Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRATILI SE SA SP-a

Hrvatski paraolimpijci osvojili pet medalja i postavili dva svjetska rekorda

Paraolimpijci
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
1/6
02.11.2015.
u 15:20

- To je dokaz kvalitetnog rada u klubovima i reprezentaciji. Na iznimno jakom natjecanju ostvarili smo izniman uspjeh - naglasio je izbornik Tomislav Krističević.

S rekordnih pet medalja, pri čemu dva zlata i dva svjetska rekorda, hrvatska reprezentacija vratila se sa svjetskog atletskog prvenstva za osobe s invaliditetom koje je od 21. do 31. listopada održano u Dohi.

Najveći uspjeh ostvarila je Mikela Ristoski koja je osvojila zlato u troskoku s novim svjetskim rekordom, te srebro u skoku u dalj. Branimir Budetić je osvojio zlato sa svjetskim rekordom u bacanju koplja, Zoran Talić je bio drugi u skoku u dalj, dok je Velimir Šandor osvojio drugo mjesto u bacanju diska. Hrvatske boje u Dohi je predstavljalo 12 atletičara i dvije atletičarke, a čak 11 ih je ostvarilo osobne ili najbolje rezultate ove sezone.

- To je dokaz kvalitetnog rada u klubovima i reprezentaciji. Na iznimno jakom natjecanju ostvarili smo izniman uspjeh. Svaka medalja ima svoju posebnost, posebno zlatne koja su osvojene sa svjetskim rekordima. Vjerujem kako su ovi rezultati dobra najava za iduću godinu kada nas u Rio de Janeiru očekuju paraolimpijske igre - naglasio je izbornik Tomislav Krističević.

Ristoski je na nedavnim INAS igrama u Ekvadoru pobijedila  u troskoku i na 100 metara, a sada je sjajnu formu potvrdila s još dvije medalje. Zanimljivo, članica AKOSI Medulin je u Ekvadoru pobijedila u troskoku s rezultatom 11,81 m što je najduži skok svih vremena. Nažalost, svjetski rekord nije priznat jer na Igrama nije bilo uređaja za mjerenje vjetra. Ipak, u Dohi je stigla do svjetskog rekord skočivši 11,67 metara.

- Super sam zadovoljna. Osvojila sam dvije medalje i oborila svjetski rekord. Bilo bi sjajno kada bi to ponovila i na POI u Rio de Janeiru - kazala je 25-godišnja pulska atletičarka s intelektualnim teškoćama.

Zlato s novim svjetskim rekordom (65,72) osvojio je i Branimir Budetić u bacanju koplja. Mladić iz Kutine je u svibnju na IBSA igrama za slijepe i slabovidne sportaše u Seoulu postavio europski rekord (60,54), a sada je u Dohi bacio pet metara dalje. 

- Iza ovih rezultata stoje godine napornog rada. Svaki sportaš sanja ovakav uspjeh, zlato i svjetski rekord. Ponosan sam i prepun emocija. Ove godine sam imao dosta problema s ozljedama zbog toga je ovaj rezultat još vredniji - kazao je Budetić, član zagrebačkog AKOSI Agrama.

Budetić je na POI u Pekingu 2008. senzacionalno osvojio srebrnu medalju sa svega 18 godina. Četri godine kasnije na POI u Londonu je bio treći, a sada će u Rio de Janeiru imati priliku postati prvi hrvatski sportaš koji je osvojio medalje na trima olimpijskim ili paraolimpijskim medaljama uzastopce.

- Bilo bi to lijepo - dodao je. Njegov trener Ante Pavković je naglasio kako Branimir već duže vrijeme ima svjetski rekord u rukama, no samo se moralo sve poklopiti. 

- Branimir je mlad i kvalitetan dečko. Ispred njega su još najmanje dva paraolimpijska ciklusa. Kvalitetno radi i nadam se kako će na POI u Riju osvojiti medalju - kazao je Pavković pohvalivši organizatore SP-a:

- Svjetsko prvenstvo je bilo na razini olimpijskih i paraolimpijskih igara. Sve je funkcioniralo savršeno.

Budetićev klupski kolega Zoran Talić je osvojio srebro u skoku u dalj s rezultatom 7,32 metara. Podsjetimo, Talić je osvojio i srebrnu medalju na Paraolimpijskim Igrama u Londonu 2012 godine. 

- S optimizmom gledam i prema Rio de Janeiru, a bit ću zadovoljan kada skočim osam metara - poručio je Talić koji žali što s njim u Dohi nije bio i njegov trener Goran Grd. 

Velimir Šandor je u Dohi prvi put nastupio na svjetskom prvenstvu i odmah osvojio brončanu medalju. 

- Ovo je bilo moje prvo svjetsko prvenstvo i prezadovoljan sam osvojenom medaljom. Bilo je odlično - kazao je član sportskog društva osoba sa tjelesnim invaliditetom Uspon"iz Velike Gorice. Šandor je postao prvi sportaš s invaliditetom iz Velike Gorice koji je osvojio medalju na svjetskom prvenstvu. 

Predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO) Ratko Kovačić nije skrivao zadovoljstvo ostvarenim rezultatima atletičara.

- Nedavno su stolnotenisači ostvari povijesne rezultate na europskom prvenstvu, sada su atletičari bili sjajni na svjetskom prvenstvu. Stvarno možemo biti zadovoljni. Ovi rezultati nas raduju uoči paraolimpijskih igara u Rio de Janeiru - poručio je Kovačić.

>> Stručnjaci: Paraolimpijci će jednoga dana trčati brže od Bolta!

Komentara 1

Avatar hr.granicar
hr.granicar
16:56 02.11.2015.

bravo za decke oni nas nisu osramotili trud im de isplatio.mi uzdizemo sportase koji nam nisu donijeli ni jednu medalju vec su se prodali i zaraduju milijone

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije