Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Sramotni čin'

Vinkovci se protive ukidanju Arhiva i preseljenju građe u Vukovar

toranj
Marko Lukunic/PIXSELL
08.01.2014.
u 13:25

Voditelj Zlatko Virc kaže kako bi to bio sramotni čin jer vinkovački Arhivski sabirni centar djeluje već 25 godina i ima 1 200 dužnih metara građe

Gradsko vijeće Vinkovaca donijelo je zaključak i preporuku kako će svim zakonitim sredstvima spriječiti ukidanje Arhivskog sabirnog centra u Vinkovcima i preseljenje arhivske građe u buduće prostore Državnog arhiva u Vukovaru. Osnivač i do umirovljenja prije 10 godina, voditelj i djelatnik vinkovačkog centra, mr Zlatko Virc kaže kako bi to bio sramotni čin jer vinkovački Arhivski sabirni centar djeluje već 25 godina i ima 1 200 dužnih metara građe od čega je 71 posto koji se odnose na Vinkovce, 16 posto na Županju, a tek 13 posto na Vukovar.

- Arhivski savjet je donio odluku o osnivanju Državnog arhiva u svakoj županiji pa bi prema toj logici, ova ustanova bila u Vukovaru iako sada nema nikakvog temelja za to budući da nemaju ni zgradu ni građu. Građa je u Vinkovcima, a i direktor Arhiva i njegova tajnica su u vinkovačkom Arhivskom sabirnom centru jer drugdje nemaju gdje raditi. Vinkovci se protive ukidanju vinkovačkog centra i očekujemo da će Državni arhiv u Vukovaru donijeti odluku da arhivska građa ostane gdje je i sada - kaže mr Zlatko Virc dodajući kako će Vinkovčani, ako se ostvari ova zamisao, morati u Vukovar po bilo koji dokument iz arhivske građe, a Vukovarci ne moraju u Vinkovce jer je malo što spašeno od dokumenata Vukovaraca koji su, nažalost, uništeni u ratu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije