Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nacionalni forum

'Vrijeme je da se gospoda u Gradskoj upravi probude, te konačno počnu živjeti s ovim gradom'

lemaić
Foto: Ivica Galović
1/2
28.08.2014.
u 07:11

Za dio gradova i općina sredstva su već odobrena, pa će tako u realizaciju uskoro krenuti u Dubrovniku, Poreču, Rovinju, Karlovcu, Osijeku, Đakovu, Našicama, Pakracu, Požegi, Rijeci, Šibeniku, Splitu...

Realizacija Programa energetske obnove obiteljskih kuća, pri čemu Fond za energetsku učinkovitost sufinancira i do 80% troškova je u tijeku, a zainteresirani građani na natječaj se trebaju prijaviti u svom gradu ili općini. Za dio gradova i općina sredstva su već odobrena, pa će tako u realizaciju uskoro krenuti u Dubrovniku, Poreču, Rovinju, Karlovcu, Osijeku, Đakovu, Našicama, Pakracu, Požegi, Rijeci, Šibeniku, Splitu, Varaždinu, Vinkovcima itd, no u Slavonskom Brodu još uvijek neće, jer kako tvrdi koordinatorica Nacionalnog foruma Slavica Lemaić, Grad Brod još nije niti raspisao taj natječaj. Upravo to je bila tema njezine današnje konferenciji za medije, na kojoj je između ostalog rekla: ­Još prošle godine prije donošenja proračuna apelirala sam gradonačelniku Mirku Duspari i koalicijskoj vlasti neka obrate pažnju na taj važan program.

Navela sam primjer Litve koja je za tu namjenu iz fondova Europske unije povukla stotine milijuna eura, zaposlila 24 tisuće ljudi, građanima obnovila zgrade i kuće, te za više od pola im prepolovila cijenu režija za grijanje, obnovila pročelja, i podigla im vrijednost nekretnina. Aktualni natječaj nudi upravo to. Sufinanciranje iz Fonda za energetsku učinkovitost do 80% troškova koji se odnose na izolaciju kuća, obnovu pročelja, ugradnju nove stolarije, izradu projektne dokumentacije i slično. Brođani bi dobili nove fasade, osjetno smanjili svoje račune za grijanje i nekretninama digli cijenu, a podigla bi se i gospodarska aktivnost u gradu. Brod bi postao veliko gradilište, zaposlila bi se građevinska operativa, a posao bi imali i mnogi obrtnici ­ uvjerena je Slavica Lemaić, pa kaže da joj je stoga neshvatljivo zašto u Gradskoj upravi nemaju sluha ni osjećaja. ­Po tom pitanju ništa nije učinjeno i držim to apsolutnom neodgovornošću. Građani su ostali zakinuti, jer ono što ove godine iz Fonda nije iskorišteno ne može se prebaciti u iduću godinu. Zato apeliram na aktualnu gradsku koalicijsku vlast da "ne zaborave“ i ove godine u proračunu predvidjeti minimalnu participaciju u projektu što je manje od deset posto, te da nagodinu i Brođani napokon povuku bespovratna sredstva.

Dogodilo se upravo onako kako smo se i pribojavali. Brođani će plaćati članarinu Europskoj uniji, a bespovratna sredstva EU­-a koristit će snalažljiviji Splićani, Dubrovčani, Riječani, Osječani i td. Vrijeme je da se gospoda iz Gradske uprave i Gradskog vijeća probude, te konačno počnu živjeti s ovim gradom ­ upozorila je Koordinatorica Nacionalnog foruma Slavica Lemaić.

>> Veliko zanimanje za projekte energetske učinkovitosti

Komentara 2

DU
Deleted user
14:25 29.08.2014.

kaži nam kako je to litva uradila

XX
xxx008
12:41 28.08.2014.

a vidi nje!! Sigurno odlicno svira frulicu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije