Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DONOSI MAX!

Zdravko Mamić: Kovač se mora suočiti s kritikama

Zdravko Mamić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
08.07.2014.
u 16:47

– Nisam za udarce ispod pojasa, ali i on mora odgovarati i objašnjavati. Nije mi legla njegova izjava: "Idem ja u Austriju odmoriti dušu, ne zovite me" – klaže Mamić za Max!.

Svi su samo čekali da se oglasi. Zdravko Mamić (54) svoje je poglede o aktualnim temama hrvatskog nogometa iznio u emisiji "Sport nedjeljom" na Z1 televiziji urednika i voditelja Ante Breke. Nakon emisije strpljivo je odgovarao na naša pitanja, donosi tjednik Max!. Mnogima se posve neobičnim učinilo već to što je Mamić propustio odlazak na Svjetsko prvenstvo.

– Nisam išao na SP jer je bilo dovoljno onih koji su išli. Imao sam dosta posla u Zagrebu u prijelaznom roku. Trebalo je sve realizirati i osigurati financije – počeo je Mamić.

Govoreći o Svjetskom prvenstvu, Ivica Osim rekao je da Safet Sušić i Niko Kovač nisu, u psihološkom smislu, uspjeli uvjeriti svoje igrače da su oni ti koji mogu napraviti iskorak. Biste li vi to tako interpretirali?

– Nisam ja trener, naravno da se ne mogu uspoređivati s takvim autoritetima najvišeg ranga kakav je Ivica Osim. Ostajem pri tome da je prva utakmica, u kojoj smo dobro izgledali, usmjerila daljnji tijek. Utakmica s Brazilom bila je oružana pljačka. Premalo naglašavamo da nam nije priznao čisti pogodak, a uoči trećeg pogotka napravljen je prekršaj nad Rakitićem. Znalo se od početka da će utakmica s Meksikom odlučivati. Nije isto kad ti je dovoljno neodlučeno ili kad moraš igrati na pobjedu.

Sigurno je bilo stvari koje je trebalo drugačije postaviti i o takvim stvarima možemo razgovarati. No, to nije razlog da razmišljamo o tome da mijenjamo Kovača. Nismo se osramotili, to je puno važnije. Od jedan do pet naš nastup ocijenio bih trojkom.

Vratimo se na utakmicu s Meksikom. Morali smo bolje jer njihovi igrači nisu ni blizu nekim naših zvijezdama.

– Ne slažem se s vama. Meksiko je pokazao da je turbo-ozbiljna momčad. Zavarava nas što s emocijama govorimo o našoj reprezentaciji i imamo tih nekoliko pojedinaca koji igraju u boljim momčadima. No, zaboravljamo da je glavni igrač naše reprezentacije, Luka Modrić, praktički iz aviona s finala LP-a u Lisabonu došao u reprezentaciju potpuno istrošen, Rakitić je igrao Europsku ligu do kraja, Srna je igrao finale ukrajinskog kupa praktički do prvog dana okupljanja... Pogledajte što se dogodilo s Portugalom, Španjolskom, Engleskom, Italijom...

Imate li dojam da je Niko Kovač ipak najveći gubitnik SP-a na koje je došao s podrškom javnosti, sjajnim pedigreom i jakim vjetrom u leđa?

– On se mora nositi s tim. Ne ide ti sve stalno uzlaznom putanjom. Imao je privilegij iz kopački preuzeti jednu od najboljih reprezentacija. Imao je sve uvjete. Uvjeravam vas da je to prekratak rok da ga ocjenjujemo. Nije prošao ciklus od dvije do četiri godine, onda bi se moglo ocjenjivati. Zato vjerujem da ćemo mi ovaj ciklus dobro završiti u Francuskoj.

Dajmo Kovaču priliku

Za mnoge autoritete sporna je i selekcija igrača.

– Nitko se Kovaču nije mogao suprotstaviti u izboru momčadi i miješanju u taktiku. Ne bih govorio o pojedinim igračima. Puno je važnije pitanje je li Pranjić trebao igrati defenzivnog veznog. Izbor je bio dobar, logičan i optimalan, nije to sada pitanje Nasri ili Ribery. Mi imamo igrače, ali nemamo momčad. I zbog toga je nas Meksiko nadvisio. Nismo imali standardizaciju koja bi donosila automatizme u igri. Niko Kovač ima puno kvaliteta. Sada imamo lagodan ciklus u sljedećim kvalifikacijama u kojima dvije momčadi idu izravno na Euro. Njemu sada treba mir. Ne možemo biti nakon Kameruna svemirski brod, a nakon Meksika da ne vrijedimo ništa.

Dosta se priča o neiskustvu stručnog stožera koji je okupio Kovač.

– A tko zna što bi bilo s iskusnijim stožerom. Mi smo se na izvršnom odboru dogovorili da je Kovač, bez obzira na to otišli ili ne otišli na SP, naše rješenje za sljedeće dvije godine. Toga ćemo se držati. On nije tako podbacio da bi to zahtijevalo preispitivanje.

Je li Brozović trebao igrati više?

– Ne vjerujem da bi to nešto bitno promijenilo. Neki igrači su trebali biti na drugim pozicijama. Tu ponajprije mislim na Rakitića. On je ofenzivni vezni, bilo lijevo ili desno.

No, Kovaču možemo zamjeriti taktičke eksperimente protiv Meksika?

– Cijelo vrijeme vam govorim da mu treba dati jedan ciklus da standardizira momčad. On nije imao vremena za to. Očito je to posljedica svega jer smo mi u tri utakmice završili s tri različita treća vezna. Iako o tome možemo govoriti, ja bih ipak da razgovaramo o strategiji. Ne bih želio da se zloupotrijebi ako govorim o tome je li trebao igrati Pero ili Ivica.

A izbornikov odnos s medijima?

– Do SP-a je bio miljenik medija, no sada će biti na velikom iskušenju. Tu će pokazati dio svog iskustva. Mora se suočiti i s kritikama. Nitko ne može biti isključiv, pa ni on. Nisam za udarce ispod pojasa, ali i on mora odgovarati i objašnjavati. Nije mi legla njegova izjava: “Idem ja u Austriju odmoriti dušu, ne zovite me.”.

Stalna tema reprezentacije je i Sammir. Nepoželjan, pa poželjan, pa adut reprezentacije...

– To vam pokazuje koliko je Hrvatska opasna. Kada je trebao biti u reprezentaciji, mediji su se utrkivali da dokažu kako mu tamo nije mjesto. Sada kada nije smio ni po kojem kriteriju biti u reprezentaciji, ti isti su ga glorificirali na temelju šest utakmica po nekoliko minuta u Getafeu. Tu je nemoguće ostvariti normalan put.

Ognjen Vukojević oprostio se od reprezentacije...

– Ne sviđa mi se što je Vukojević učinio. Ogi mi je najdraži i najčestitiji igrač koji je prošao kroz moj život. Razumijem ga, ali mu to ne opravdavam. Jer, Hrvatska mu je dala puno. Moramo biti pažljivi prema našoj reprezentaciji. Imam informaciju da se na nešto slično sprema i Eduardo. No, to je prljavo i za svaku osudu. Za njih sve nikada se ne bi znalo da nisu u reprezentaciji. Dali su oni reprezentaciji puno, ali što su njima dali reprezentacija i HNL? Dali su im ime i prezime i velike transfere. A Eduardo sutra može doći u Dinamo na potpis ugovora, kao i Vukojević.

Mislite li da je Eduardo trebao imati važniju ulogu u ovoj momčadi na SP-u?

– Očito je da kod Kovača nema kompromisa. Ja sam mislio da sam s njim prijatelj, ali otkako je postao izbornik, postupcima u medijima silno se trudi da ne kontaktiramo. Ali to smo svi htjeli. S njim ćemo se za dvije godine boriti za prvaka Europe. U Dinamu nismo bili iznenađeni kada je riječ o selekciji igrača. Zagovarao sam odlazak Alena Halilovića na SP. On je morao tamo biti. Jer, možemo ga izgubiti. Da sam ja Šuker, i Halilović i Ademi bili bi na SP-u. Jer, što će se dogoditi ako Halilović bude igrao u Barceloni i za reprezentaciju BiH? Tko će onda odgovarati za to? Sad je Vukojević odustao od reprezentacije, a Ademi je jedini prirodni odabir za tu poziciju. Prije desetak dana tražio sam od Ademija da preispita odluku o igranju za Hrvatsku. No, on je častan čovjek. Dao je riječ Makedoncima i igrat će za njih. Kovač mora poslušati i glas javnosti.

Vahid Halilhodžić je s Alžirom napravio sjajan uspjeh?

– Nisam razgovarao s njim, ali sam navijao za njega. Jako sam ponosan. Moj brat Zoran redovito se čuje s njim i dopisuju se. On je ponos svih nas...

Je li vam sada žao što ta priča s njim u Dinamu nije potrajala dulje?

– Već sam milijun puta izrazio da mi je žao što je otišao. Jako ga poštujem. No, znam što me hoćete pitati. Nije Mamić otjerao Halilhodžića, on je sam otišao.

Premijer je smijenio ministra Jovanovića. Hoće li to koristiti hrvatskom sportu?

– Naravno da koristi jer je on političku moć koristio za stvaranje nereda oko hrvatskog sporta, HNS-a i nogometa u cjelini. On nije napravio ništa za vrijeme svog mandata. Nemate niti centimetar infrastrukture, nemate niti jedan zakon koji je poboljšan da bi se nešto omogućilo sportu. Za sport nije napravio kap dobrote, već brdo štete. Valjda je sad svakome jasno da se on ‘zapikirao’ na sve institucije koje imaju bilo što hrvatsko u sebi. Zna se što Dinamo i ja zagovaramo. Dinamo nitko nije uspio srušiti, a mnogi su pokušavali svim sredstvima. U sljedećih deset godina najmanje ćemo osam puta igrati Ligu prvaka.

Doživljavate li njegov odlazak i kao vlastitu pobjedu?

– Ma ne, potpuno sam ravnodušan. On je za moj život nevažan. Tragedija je što je bio važan za hrvatsko društvo i za život građana ove države.

A čega se Zdravko Mamić najviše boji?

– Bojim se jedino ovih ekstremnih ljudi koji žele izbaciti Dinamo iz Europe, to je moj jedini strah. Niti jedan drugi...

Žao mi je Štimca

Kupili ste Franka Andrijaševića. Je li to Mamić u akciji spašavanja Hajduka?

– To se može tako protumačiti, ali ne bih to htio. Vodili smo se isključivo nogometnim razlozima. Sretan sam jer smo sigurni da će nam taj igrač koristiti. On je rijetko polivalentan igrač. Ne mogu uzeti Srbina, ne mogu uzeti igrača Hajduka, ne mogu uzeti igrača Rijeke... Kako ćeš onda biti jači ako ne smiješ uzeti nikoga, a tvoje igrače uzimaju iz Europe. Nadam se da će to otvoriti novu stranicu u odnosima. Htio bih da transferi između Hajduka i Dinama postanu normalna pojava.

S novim pojačanjima opet je nastala gužva, posebno u vezi. Je li to naznaka da će uskoro opet krenuti prodaja?

– Nikako, to je naznaka politike koja želi konkurentan Dinamo za Europu. Čeka nas ubitačan ritam od 40 utakmica i na to se morate pripremiti. To je i razmišljanje o budućnosti. Inter nas je htio testirati pa je ponudio četiri milijuna eura za Brozovića. To smo otkantali.

Je li Štimac trebao i mogao završiti ovaj ciklus s reprezentacijom?

– Jako mi je žao što Štimac nije zaokružio ciklus. U mnogočemu je pridonio reprezentaciji. No, on, kao ni ja, nije imao pravo na rad ni prave uvjete. Od početka je bio spriječen u normalnom radu. U prva četiri kola imao je deset bodova, a masakrirali su ga. Nemoguće je u takvim uvjetima raditi. I Kovač će se morati naviknuti na rad u takvom okruženju.

Ima li brat Zoran imperativ ulaska u Ligu prvaka?

– To je velika želja , no bilo bi neozbiljno da kažemo da je to imperativ jer imamo puno novih igrača. Premalo je vremena za ozbiljnije uigravanje. No, od ove sezone puno očekujemo, to se vidi i po našim manevrima na tržištu. Nadam se da će to imati sretan epilog.

Plaće i po milijun eura

Kakav rasplet priče možemo očekivati oko mladog Murića?

– Rasplet će biti sudski. Mi smo osporili njegovu registraciju za Ajax. Fifa će ga u skladu s prijašnjim iskustvima registrirati, no onda slijedi sudski postupak koji će utvrditi tko je u pravu. Zakoni su posloženi u korist velikih i moćnih. Zakon kaže da niti jedno dijete ne može potpisati ugovor s matičnim klubom prije 16. godine. Taj ugovor može potpisati na tri godine. S 19 godina mu ugovor istječe, a mi smo uložili u njegov razvoj. I kada taj ugovor istekne, on kaže ‘pa-pa’, odlazim u Europu igrati za veći novac i mi smo tu nemoćni. Ovo je prvi slučaj da nam je jedan takav igrač pobjegao. Ajax je demonstrirao razbojničko ponašanje. Murić s Dinamom ima važeći ugovor do ljeta 2019. No, pravnici će iznaći neko rješenje. Slijedi dugogodišnji sudski spor. No, ne brinemo se za našu budućnost. Sada nam dolazi niz mladih igrača iz omladinskog pogona poput Ćorića, Fiolića, Capana, Mamića...

Nezaobilazna tema bili su i izbori koje zagovara jedan dio navijača.

– Zašto bi netko raspisivao izbore dok legitimna uprava radi fantastično? Država se raspada, dnevno nestaju stotine radnih mjesta. Sport je u raspadu, a stvari jedino štimaju u Dinamu. Skloniji smo tome da dođe novi vlasnik sa svježim kapitalom pa neka se ide u izbore. I mi ćemo morati dolaziti do svježeg kapitala.

Navijači kažu da je ova sezona posljednja šansa Dinamovoj upravi. Ako se ne izbori Liga prvaka, klub će ostati bez podrške svih navijačkih frakcija.

– Ma to su prljava posla. To dolazi i od politike koja je doživjela poraz. Dinamo ima podršku navijača i porast onih koji navijaju za klub. Dinamo je drugi najveći izvoznik igrača u Europi. Problem je što mi stršimo po kvaliteti, a kod nas ti sve mogu oprostiti osim uspjeha. Onda politički ološ želi nešto ‘ušićariti’ na tim marginama. Nisu navijači oni koji odlaze s tribina kad Dinamo vodi 4:0. Nije to sredstvo kojim bi se trebali boriti za svoja prava. Ali mi Hrvati funkcioniramo samo kad smo ugroženi.

Jeste li vi ugroženi?

– Strahovito. Imao sam nekoliko fizičkih napada, pa i u Zagrebu – zastao je Mamić i poentirao:

– Ali, ljudi moji, mi imamo 217 zaposlenika. Ja svaki mjesec moram isplatiti toliko plaća, a neke su i milijun eura. Pa da nabrojite do 217 puno je.

>> Kako je Robert Murić između Reala, Bayerna i Chelseaja izabrao Ajax

Komentara 18

T1
t111
18:58 08.07.2014.

hahahahahaha!!!! "mora se suociti s kritikama". brutalno! pa kada ces se ti suociti s kritikama?

BS
bstrabi2
19:11 08.07.2014.

Mamić.Ne mješaj se HNS-u u posao.To što ti mrziš Niku .To je tvoj problem.Bolje šuti i pokrise preko uši magarac...

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
16:56 08.07.2014.

Zdravkec je u pravu, al samo ovaj put....ako si se ulovio u seosko kolo, nema iz kola bježanije dok čagica ne završi pa kom obojci a kom opanci......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije