Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski vratar otkriva

Marko Šimić za VL: Da, želim braniti za Srbiju!

Marko Šimić
Marko Lukunić/Pixsell
24.03.2012.
u 17:34

- Ja sam Hrvat, to se nikad neće promijeniti. No, obje države su mi drage, na kraju krajeva, rođen sam u Valjevu

Naravno da bih prihvatio poziv srbijanskog saveza da branim za Srbiju, bez razmišljanja! Pa gdje ćete boljeg puta i pozornice za afirmaciju!

Govori tako bivši Dinamov junior i vratar sesvetske Croatije Marko Šimić (27). Koji je igrao u gotovo svim hrvatskim mladim selekcijama.

- Naravno da sam razmišljao i o tome da igram za hrvatsku A-vrstu. Zasmetalo mi je što su sada počele priče da sam se odrekao Hrvatske. To su gluposti. Prihvatio bih i poziv iz Hrvatske. No, nitko sa mnom nije kontaktirao. I svjestan sam da u hrvatsku reprezentaciju teško mogu ući. U nju se može ući jedino iz velikog kluba. Čini mi se da sam bliže Srbiji.

To znači da u Srbiji imate slabiju konkurenciju?

- U Srbiji ima nekoliko odličnih vratara. Stojković je u Srbiji najbolji vratar.

Možete li zamisliti scenarij u kojem kao vratar srbijanske reprezentacije igrate protiv Hrvatske?

- Ja sam Hrvat, to se nikad neće promijeniti. No, obje države su mi drage, na kraju krajeva, rođen sam u Valjevu. Ne bih pravio razlike. Bio bi to za mene poseban sportski izazov. Pa i da situacija bude obrnuta.

Jeste li u Srbiji imali kakvih neugodnih iskustava?

- Nikada. Dvije godine sam tu, nikada me nitko nije vrijeđao ili nazvao nekim pogrdnim imenom.

Kako su reagirali vaši prijatelji na mogućnost da igrate za Srbiju?

- Podržavaju me. Drago im je i ističu da moram prihvatiti poziv dobijem li ga.

Jeste li savjet možda potražili kod Roberta Prosinečkog?

- S Robijem sam se vidio nekoliko puta. Dvaput smo igrali protiv Crvene zvezde. Pozdravili smo se. Čuo sam da stalno o meni priča samo lijepe i pohvalne stvari. Čak mi je poklonio i dres Crvene zvezde. Robi je velikan. Htio bih da sa Zvezdom osvoji dvostruku krunu. Pogotovu zbog teških uvjeta u kojima radi.

Srbijanski mediji špekulirali su da biste se uskoro i vi mogli preseliti u Zvezdu?

- Nisu postojali nikakvi konkretni kontakti. I ja sam o tome saznao iz medija. Polako, ne žurim se - zaključio je Šimić.

Šimić bi se velike nogometne scene mogao domoći i drugim putem. Naime, trenutačno je jedno od najvažnijih vratarskih imena u srbijanskom nogometu. A koliko je njegov status ozbiljan potvrđuje i činjenica da je najozbiljniji kandidat za vratara srbijanske reprezentacije.

- Dosta se priča o tome u ovdašnjim nogometnim krugovima. No, nitko me još nije zvao jer se tek treba odrediti izbornik nacionalne vrste. No, u tom smislu očekujem povoljan rasplet.

Šimić također ima i dvojno, hrvatsko-srpsko državljanstvo.

- Dali su mi državljanstvo nakon šest mjeseci. Htio sam to napraviti da ne budem stranac u klubu. Lakše mi je tako.

A prije samo dvije godine nogometna budućnost Marka Šimića bila je posve neizvjesna. Tada vratar sesvetske Croatije, našao se u središtu špekulacija oko namještanja utakmica suočen sa sudskom tužbom Zvonka Zubaka. Nakon brojnih sudskih rasprava, ta je priča danas iza njega, a Šimića je put odveo u Srbiju i tamošnjeg prvoligaša Jagodinu u kojem danas zarađuje kruh. S nelagodom se prisjeća razdoblja od prije dvije godine.

- Najradije se ne bih prisjećao svih tih zbivanja. Najvažnije je da sam iz svega izišao čist. Sud je presudio u moju korist jer je Zubak na kraju porekao sve optužbe na moj račun - počeo je Šimić.

Nakon tog slučaja uslijedila je akcija Offside koja je imala za cilj pozabaviti se ilegalnim radnjama u hrvatskom nogometu, kako ste sve to proživljavali?

- Nije mi bilo lako sve to proživljavati. Imao sam dosta problema. Propalo mi je nekoliko angažmana u Grčkoj i Mađarskoj. Jer, kako objasniti ljudima da nemam nikakve veze s namještanjem utakmica. Nitko nije znao je li to istina ili nije, a optuživali su me da sam puštao na utakmicama na kojima nisam ni branio.

Čujete li se možda sa svojim bivšim suigračima iz Sesveta?

- Slabo, moram priznati. Svatko je otišao svojim putem.

Šimiću su vjerovali u Jagodini, točnije, nazvao ga je Perica Ognjenović, bivši igrač madridskog Reala, i ponudio mu da ode u Srbiju.

- Neizmjerno sam zahvalan tom čovjeku. Puno mi je značio taj kontakt. Sada mi je on menadžer. Odlično su me primili u Jagodini. Klub je sjajno uređen i odlično funkcionira. Usporedio bih ga s našim Slavenom Belupom, iako po nekim detaljima ne zaostaje ni za Dinamom. Odlično nam ide u prvenstvu, imamo objektivne šanse da izborimo nastup u Europi.

Komentara 18

C5
c54t21q2
17:53 24.03.2012.

Mogu zamisliti kako bi te razapinjali poslije prvog primljenog gola.

OB
-obrisani-
17:55 24.03.2012.

Pljuc...

C5
c54t21q2
17:51 24.03.2012.

Fuj...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije