Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IMA GA POSVUDA

Dalić ima zašto biti zadovoljan. Univerzalni Josip je važna karika novog njemačkog prvaka

Europa League - Quarter Final - First Leg - Bayer Leverkusen v West Ham United
Foto: Thilo Schmuelgen/REUTERS
1/7
18.04.2024.
u 08:00

U našemu fokusu danas će biti 24-godišnji Josip Stanišić, ne samo u kontekstu uzvrata četvrtfinala Europske lige protiv West Hama u Londonu (prva utakmica 2:0 za Bayer) nego i zbog pomalo nestvarne činjenice da bi Bayer Leverkusen mogao postati prva momčad u povijesti modernoga nogometa bez ijednoga poraza u natjecateljskoj sezoni.

Hrvatski nogometni savez može se pohvaliti da u ovom trenutku ima barem jednoga nogometaša u tri najmoćnije europske momčadi, odnosno u potencijalno tri prvaka u ligama petice: Matea Kovačića i Joška Gvardiola u Manchester Cityju, Luku Modrića u Real Madridu i Josipa Stanišića u do sada neporaženom Bayeru.

U našemu fokusu danas će biti 24-godišnji Josip Stanišić, ne samo u kontekstu uzvrata četvrtfinala Europske lige protiv West Hama u Londonu (prva utakmica 2:0 za Bayer) nego i zbog pomalo nestvarne činjenice da bi Bayer Leverkusen mogao postati prva momčad u povijesti modernoga nogometa bez ijednoga poraza u natjecateljskoj sezoni.

VIDEO Dominik Livaković u velikom problemu. Treba li ovo zabrinuti Dalića? 'Navijači su mu okrenuli leđa'

Pa pogledajmo što mu do toga pothvata nedostaje: u Bundesligi će na najvećemu iskušenju biti u nedjelju kada gostuje kod Borussije Dortmund, a potom ga još čekaju ogledi sa Stuttgartom, Eintrachtom, Bochumom i Augsburgom; u finalu Njemačkog kupa igrat će s drugoligašem Kaiserslauternom, a u Europskoj ligi ima najprije uzvratnu utakmicu s West Hamom pa, ako prođe dalje, onda i dva polufinalna susreta s boljim iz dvoboja Roma – Milan (prva 1:0 za Romu). Kažimo i kako se finale Europske lige igra 22. svibnja u Dublinu, a finale Njemačkoga kupa 25. svibnja u Berlinu.

Četiri uzastopne titule

A od koga je Bayer Leverkusen zapravo posljednji put bio poražen, sigurno ste se zapitali. U službenoj utakmici zbilo se to sad već davnoga 27. svibnja 2023. godine, kada je apotekare u posljednjem bundesligaškom kolu pregazio Bochum s 3:0. Tu sezonu Alonsova momčad okončala je na šestom mjestu, dok je prvak bio Bayern, naravno Bayern s – Josipom Stanišićem. Koji sada, s 24 godine, već ima četiri uzastopna naslova prvaka Njemačke! To nikada nije uspjelo ni jednom hrvatskom nogometašu u ligama petice. Za usporedbu, Ivan Rakitić osvojio je četiri naslova prvaka Španjolske s Barcelonom, ali te četiri titule nije osvojio nizu jednu za drugom, nego isprekidano: 2015., 2016., 2018. i 2019. godine.

Josip Stanišić zapravo je jedna od najintrigantnijih figura šampionskoga Bayera, upravo u svjetlu činjenice da su ga se Tuchel i Bayern odrekli i na zlatnome pladnju servirali budućemu prvaku. Tako su pedantni Nijemci iskopali podatak kako je Hrvat Stanišić tek drugi igrač u povijesti Bundeslige koji je titulu osvajao dvije uzastopne sezone s dva različita kluba. Jedini koji je ostvario prije njega bio je Austrijanac August Starek prije 55 godina. On je, naime, 1968. godine titulu prvo osvojio s Nürnbergom, a godinu kasnije i s Bayernom, i to pod vodstvom hrvatskog trenera Branka Zebeca.

No koliko je Bayern zapravo izgubio odlaskom Stanišića, odnosno koliko je Bayer dobio? Na primjer, na poziciji desnoga braniča u Bayernu u ovoj sezoni izmjenjivali su se Marokanac Mazraoui i u posljednje vrijeme sjajni Nijemac Joshua Kimmich, a budući da je Josip u cijeloj prošloj sezoni skupio samo 23 nastupa, uz prosječnu ocjenu 3.71 (raspon od 5 do 1), čini se kako je Bayern – iz tadašnje pozicije – postupio logično omogućivši mu veću minutažu.

Tako je Josip u Bayeru sad već skupio 29 nastupa, a kod trenera Xabija Alonsa dobio je priliku igrati čak na svojoj prirodnijoj poziciji stopera. Prema prosječnoj ocjeni u Kickeru, koja iznosi 3.21, ne može se zaključiti da je Stanišić ključna i najčvršća karika obrane apotekara (u kojoj je po recenzijama u Kickeru najslabije ocijenjeni igrač), ali sama činjenica da ima tako zavidan kontinuitet nastupa u odnosu na sezonu u Bayernu – za njegovu karijeru golemi je dobitak. Pa i za hrvatsku reprezentaciju.

Igrao i za Njemačku

Neutralni će promatrači – gledajući nastupe ove sezone – logično početi vagati izglede Stanišića i Juranovića za startnu poziciju u prvoj momčad vatrenih. Oni su u izbornikovim očima, naravno, ravnopravni, dok gola statistika kaže kako Stanišić u klubu igra mnogo više od Juranovića (29-22 nastupa), dok su obojica u bundesligaškim utakmicama skupili po 16 nastupa: Stanišić ima ocjenu 3.21, a Juranović 3.71 i ni jedan ne igra poziciju klasičnoga desnoga braniča budući da je Juranović u Unionu desni vezni. Zanimljivost je kako je polivalentni Josip Stanišić još 2018. godine bio njemački reprezentativac do 19 godina te za mali elf odigrao dvije prijateljske utakmice, s Nizozemskom i Armenijom, i u njima je igrao na poziciji lijevoga stopera.

Na kraju, Bayer Leverkusen bundesligaški je klub u kojemu je kroz povijest igralo najviše hrvatskih nogometaša, čak 13-orica. Prije Stanišića bili su to: Niko i Robert Kovač, Zoran Mamić, Jurica Vranješ, Marko Babić, Boris Živković, Josip Tadić, Domagoj Vida, Zvonko Pamić, Vedran Ćorluka, Dario Krešić i Tin Jedvaj.

U preostalim uzvratnim četvrtfinalnim utakmicama Europske lige sastaju se: Atalanta – Liverpool (prva 3:0) i Marseille – Benfica (prva 1:2). Bayer Leverkusen u ovome je natjecanju, tada u drugačijem formatu i pod imenom Kup Uefe, bio pobjednik 1988. godine.

GALERIJA Ovo je popis najskupljih hrvatskih igrača. Jednom vatrenom cijena je drastično skočila

Europa League - Quarter Final - First Leg - Bayer Leverkusen v West Ham United
1/13

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije