Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zakon stupio na snagu

Ratari moraju polagati ispit za rukovanje pesticidima

traktor
ilustracija
13.01.2015.
u 11:49

Ovaj zakon se ne odnosi na one koji se ratarstvom bave amaterski i iz hobija i oni će i dalje moći kupovati i primjenjivati pesticide koji nisu namijenjeni profesionalnoj uporabi.

Stupio je na snagu Zakon o održivoj uporabi pesticida, kojim su profesionalni korisnici i distributeri sredstava za zaštitu bilja dužni posjedovati odgovarajuća znanja o njihovoj primjeni, što dokazuju potvrdom o položenom ispitu.

Polaganje ispita je obvezno za ratare koji se profesionalno obave obradom zemlje i koriste se pesticidima, ali pohađanje predavanje nije obvezujuće. Nakon položenog ispita dobit će iskaznicu koja vrijedi pet godina.

Obveznici moraju ispit položiti do 26. studenog 2015. jer nakon tog roka neće moći kupovati sredstva za zaštitu namijenjena profesionalnim korisnicima. Ovaj zakon se ne odnosi na one koji se ratarstvom bave amaterski i iz hobija i oni će i dalje moći kupovati i primjenjivati pesticide koji nisu namijenjeni profesionalnoj uporabi.

>> Zbog obilnih kiša i hladnih noći, ratari zabrinut za prinose

>> Ratari: Zbog kiša ne možemo ići u polja, a ni sjetvu još nismo obavili

Komentara 3

R0
R00kie
14:10 13.01.2015.

hahahh sad ce morat zaposlit 1000 uhljeba koji ce kontrolirat znanje ratara :D i naplacivati im potvrde

LE
ledledeni
13:17 13.01.2015.

treba sirotinji povrat lovu... glavno da za saborskog zastupnika ne treba nikakav tecaj!!!

KA
kasuv
17:14 16.02.2016.

moji zagorci kažu da je taj cirkus od ispita u sloveniji ukunut nakon godine dana što znači da sad zagorci uz granicu i malo dalje idu u kupovinu zaštitnih sredstava u sloveniju, ja imam 15 vočaka ,brajdu sa trsovima ii špricam to 30 godina i sad sam blesav sa 65 godina neznam što je postotak i promil da složim tekučinu za prskanje,stvarno lud isto tako valjda treba i dozvolu za motornu pilu samo neznam dali treba za motiku. ovo ludilo oko zaštite na radu u uredima a i dalje je samo da se ljudima uzme novac. lp

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije