Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povijesni uspjeh Apoela

I na Cipru je važan Jovanović

'Apoel FC defender Paulo Jorge of Portugal fights for the ball with Olympique Lyonnais midfielder Ederson of Brazil during their UEFA Champions League football match at the GSP Stadium in the Cypriot
Foto: 'SAKIS SAVVIDES'
1/3
08.03.2012.
u 20:07

Trener je 49-godišnji Srbin Ivan Jovanović, trenutačno najveća trenerska enigma u nogometnom svijetu

Senzacionalni proboj Apoela iz Nicosije u četvrtfinale Lige prvaka ipak je ostao u sjeni Messijeve \"petarde\" Bayeru iz Leverkusena! Ciparski klub, s grčkog dijela otoka, eliminirao je Lyon boljim izvođenjem 11-eraca (4:3) i tako je ta višenacionalna momčad postigla uvjerljivo najveći uspjeh ciparskog nogometa u povijesti.

Govori se portugalski

Na utakmici protiv Lyona, od 14 igrača Apoela, samo su dvojica bili Ciprani (Charalambides i Alexandrou), jedan Grk (sjajni 35-godišnji vratar Chiotis, ključni igrač momčadi!), a jedan ima dvojno državljanstvo Cipra i Grčke (Poursaetides). Ostali? Četiri Brazilca (Oliveira, Boaventura, Marcinho i Ailton), tri Portugalca (Paulo Jorge, Morais, Sousa), jedan Makedonac (Tričkovski) te Manduca koji ima dvojno, brazilsko-talijansko državljanstvo i Solari, s argentinskom i talijanskom putovnicom. Apoel je pravi nogometni Babilon, u svlačionici prevladava portugalski jezik.

Trener je 49-godišnji Srbin Ivan Jovanović, trenutačno najveća trenerska enigma u nogometnom svijetu! Možda ga se neki ljubitelji nogometa sjećaju kao igrača - od 1984. do 1989. za beogradski je Rad u jugoligi odigrao 121 utakmicu i kao vezni igrač zabio 15 golova. Tada je otišao u solunski Iraklis, u kojem je u sljedećih 10 godina odigrao 271 utakmicu i postigao 52 gola. Za Jovanovića i danas u Iraklisu govore da je bio jedan od najboljih stranaca u povijesti kluba, a igračku je karijeru okončao u 37. godini! I odmah je zaplovio trenerskim vodama. Dosad je trenirao grčki Niki Volou, pa Iraklis, potom Apoel, Panahaiki, ponovo Iraklis i od siječnja 2008. opet je na klupi Apoela!

Najbolji srpski trener

Dakle, već je četiri godine u tom klubu i ima kontinuitet neophodan za ostvarenje uspjeha. Potkraj prošle godine izabran je za najboljeg srpskog trenera u 2011., pa su ga tamošnji mediji odmah povezivali s izborničkom funkcijom!

– Ovo je najvažniji trenutak klupske povijesti. Nije bilo realno očekivati da ćemo ući u četvrtfinale, ali ti sjajni igrači, nošeni fanatičnim navijanjem, napravili su nevjerojatan pothvat! Stoga ova pobjeda pripada igračima i navijačima, svi smo nagrađeni za naporan rad – rekao je Jovanović.

 

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije