Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Manje oružja, manje tragedija

Građani dragovoljno predali 3.210 komada automatskog oružja i preko tri tone eksploziva

Oružje
Goran Stanzl/PIXSELL
31.08.2014.
u 21:52

Veliki je odaziv i stanovnika Vukovarsko-srijemske županije gdje građani gotovo svakodnevno vraćaju oružje, streljivo i bombe koje su "čuvali" u svojim domovima

U posljednjih 13 godina protiv građana u Hrvatskoj od kojih je oduzela oružje i streljivo, policija je povela više od 2 milijuna i 200 tisuća upravnih, prekršajnih i kaznenih postupaka, a u sedam godina, koliko se provodi nacionalna kampanja "Manje oružja, manje tragedija", prikupila na desetke tisuća komada rasprskavajućeg i automatskog oružja, na tisuće eksploziva i više od 3 milijuna i 800 tisuća komada streljiva.

Veliki je odaziv i stanovnika Vukovarsko-srijemske županije gdje građani gotovo svakodnevno vraćaju oružje, streljivo i bombe koje su "čuvali" u svojim domovima izlažući tako opasnosti svoju djecu. Najviše oružja i eksplozivnih sredstava dragovoljno su predali stanovnici Zagreba i Zagrebačke županije, ali i građani s područja koja su bila zahvaćena ratnim stradanjima. Do 1. lipnja ove godine je vraćeno, a potom uništeno, 3210 komada automatskog oružja, 82.263 komada rasprskavajućeg oružja, čak 5.759 komada oružja B kategorije koje se može posjedovati uz dozvolu te potom 3,8 milijuna komada raznog streljiva i 3.083 kilograma eksploziva.

Od početka akcije "Manje oružja, manje tragedija", u rujnu 2007. pa do kraja srpnja ove godine, na području Vukovarsko-srijemske županije građani su dragovoljno predali oko 360 kilograma eksploziva, 356 komada raznog oružja, 3.364 komada minsko-eksplozivnih sredstava i 110.914 komada streljiva raznog kalibra. Josip Colarić, vođa grupe protueksplozijske zaštite PU vukovarsko-srijemske kaže kako neki građani još uvijek imaju problem i hendikep prijaviti policiji posjedovanje oružja i eksplozivnih tvari i stoga apelira na sve one koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva da ga bez straha od sankcija prijave policiji i napominje neka građani ne donose sami oružje i eksplozivna sredstva u policijske postaje već da o svojoj nakani predaje obavijeste na broj telefona 192 pa će policajci u civilu i s civilnim automobilom doći po oružje i eksploziv.

>> Hrvatska je jedna od 7 država koje šalju oružje Kurdima

Komentara 1

Avatar El Indio
El Indio
10:05 01.09.2014.

Ko da se tragedija moze dogodit samo sa oruzjem?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije