Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Padaju rekordi

Večernjakov zagrebački maraton: Najbržima po tri tisuće eura

'09.10.2011., Trg Bana Jelacica, Zagreb - 20. Vecernjakov Zagreb maraton.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL'
'Goran Stanzl/PIXSELL'
07.10.2012.
u 07:37

- Uspjeli smo dovesti lanjskog pobjednika Etiopljanina Yareda Admasu Mirata. Obećao je da će pokušati srušiti rekord koji drži Đuro Kodžo iz 2008. (2:16, 45) - kaže Franjo Kordić, glavni tajnik Zagrebačkog atletskog saveza.

Najbolji hrvatski maratonci i maratonke okupit će se danas na Trgu bana Jelačića. U 10 sati krenut će 21. Večernjakov zagrebački maraton koji će se i ove godine trčati sa startom i ciljem na glavnom zagrebačkom trgu. Trojica trkača po 21. put krenut će sa starta ovog maratona. Naime, svih dvadeset maratona istrčali su Vlado Plemenčić (57 godina), Ante Blažanin (54) i Nenad Lovrenc (51). Od prošle godine ne trči više Milan Poriš, koji se ozlijedio, a koji je nanizao 19 maratona.

- Ove bismo godine konačno mogli reći da ćemo srušiti rekord po broju sudionika. Ali, mogli bi pasti rekordi u muškom i ženskom maratonu, kao i u muškom i ženskom polumaratonu - rekao je Franjo Kordić, glavni tajnik Zagrebačkog atletskog saveza.

Nagradni se fond nije mijenjao. Pobjednik muškog i ženskog maratona dobit će po 3000 eura, a desetoplasirani će otići kući bogatiji za pedesetak eura. Pobjednici polumaratona bit će nagrađeni sa po 800 eura.

- Uspjeli smo dovesti lanjskog pobjednika Etiopljanina Yareda Admasu Mirata. Obećao je da će pokušati srušiti rekord koji drži Đuro Kodžo iz 2008. godine (2:16, 45). Šteta što nema lanjske pobjednice Kimani, koja je postavila rekord staze (2:34,55), ali nam dolazi Mađarica Zsofia Erdelyi, koja je ove godine trčala maraton na Olimpijskim igrama u Londonu - rekao je Franjo Kordić.

Erdelyi je u Londonu osvojila 92. mjesto. No, za razliku od Mađarice, naša Lisa Stublić nije se uspjela oporaviti od londonskog maratona. I dalje ima problema s leđima.

Što mogu najbolji hrvatski maratonci u tako jakoj konkurenciji? Najbolje rezultate ove sezone istrčali su Goran Murić i Drago Paripović. No ti rezultati su 2:45, a rekord staze je gotovo pola sata brži. Dakle, očekivanja su gotovo nikakva.

- Sigurno je da ne idem po četvrtu pobjedu jer više nisam u takvoj snazi kao kada sam pobjeđivao 1993. ili 1996. godine. Kada bih trčao brže od 2:38, bio bih prezadovoljan - rekao je Drago Paripović, trostruki pobjednik zagrebačkog maratona. Ove godine imamo novi sustav mjerenja vremena i označavanja trkača. Naime, ove će godine čip za mjerenje vremena biti sastavni dio startnog broja koji je svaki trkač obvezan istaknuti na majici s prednje strane (na trbuhu). Startni brojevi su jednokratni i nepovratni. Ovo se odnosi na utrke maratona i polumaratona. Što se tiče utrke građana na 5 km, ako netko želi da mu se izmjeri vrijeme, dužan je preuzeti startni broj s ugrađenim čipom, za što treba platiti 20 kuna.

Građani koji trče utrku bez novog startnog broja s čipom neće imati izmjereno vrijeme trčanja. Građani koji ne žele imati izmjereno vrijeme preuzimaju besplatni startni broj koji im osigurava da budu na ciljnoj listi bez izmjerenog vremena.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije