Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRUGA UKUPNO

Blanka još jednom najbolja atletičarka

Blanka Vlašić
AFP
07.01.2010.
u 19:06

Hrvatska skakačica u vis Blanka Vlašić je najbolja europska atletičarka u 2009. godini prema renkingu koji je sastavio ugledni atletski portal All-Athletics.

Ujedno, svjetska prvakinja u skoku u vis je na drugom mjestu u ukupnom svjetskom poretku, ispred nje je samo Amerikanka Sanya Richards koju je najboljom atletičarkom svijeta proglasila i Međunarodna atletska federacija (IAAF).

All-Athletics renking izračunava po gotovo identičnom receptu kao što je to nekad radio i IAAF. Radi se o prosjeku bodova koji se dobivaju zbrajanjem rezultata atletičara i njihovih plasmana na svim natjecanjima. Svaki rezultat donosi određeni broj bodova, prema tablicama IAAF-a, a bodovi za plasmane ovise o veličini natjecanja.

Blanka je na taj način prikupila 1423 boda, osam manje od najbolje svjetske 400-metrašice Richards i 17 više od trećeplasirane u ukupnom poretku, američke sprinterice Carmelite Jeter. U europskom redoslijedu Blanka je najbolja, a slijede je svjetska rekorderka u skoku s motkom Jelena Isinbajeva te još jedna visašica, Njemica Ariane Friedrich.

U konkurenciji atletičara, i u ovom je izboru očekivano najbolji svjetski prvak i rekorder na 100 i 200 metara Usain Bolt. Kako je za svoje svjetske rekorde dobio i bonus bodove, ukupno ih je skupio čak 1566. Drugi je američki sprinter Tyson Gay (1469), a treći etiopski dugoprugaš Kenenisa Bekele (1443). Najbolji europski atletičar po renkingu je norveški bacač koplja Andreas Thorkildsen, aktualni olimpijski, svjetski i europski prvak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije