Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZGLEDA NEREALNO

Može li Dinamo izravno u Ligu prvaka? Novonastala situacija plavima baš ne ide u prilog

Zagreb: Slavlje igrača Dinama nakon 2:0 pobjede u prvom susuretu 1/8 finala UEFA Konferencijske lige protiv PAOK-a
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
13.03.2024.
u 11:17

Što treba Dinamu? Izbaciti PAOK, uzeti domaću titulu, navijati za Milan protiv Sparte, navijati za bilo koga protiv Šahtara u ukrajinskom prvenstvu

Vrte u Dinamu brojne računice. Kalkuliraju kako do naslova u HNL-u, gdje praktički do kraja sezone nemaju pravo na kiks. Tu je i nacionalni Kup čije će se polufinale odviti na Poljudu. A onda, dolazi Europa. Četvrtfinale Konferencijske lige za aktualnog je hrvatskog prvaka nadohvat ruke. Treba "samo" obraniti prednost od 2:0 protiv grčkog PAOK-a, i to na teškom gostovanju u Solunu (četvrtak, 18.45 sati). I eto ih među osam u KL-u.

Vjerojatno već znate priču o tome da Dinamo sljedeće sezone može izboriti izravan plasman u skupinu Lige prvaka. Može, ali se za to moraju poklopiti neke stvari. Prvo, jasno, mora obraniti domaću titulu. A to u ovom trenutku baš i ne izgleda do kraja realno. Rijeka je prva, imaju momci Željka Sopića pet bodova više. Hajduk kao drugi ima "plus četiri" u odnosu na plave, a oni se pak uzdaju u onu "stalnu" utakmicu manje koju moraju odigrati protiv Varaždina, tko zna kada.

No da bi Dinamo bio pošteđen mukotrpnih europskih kvalifikacija i u miru dočekao europsku jesen, nije dovoljno samo staviti prste na pokal za prvaka Hrvatske. Znate i tu priču, krovna europska nogometna federacija od sljedeće sezone uvodi novi format Lige prvaka u kojoj će sudjelovati 36 momčadi. A jedno mjesto popunit će se na sljedeći način: ako osvajač ovosezonske Lige prvaka bude momčad koja je i kroz svoje nacionalno prvenstvo osigurala plasman u LP sljedeće sezone, onda na tu poziciju ulazi nacionalni prvak s najvišim europskim koeficijentom među onima čiji nacionalni savezi već otprije nemaju zajamčeno izravno mjesto u skupini.

Dinamo tu stoji jako dobro, a nakon ovoga četvrtka mogao bi stajati još i bolje. Naime, plavi su trenutačno petoplasirana momčad u poretku onih čiji nacionalni savezi nemaju izravno mjesto u Ligi prvaka za sljedeću sezonu. Odmah ispred Dinama nalaze se danski Kopenhagen i švicarski Basel. Dok su Švicarci iz Europe ispali još ljetos, Kopenhagen je posustao tek sada, u osmini finala Lige prvaka od Manchester Cityja. To znači da će Dinamo, pobijedi li PAOK i u grčkom uzvratu, prestići i jedne i druge te zasjesti na treće mjesto te "mini-lige".

Na drugom je mjestu, kao što se vidi iz priložene ljestvice, praška Slavia. I Česi dobro guraju, oni su pak u osmini finala Europske lige. U prvom dvoboju na San Siru protiv Milana izgubili su s 4:2 pa će ovoga tjedna pred svojim navijačima morati hvatati taj dosta veliki zaostatak. Ne uspiju li u tome, i oni će se, baš kao i Kopenhagen i Basel oprostiti od Europe, što će Dinamu dati dodatan vjetar u leđa u lovu na prvo mjesto. A tamo je, čini se, neprikosnoven ukrajinski Šahtar. Momčad iz Donjecka trenutačno ima koeficijent 63.000 naspram Dinamovih 50.000. Dobra stvar je što je i Šahtar već ispao iz Europe, oni nisu mogli preko Marseillea u šesnaestini finala Europske lige. 

Nije nevažno ni to kako Šahtar i praška Slavia ovoga časa stoje u svojim nacionalnim prvenstvima. Šahtar je prošlog vikenda preuzeo vodeću poziciju na ljestvici s utakmicom manje i tri boda više nad drugoplasiranim Krivbasom. Dojam je da će Šahtar teško ispustiti to vodstvo, do kraja mora odigrati još 11 utakmica. Trenutačna situacija u Ukrajini dakle, Dinamu nikako ne ide u prilog. Slavia je pak druga s bodom manje od vodeće Sparte, a obračun ljutih gradskih rivala valja očekivati i u nastavku češke nogometne lige.

Dakle, Dinamo bi za početak morao proći PAOK, navijati za Milan protiv Slavije i u uzvratu, a onda... Osvojiti naslov i nadati se da ga Šahtar neće osvojiti u Ukrajini. Zvuči malo vjerojatno da će se baš sve to dogoditi, ali nije nemoguće.

Ključne riječi

Komentara 3

PA
pajokola1
15:44 13.03.2024.

Ovu utakmicu minusa što Dinamo vuče odavno čini prvenstvo neregularnim, kao prvo tu utakmicu su trebali igrati u razdoblju kad im baš forma nije bila neka , u međuvremenu su odradili zimske pripreme te se i pojačali i to naa način da su direktnom protivniku Varaždinu pokupili Brodića .

EJ
ejStef
12:55 13.03.2024.

Nema šanse da Dinamo osvoji prvenstvo, morao bi dobiti sve utakmice do kraja, uključujući i Hajduk i Rijeku u gostima. Čisti SF. Isto kao što je SF da osvoji KL, pa slijedeće igra u EL.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije