Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTVARAMO FINAL FOUR

Analitičar istaknuo dvije slabosti Nizozemske na koje vatreni trebaju ciljati: Nisu baš uigrani

Kovačić zabio za vodstvo Vatrenih
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/3
13.06.2023.
u 15:40

S analitičarom Tonijem Bilandžićem najavljujemo veliku utakmicu polufinala Lige nacija između Hrvatske i Nizozemske u Rotterdamu

U prvoj utakmici Final Foura treće sezone Lige nacija, Hrvatska u srijedu igra protiv domaćina Nizozemske u Rotterdamu (20:45, Nova TV). Utakmica je to s puno pripreme i pritiska; na jednoj strani dobro poznati hrvatski sustav Zlatka Dalića, s druge strane nova Nizozemska nakon što je Louisa van Gaala početkom ove godine na izborničkoj poziciji naslijedio Ronald Koeman.

Ovaj veliki susret hrvatske reprezentacije, u pretposljednjoj prepreci do potencijalnog prvog trofeja s nama komentira hrvatski analitičar Toni Bilandžić, inače vlasnik DataScouTB-a, obrta za videoanalizu i analizu podataka u nogometu, I naš sugovornik se odmah dotaknuo prve razlike koju je u odnosu na van Gaala u reprezentaciju Nizozemske implementirao Koeman.

- Prva i glavna stvar je razlika u sustavima. Kod van Gaala je bio izražen sustav s tri stopera gdje su Ake, van Dijk i Timber najčešće igrali na Svjetskom prvenstvu. U ovom Koemanovom sustavu s četiri braniča i dva stopera gube jednog osigurača iza i dodaju jednog igrača naprijed.

Tu Bilandžić odmah ističe i prvu priliku koju bi 'vatreni' trebali iskoristiti u susretu, pogotovo ako Nizozemce publika u Rotterdamu malo previše 'ponese'.

- Desnom beku Dumfriesu, inače jednom od najboljih nizozemskih igrača najviše odgovara igrati 'wingbacka'. Tu bi Hrvatska trebala iskoristiti svoju priliku prema naprijed zbog slabe točke Nizozemaca, a to je tendencija Dumfriesa da je više orijentiran prema naprijed nego prema iza, što bi moglo prouzročiti da nizozemski desni stoper ostane na širokom prostoru protiv nekog od naših igrača ako ih uhvatimo u tranzicijama, primjerice Perišića.

Iako su nam i kontranapadi za ovu situaciju dobar način za stvoriti prednost nad Nizozemcima, Bilandžić ističe još jednu slabost na koju bismo mogli ciljati protiv 'Oranja'.

- U utakmici s Francuzima se vidjelo da se Nizozemci još navikavaju na novi sustav i da ima nekoliko igrača koji nisu uigrani s ostatkom ekipe. U susretu u kojem su izgubili 4:0, vidjeli smo da su dosta ranjivi u tranzicijama, ali i u prekidima. To sigurno može biti prilika koju bi Hrvatska mogla iskoristiti. Mislim da ćemo zbog njihove ranjivosti u novom sustavu imati prilike za gol, jer k tome imamo dobre skakače, uz dva stopera imamo tu i Perišića, pa i Petkovića. Bit ćemo u prekidima opasni po Nizozemce.



Kadrovski se u reprezentaciji nizozemske događalo puno promjena, najčešće zbog kontroverznih odluka izbornika Ronalda Koemana, a dvije posljednje velike promjene stigle su zbog ozljeda.

- Dosta je tu promjena kod Nizozemaca. Depay nije tu zbog ozljede, a i de Ligt je povučen zbog ozljede pa je Blind pozvan natrag u reprezentaciju. Očekujem da će na stoperskim pozicijama startati van Dijk i Timber, iako bi i Sven Botman mogao dobiti priliku za debi u reprezentaciji nakon fantastične sezone u Newcastleu u engleskoj Premier ligi. 

VEZANI ČLANCI:


 

Što se tiče nizozemskog napada, analitičar Bilandžić ističe da su Nizozemci i bez Depaya vrlo moćni u napadu s igračima poput Gakpa i Malena, no posebno je istaknuo jedno novije ime u njihovoj nacionalnoj selekciji.

- Izdvojio bih Xavija Simonsa, mogao bi biti velika prijetnja. Proglašen je najboljim igračem nizozemske lige ove sezone, u PSV-u je zabio 19 golova kao lijevo krilo ili prednji vezni. Naravno da su im i ostali igrači opasni, ali Simons je bio u najboljoj formi ove sezone, a još je k tome na razini reprezentacije određena nepoznanica. Zanima me kako će se uklopiti u Koemanov sustav

A u igri hrvatske reprezentacije, nema previše nepoznanica, naš vezni red će opet držati konce igre.

- Vjerujem da se nećemo previše prilagođavati Nizozemcima jer imamo svoj kostur ekipe i način igre na koji igramo već godinama, i dobro nam ide. Imamo igrače koji su jaki na lopti i neće tu biti nekih većih promjena. Ali naravno, naši igrači, pogotovo vezni red, se mogu prilagoditi situaciji tijekom utakmice. Imaju dovoljno veliku igračku inteligenciju za znati prilagoditi se na terenu i iskoristiti nedostatke Nizozemaca koje uoče - zaključio je Toni Bilandžić.


 
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije