da je klub ustrojen kao udruga građana. Zbog toga jer su udruga građana ne plaćaju poreze na prihode od transfera, ono što plaćaju jest PDV. Pa je tako Mamić nedavno pokazao i nalaze revizije te kontrole porezne uprave – plaćeno je 65 milijuna kuna PDV-a.

Za Lovrena će plavi dobiti još 1,5 milijuna eura
Rate za Eduarda daSilvu naplaćene su, Arsenal je završio s obročnim plaćanjem za nekadašnjeg igrača Dinama. Još dolaze rate za Modrića i za druge igrače koje je Zdravko Mamić prodao. I zbog toga je teško točno znati koliko su godišnji prihodi plavih. Jer nitko ne može i neće ‘iskeširati’ 15 ili 20 milijuna eura, pa ni najbogatiji klubovi.

Plavi su u 2010. prodali Dejana Lovrena i Marija Mandžukića. I od tog novca punit će se klupska blagajna još neko vrijeme. A plavi su, kad je o Lovrenu riječ, osim fiksne cijene koja je bila osam milijuna eura, dogovorili i bonuse. U slučaju da Lyon bude prvak Francuske, da igra Ligu prvaka, da Dejan odigra određeni broj utakmica, plavi dobivaju još novca. I svi uvjeti za bonus su ispunjeni, pa će u Maksimir sletjeti još 1,5 milijuna eura.

Ključne riječi

Komentara 30

FC
fcod
13:22 20.12.2010.

\"Očito se radi o upravi koja brine o klubu manirom dobrog gospodarstvenika !\" Nemoj me j***!

SA
santos008
13:22 20.12.2010.

\'\'Dospjela a ne naplacena potrazivanja \'\'i \'\'dospjele a ne placene obaveze \'\',su termini koji cesto egzistiraju u knjigovodstvu ,prema tome Mamic je bio u pravu kad je rekao:\'\'da jepun................\'\'

ZD
Zoran-Düsseldorf
16:41 20.12.2010.

Imenjace koliko je to u Evrima?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije