Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skupo grijanje

Dobili i do 150 posto veće račune za plin!

'10.03.2011. Trakoscanska ulica, Varazdin, Stanari zgrade 22 u Trakoscanskoj ulici zale se na prevelike racune grijanja od kad im je tvrtka Grijanje postavila razdjeljnike na radijatore Photo: Marko J
Foto: 'Marko Jurinec/PIXSELL'
1/2
10.01.2014.
u 15:12

Marija Ratkić, direktorica Plinare istočne Slavonije, koja plinom opskrbljuje 17.500 kućanstava te 1400 tvrtki i ustanova, kaže da su osjetne razlike na računima rezultat očitavanja brojila

Malo je reći da su se Vinkovčani šokirali kada su ovih dana dobili račune za plin za prosinac – koji nije bio hladan pa su trebali biti i manja potrošnja i manji računi – i do 150 posto veći nego za studeni. Vinkovčani su zbunjeni jer neki su dobili 50, a neki 150 posto veći račun pa im nije jasno kako je Plinara istočne Slavonije, najveći distributer plina na istoku Slavonije, obračunavala potrošnju.

– Bio je lijep prosinac s temperaturama osjetno višima nego inače pa smo se poradovali da ćemo malo prištedjeti jer će i računi biti manji, kad ono šok. U studenom sam platio 650 kuna, a za prosinac je račun čak 1600 kuna, a približno sam se isto grijao. Nama natovare račune da ih mi izvlačimo iz nevolja jer se ne može provjeriti detaljno potrošnja plina kao voda ili struja pa mi se čini da ćemo mi nagodinu prijeći na drva – kaže ogorčeni Vinkovčanin koji je obiteljsku kući pripojio na plinsku mrežu kada su ga uvjeravali da je to najjeftiniji energent.

– Gradom i županijom krenule su kružiti priče da su poskupljenje plina određene strukture iskoristile za izvlačenje novca i krpanje rupa u proračunu te tvrtke, ali i županije. Možda samo glasine, ali vrlo ružne. Postoje razna objašnjenja, a najviše se govori da se cijevima pustio plin niske kalorične vrijednosti pomiješan s tko zna kakvim smjesama – kaže Branimir Puškarić koji je dobio račun na 1800 kuna dok je mjesec prije platio oko 600 kuna.

Marija Ratkić, direktorica Plinare istočne Slavonije, koja plinom opskrbljuje 17.500 kućanstava te 1400 tvrtki i ustanova, kaže da su osjetne razlike na računima rezultat očitavanja brojila, ali i to što je studeni bio topliji od prosinca pa je i potrošnja u prosincu bila veća.

– U prosincu su računi veći jer je su domaćinstva dobila za, primjerice, 37 očitanih dana dok su mjesec prije dobili za 23 dana, jer sve ovisi za koja su razdoblja očitavana brojila, ali je u prosjeku to isto. Prosječno domaćinstvo potroši 230 kubika plina i to pomnožite s cijenom "kubika" od 3,7 kuna i dobijete koliko treba platiti – kaže Marija Ratkić dodajući kako mnoge obiteljske kuće troše više plina nego što je potrebno jer nisu izolirane.

>> Deložirana iz gradskog stana jer ga je godinama iznajmljivala

Komentara 33

SJ
Sve je uzalud
15:44 10.01.2014.

................Sibir je malen za ove naše lopove............................

VI
Vidderne
15:43 10.01.2014.

Ja kad se požalim roditeljima na manjak novaca kažu mi da se ponašam bahato i trošim na gluposti! A mi koji radimo dobijamo sve manje a cijene i porezi divljaju.

PE
Pemzla
17:02 10.01.2014.

Neka mi netko objasni zašto se brojila očitavaju nakon 37 dana, a na obračunu piše (na korisničkim stranicama HEP plin) da je brojilo očitano 31.12.2013? Vi gospodo iz HEP-a mrdnite svoje guzice i očitavajte brojila na vrijeme. Objasnite mi zašto ste kreirali uopće korisničke stranice sa mogućnošću dostave očitanja brojila kada to uopće ne koristite? Jednom prilikom sam vam dostavio očitanje brojila 31. dana u mjesecu i naravno da to niste uzeli u obzir jer vam je to bilo malo pa ste naveli da sam potrošio 50 kubika više jer ste naravno išli 5. -og u idućem mjesecu očitavati brojila.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije