Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
upozorava

Jakovina: Nećemo dopustiti da itko profitira od lažno prijavljenih šteta

jakovina
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
17.10.2014.
u 14:44

Oni koji nisu stvarno stradali neće moći računati na obeštećenje, poručio je danas u Vukovaru ministar poljoprivrede u Vladi RH Tihomir Jakovina

Neću dozvoliti da itko profitira na osnovu šteta. Oni koji nisu stvarno stradali neće moći računati na obeštećenje, poručio je danas u Vukovaru ministar poljoprivrede u Vladi RH Tihomir Jakovina odgovarajući na novinarski upit kada poljoprivrednici iz poplavljenih dijelova županjske Posavine mogu očekivati početak isplate sredstava na ime pretrpljenih šteta. Dodao je da je prije desetak dana isplaćeno deset milijuna kuna pomoći, sukladno odluci Vlade, za ponovljenu sjetvu ali i da o isplati šteta još nije bilo govora.

– Štete su prijavljene i popisane i one su nažalost u prijavama po povjerenstvima puno veće i puno je više licitiranog zemljišta nego što je stvarno bilo obuhvaćeno. Maksimalno ćemo u rebalansu proračuna osigurati sredstva ali za stvarne stradalnike u katastrofi, poručio je Jakovina. Govoreći o rokovima kada se može očekivati početak isplate šteta poljoprivrednicima Jakovina je rekao da će to biti u idućih mjesec – dva dana.

– Govorim o rebalansu proračuna jer nismo do sada imali stavku za katastrofu u proračunu ali apeliram na ono što je puno važnije, objavili smo prvi natječaj po programu ruralnog razvoja mjera 5.2 ulaganje u obnovu poljoprivrednog zemljišta i poljoprivrednih potencijala na područjima pogođenih katastrofama i elementarnim nepogodama. Djelatnici ministarstva i savjetodavne službe su na terenu, daju pomoć poljoprivrednicima i važno je povući taj novac. To je isključivo novac iz EU. Imamo mogućnost od obnovi farmi, gospodarskih objekata, mehanizacije, višegodišnjih nasada, strojeva do matičnog stočnog fonda koji je stradao u poplavi. Idemo iskoristiti prvo taj novac. Osigurali smo i sredstva za štete iz domaćeg proračuna za ratarske kulture i proizvodnju koja nije obuhvaćena ovim sredstvima iz EU proračuna, rekao je Jakovina.

>>EK: Za prevenciju poplava preporučujemo koncept 'više prostora rijekama'

>>Seljacima potpore za štete od poplava

>>Seljaci nezadovoljni iznosima obeštećenja za popljavljena polja

Komentara 1

UZ
uzor10
17:22 17.10.2014.

Ovak je još ministar?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije