Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neujednačena praksa

Nelogičnost Vrhovnog suda: Marković jest, Mamić nije homofob

\'16.06.2011., Maksimir, Zagreb - Svecano otvorenje novog trening kompleksa Dinamo iza restorana Domagoj na Sveticama. Zdravko Mamic, Vlatko Markovic Photo: Marko Prpic/PIXSELL\'
Marko Prpic/PIXSELL
09.11.2012.
u 16:27

Umjesto da Vrhovni sud, kao najviši sud, obavlja svoju ustavnu zadaću osiguravanja jedinstvene primjene zakona i ravnopravnosti građana, on u istovjetnim slučajevima donosi suprotne presude

Udruge LORI, Zagreb Pride i Queer Zagreb, okupljene u Centar za LGBT ravnopravnost i Centar za mirovne studije, upozorile su u priopćenju za javnost kako Vrhovni sud "stvara neujednačenu praksu s diskriminacijskim presudama, jer je u istovjetnim predmetima Zdravko Mamić oslobođen, a Vlatku Markoviću potvrđena je diskriminacija". Njihovo priopćenje donosimo vam u cijelosti:

"Zbog izjava da ni u njegovoj reprezentaciji gejevi ne bi mogli igrati nogomet, jer on ne vidi gej čovjeka reprezentacije kako glavom ide na kopačku, ali ga vidi "kao baletana, tekstopisca i novinara" Zdravko Mamić, predsjednik GNK Dinamo, nije počinio diskriminaciju. Presudio je tako Vrhovni sud Republike Hrvatske. Ta je presuda u potpunosti suprotna od presude protiv Vlatka Markovića, koji je dao gotovo identičnu izjavu, na koju se Mamić i sam referirao i podržao je.

Umjesto da Vrhovni sud, kao najviši sud, obavlja svoji ustavnu zadaću osiguravanja jedinstvene primjene zakona i ravnopravnosti građana, on u istovjetnim slučajevima donosi suprotne presude. Smatramo da je ovakva nedosljedna sudska praksa opasna jer se njome šalje poruka da najviše sudbeno tijelo u RH nema jedinstvenu sudsku praksu, što dovodi do toga da nema jedinstvene primjene zakona.

Presuda suprotna presudi Europskog suda pravde

Vrhovni sud je u obrazloženju presude naveo da ne postoje okolnosti na temelju kojih bi se osnovano moglo zaključiti da je homoseksualcima po osnovi spolne orijentacije bio onemogućen ili otežan pristup nogometnoj reprezentaciji, što predstavlja tumačenje suprotno od odluke Feryn Europskog suda pravde. U tom slučaju je direktor tvrtke Feryn izjavio da njegova firma nije sklona zapošljavati imigrante, a Europski sud je utvrdio da takva izjava predstavlja izravan oblik diskriminacije budući da takve izjave mogu snažno odvratiti imigrante od podnošenja prijave za posao u Ferynu, a time i spriječiti njihov pristup tržištu rada.

Presuda suprotna presudi u istovjetnom predmetu Marković

Dok je u slučaju Marković Vrhovni sud utvrdio da je Marković pasivno legitimiran kao fizička osoba koja djeluje i neosporno ima utjecaj u nogometu, u slučaju Mamić isti Vrhovni sud navodi da je neosnovana tvrdnja tužitelja o mogućnosti tuženikovog utjecaja na izbor igrača za reprezentaciju te da tuženik kao izvršni dopredsjednik GNK Dinamo ne odlučuje tko će igrati u reprezentaciji .

Štetna praksa Vrhovnog suda i daljnji postupci tužitelja

Kakva je poruka žrtvama diskriminacije te udrugama i svima onima koji se u sudskom procesu zalažu za pravo na jednako postupanje da Vrhovni sud isti Zakon o suzbijanju diskriminacije tumači različito u dva istovjetna slučaja? Koja je to poruka za pravnu sigurnost u ovoj zemlji?

To su odgovori na koje će, nadamo se, uskoro odgovoriti Vrhovni sud, jer ćemo u zakonskom roku zatražiti reviziju presude u slučaju pravomoćne presude za Zdravka Mamića.

Podnositelji udružne tužbe - udruge Centra za LGBT ravnopravnost (LORI, Zagreb Pride i Queer Zagreb) i Centar za mirovne studije."

Komentara 17

FR
franc
17:37 09.11.2012.

Ako su u Hrvatskoj zaštićeni lički medvjedi (a jesu!) zašto ne bi u odnosu na ostale građaneu Hrvatskoj bio zaštićen i "gospon" Zdravko Mamić?

LO
lokun
17:41 09.11.2012.

09.11.2012. u 16:49h lepi77 je napisao/la: to sigurno nema veze s time što mamić pije kave i tulumari sa turudićem. Spominješ izvjsnog lika Turudića ne znam u kojem klubu igra ali pitao sam kad si zadnji put spavao s IVEKOMEKOM Ivom kad si spavao sa njime i kak je bilo. Jel Ivek dobar jesi zadovoljan kak ne razumiješ pa ne moram valjda rtati. Ti Lepi dečko jesi spavao s još lepšim dečkom Ivekom i kak vam je bilo samo to pitam jeste zadovoljni oba ili si samo zadovoljan ti ili je samo zadovoljan Ivek. Pusti Turudića drži se IVEKA!!!!!!!!!!!!!!

SJ
Sve je uzalud
17:29 09.11.2012.

Vrhovni sud donosi odluke organoleptički i za novac.Ne koristi zakon.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije