Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TJEDNIK MAX!

Konačno! Hrvatski sport je 70 godina čekao na ovaj trenutak

Lana Petranović
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/6
14.11.2016.
u 09:45

– Oduvijek sam željela nastupati u paru. No u Hrvatskoj nikako nisam uspjela naći partnera – ističe Lana

Lana Petranović (17) bila je velika nada hrvatskog klizanja, kada govorimo o pojedinačnoj konkurenciji. Prošle godine na prvenstvu Hrvatske osvojila je naslov prvakinje u kategoriji mlađih juniorki. Pobijedila je ispred Katarine Kitarović, kćeri predsjednice Hrvatske, Kolinde Grabar-Kitarović. No, gotovo preko noći odlučila je da će ubuduće nastupati u sportskom paru. Prvi izbor bio je Amerikanac Michael Lueck.

Počela s Amerikancem

– S Amerikancem sam trenirala i nastupala šest mjeseci. Čak smo sakupili dovoljan broj bodova za odlazak na Europsko prvenstvo, Nakon našeg nastupa lani na Zlatnoj pirueti primijetio me ruski trener Jurij Larionov i pitao me bih li željela klizati s kvalitetnim ruskim klizačem. Stav Hrvatskog klizačkog saveza bio je da bi to bila puno bolja opcija i tako sam otišla u Moskvu gdje sam probala klizati s nekoliko kandidata. Najbolji za mene, a i ja za njega, pokazao se Antonio Laudelino Souza Kordeyra. Kada kažem da je Rus, svi se zbune zbog prezimena i tamnoputog izgleda. Njegov otac je Portugalac, što puno toga objašnjava – rekla je Lana.

Osam godina klizala je u pojedinačnoj konkurenciji.

– Oduvijek sam željela nastupati u paru. No u Hrvatskoj nikako nisam uspjela naći partnera – ističe Lana.

Klizanjem se počela baviti s pet godina. I to zahvaljujući časnim sestrama kod kojih je išla u vrtić. Odvele su je jednog dana u školu klizanja i to je bilo to.

– Kada sam rekla Michaelu da sam našla drugog klizačkog partnera, bilo mu je jako žao. Odlično smo se slagali u tih šest mjeseci, bili smo dobri prijatelji, ali je shvatio da želim napredovati – rekla je Lana.

Nakon što je trenirala u Kanadi i Americi, Lana je protekle mjeseci provela u Rusiji.

– Problem je viza. Mogu biti samo tri mjeseca u Rusiji, onda se moram vratiti u Zagreb pa opet tražiti vizu. Kad bih dobila sportsku vizu, to bi bilo puno bolje rješenje. Jer, u Moskvi imamo neusporedivo bolje uvjete nego, primjerice, u Zagrebu. Ondje treniramo s vrhunskim klizačima i trenerima – kaže Lana.

Od nove sezone ima velika očekivanja.

– Želimo nastupati na Europskom i Svjetskom prvenstvu, te za dvije godine na Zimskim olimpijskim igrama. S obzirom na kvalitetu mog novog partnera, to je prilično ostvarivo. U kratkom i slobodnom programu imamo sve dvostruke i trostruke skokove. Sad je samo pitanje kako ćemo to izvesti. Ne, ne bojim se bacanja, to smo već dobro utrenirali – istaknula je Lana.

U Moskvi živi u kući s jednom ruskom klizačicom i australskim klizačem.

Haljine iz Zagreba

– Ja sam odgovorna za kuhanje. Za sada se cimeri ne bune – kazala je Lana.

Kuća je u blizini klizališta tako da nema teorije da itko zakasni na trening. Između treninga vrijeme je rezervirano za učenje i odmor. Nedjeljom obično odemo u centar na kavu – rekla je.

Ruski već prilično dobro razumije, ali malo slabije govori.

– Jedino mi teže ide čitanje ćirilice – istaknula je.

U novu sezonu Lana kreće i u novoj klizačkoj haljinici koja je domaće izrade.

– Da, haljine mi radi jedna gospođa u Zagrebu. Za kratki program imam plavo-bijelu, a za slobodni program crveno-bijelu kombinaciju. Ma, kod mene mora svake sezone biti novi klizački kostim – zaključuje Lana, koja će premijerni nastup s novim partnerom imati na međunarodnom natjecanju u Varšavi od 18. do 20. studenoga. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije