Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'tulum' od 8 mlrd. eura

Mamurluk u Brazilu: Kako spasiti naciju od depresije i tuge

Navijač
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
14.07.2014.
u 16:10

– Kada ćemo opet organizirati SP? Nikada! I ne želimo ga – kaže 11-godišnji Brazilac Lucas

Triježnjenje nakon tuluma vrijednog osam milijardi eura počelo je jutros. I bit će mukotrpno, a glava će Brazilce boljeti dugo. Posljednji su gosti sinoć otišli sa zabave na Maracani, a ispalo je da su Nijemci i Argentinci oni koji mogu "popiti" najviše. Euforija je nestala, a za domaćine počinje svakodnevica. I šale na njihov račun, kako su ekološki svjesni pa su uzeli – drvenu medalju. Da je kojim slučajem kapetan Thiago Silva sinoć podigao zlatni trofej svjetskih prvaka, nacija bi bila u transu, ponos bi izbijao iz svakog kuta Brazila. A ovako će izbijati – bijes. Već izbija.

Kako izliječiti depresiju?

Istina, nogomet je samo igra, ali nacija koja je u depresiji, koja je kivna na način na koji živi, zastarjela infrastruktura i slabo školstvo samo su primjeri, sada će razmisliti što im je to sve trebalo. Ispast će da je prvenstvo za njih bilo sol na ranu. Ionako depresivne gurnuli su još dublje. Dapače, najviše se danas tamo čitaju tekstovi kako izliječiti tu bolest! Tamošnje novine Folha de São Paulo čak i savjetuju roditeljima kako utješiti djecu.

– Frustracija je dobra škola. Ona djeci pokazuje da je i gubljenje dio igre i da ne možemo imati sve što želimo – kaže tamošnja psihologinja Ana Cassia Maturano, a klinci tvrde:

– Kad ćemo opet imati SP u Brazilu? Nikada! I ne želimo ga – kaže dječak Lucas Braga (11). Kad već spominjemo medije, naslovi su "Masakr" ili "Najcrnje poglavlje u povijesti nogometa", "Vječna sramota"... Ništa čudno jer Brazil još od 1940. godine nije izgubio dvije utakmice zaredom. Nasilje na ulicama, zapaljeni autobusi u São Paulu, nemiri u Belo Horizonteu, vojnici u Rio de Jaineru tek su pokazatelj da bi frustracije zbog kiksa ozlijeđenog Neymara i njegova društva tek mogle eskalirati. Nezadovoljno je svih 200 milijuna ljudi. A to je velik broj...Kad već spominjemo olako potrošen novac, primjer su ovogodišnje Olimpijske igre u Sočiju koje su stajale čak 37 milijardi eura, a vodeći se ekonomisti slažu:

– Soči je bio ekonomska katastrofa za Rusiju!

Hrvati prvi išli kući

A upravo Putin organizira sljedeći SP, spreman je iskrcati dvaput više od Brazilaca, ravno 15 milijardi eura. A što su za taj novac dobili? Hrvatsku koja je s neiskusnim izbornikom otišla kući s prvenstva – prva.

Pamtit će nastup BiH, ali i uspjeh bivšeg Dinamova trenera i izbornika Alžira Vahida Halilhodžića koji je branio afričke boje. Njegove su pustinjske lisice, za razliku od Kameruna, Gane i Obale Bjelokosti, otišle u drugi krug. Pamtit ć‡e i ugrize Luisa Suareza koji, ako opet ugrize, mora platiti četiri milijuna eura. Kao zvijezde podbacili su Ronaldo i Rooney, a zasjali su Messi, James Rodriguez, Robin van Persie ili Thomas Muller, čak se i Miroslav Klose upisao u povijest kao bolji strijelac od njihova Ronalda. Možda i uvođ‘enje spreja. A ono što ć‡e zauvijek zvoniti, bit ć‡e sedmica Njemačke. To ć‡e zauvijek zvoniti kad se sjete 2014. godine i nogometne avanture...

>> Ovo prvenstvo je pokazalo – Hrvatska zaostaje za modernim nogometom!

Komentara 4

DU
Deleted user
17:13 14.07.2014.

Pa nije valjda sve tako dramatično!?

SE
sestrićna
17:19 14.07.2014.

srđanova repka se ovog puta nije plasirala..e jbg možda drugi put bude bolje...

Avatar noesiss
noesiss
17:28 14.07.2014.

Olimpijske igre u Sociju su bile jedne od najljepsih OI ikada. Rusija sa svojim minimalnim drzavnim deficitim, minimalnom stopom nezaposlenosti, zemljom prebogatom resursama, i sa svojim pametnim i ozbiljnim Predsjednikom, si moze priustiti ovo i ostalo. Smijesno je da zapad kritizira Rusiju i Brazil, Brazil ima PIL na 7º mjestu na svjetskoj ljestvici, i ekonomski rast od 23-27% vec 10 god zaredom. Zemlja od 200 miliona stanovnika, ne smijem ni da pomislim gdje bi mi bili na njihovom mjestu da nas je 200 miliona.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije