Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RADNICI:

'Tražit ćemo stečaj, samo nas prodaja pekare i tvornice octa mogu spasiti'

Silos
Foto: Marija Lovrenc
1/3
20.05.2014.
u 16:10

Ugašene su peći za kruh, mlin je stao, a od srijede ne će raditi ni najveća gradska pekara

Stotinjak djelatnika Silosa VTC, virovitičke tvrtke koja se bavi proizvodnjom pekarskih i mlinarskih proizvoda, ali i stočne hrane te prirodnog octa, od utorka je u štrajku. Ugašene su peći za kruh, mlin je stao, a od srijede neće raditi ni najveća gradska  pekara, poznati „Mikeš“ u centru Virovitice.  

Radnici koji su u utorak u krugu tvrtke očekivali odgovore na brojna pitanja, prvenstveno, gdje je nestao njihov novac od plaća, doprinosa i obveza, poručuju da će štrajkati do ispunjenja zahtjeva.  

– Tražimo isplatu zaostalih plaća, poduzeće nam duguje tri, sada je na redu već i četvrta. Ujedno, tražimo da se ispita gdje je novac koji je poduzeće s naših računa skidalo za navodnu uplatu kredita, ovrha, dopunskog zdravstvenog osiguranja, a koji do danas nisu plaćeni. Ne ćemo raditi dok nam taj novac ne uplate za pravu svrhu. U protivnom, štrajkamo do daljnjega, ionako je gotovo  – kaže Zlatko Borovec, predsjednik sindikata Poljoprometa, organizatora štrajka.  

Zaposlenici ističu kako je sljedeći korak pokretanje stečaja. Nema druge mogućnosti, slažu se, koja bi u ovom trenu spasila stotinjak djelatnika. Nedavno završena predstečajna nagodba nije bila sretno rješenje, upozoravaju djelatnici Silosa. Tvrtka Opeco, koja je Silose, bivši Poljopromet, prije deset godina kupila na Trgovačkom sudu u Bjelovaru nakon pokretanja stečaja, vukla je, tvrde djelatnici, godinama Silose na dno. Posljednji udarac bila je predstečajna nagodba, u kojoj su tvrtke jedna drugoj omogućile otpis dugova, zakonsku muljažu, kako ističu, a na štetu radnika.  

– U predstečajnoj nagodbi Silosi Vtc su bili glavni vjerovnik Opecu s iznosom od 56.331.863,95 kuna. S druge strane, najveći vjerovnik Silosa bio Opeco s više od 42 milijuna kuna. U toj situaciji bilo im je dovoljno namiriti drugog najvećeg vjerovnika, a u oba slučaja je to bila Hypo Alpe Adria Bank. To je i učinjeno na način da je Hypo Alpe Adria Bank umjesto većine duga prema nagodbi dobila većinu zemljišta i gospodarske zgrade Silosa. Prema Zakonu o predstečajnim nagodbama polovina dugovanja prema ostalim vjerovnicima dužniku će biti otpisana – objasnio je djelatnik Saša Stanec koji je o cijelom slučaju medijima poslao i otvoreno pismo. Banci su pripali silosi, mlin i tvornica stočne hrane, a od cijelog poduzeća ostala je još pekara Mikeš i tvornica octa, koje su pod hipotekom. Dugovi rastu iz dana u dan. Djelatnici su na nepravilnosti upozoravali i sud, državno odvjetništvo i inspektorat, ali uzalud, poručuju.

– Može nas spasiti opet samo stečaj, prodaja pekare i tvornice octa, sve smo drugo izgubili – kaže sindikalist Zlatko Borovec.

Ironija cijele situacije je što je prije točno deset godina u tom poduzeću pokrenut stečaj. Od nekadašnjih 245 radnika pogon je ostao na današnjih 97, a u posljednjih nekoliko godina, tvrdi Z. Borovec, iz poduzeća je izvučeno oko 87 milijuna kuna. Radnici strahuju da će ostati na ulici, bez ičega, ako se situacija nastavi. Za Ivana Sokača, rukovoditelja tehničke službe koji je 40 godina u ovom poduzeću, povijest se ponavlja.

– Nisam mislio da ću do mirovine dočekati drugi stečaj u ovom poduzeću, ali čini se kako nema drugog rješenja. Mora se spasiti ono što se može – kaže Ivan Sokač koji je u prvom stečaju, prije deset godina, ostao bez tadašnjih 24.000 njemačkih maraka vrijednih dionica i oko 117.000 kuna otpremnine od koje nije dobio niti lipe. Korak do mirovine, nada se da će ovaj put biti drugačije. Bez komentara je bio direktor Silosa VTC Mario Mikolaš.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije