Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEDOSTATAK NOVCA

Vinkovačka energana na biomasu za sada u stanju mirovanja

Božo Galić
Goran Ferbežar/PIXSELL
20.11.2014.
u 08:59

Zbog nedostatka novca za investicije, kako je u hrvatskoj vladi objašnjeno županu Boži Galiću, ovi se projekti, kao i energana, stavljaju u stanje mirovanja. Do kada će to biti, nitko ne zna

Energana na biomasu koja se trebala izgraditi u Vinkovcima, na desnoj obali Bosuta u blizini nekoliko srednjih škola, sportskog centra i tvrtki, kao i još nekoliko kapitalnih objekata u Vukovarsko-srijemskoj županiji (kanal Dunav-Sava, istočna obilaznica, proširenje vukovarske luke...), čini se, ostati samo lijepi san u razvoju najistočnije županije.

Zbog nedostatka novca za investicije, kako je u hrvatskoj vladi objašnjeno županu Boži Galiću, ovi se projekti, kao i energana, stavljaju u stanje mirovanja. Do kada će to biti, nitko ne zna. Za energanu koja bi kao energent koristila biomasu iz Hrvatskih šuma što nastaje prilikom sječe šuma, obrade trupaca i čišćenja šuma, izrađena je projektna dokumentacija kao studija isplativosti iz koje je vidljivo da će se investicija vrijedna 36,5 milijuna kuna isplatiti za 7,5 godina. Hrvatske šume su se obvezale kako će godišnje osigurati 14.300 tona biomase jer je riječ o projektu u kojem će se koristiti postojeći resursi najistočnije županije, a koji će donijeti i uštedu gradskom i županijskom proračunu.

Čak će donositi i prihod jer je energana trebala snabdijevati toplinskom energijom nekoliko srednjih škola i tvrtki, fakultet, zatvorene bazene, sportsko-rekreacijski centar, sportsku dvoranu, a višak električne energije bi prodavali HEP-u.

>>Općina Gunja pokrenula projekt bioenergane vrijedne 30 mil. kuna

>>EK s 14,7 milijuna eura nagradila projekt energane u Međimurju
 

Komentara 1

Avatar d-ano
d-ano
17:07 28.11.2014.

Naravno da nema novaca za ono sto moze biti korisno za okolinu i pojedinca,I sad recite da se vlada bori za nase bolje sutra.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije