Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koprivnički Renesansni festival

Za kralja Ludovika i njegovu svitu pripremljena najbogatija gozba

Zlatko Sedlanić
Foto: Zvonimir Markač
1/2
22.08.2014.
u 12:05

Tema na natjecanju za kraljevskog kuhara je renesansni pladanj, a namirnice će biti iz tog doba. Pobjedniku ide drvena kuhača

Koprivnički narod ne može se načekati da im stigne kralj Ludovik Anžuvinac sa svojom svitom. Ništa čudno s obzirom da kralj neće doći praznih ruku, nego građanima donosi Povelju slobodnog kraljevskog grada. San brojnih koprivničkih generacija tako će se konačno ostvariti pa se, normalno, sprema i velika fešta. Srednjovjekovno pivo s koprivom već se hladi u bačvama, a za nikad ljepši i bogatiji stol pobrinut će se vrsni kuhari. Kulinarstvo je ovogodišnja glavna tema devetog Renesansnog festivala, koji će se od 28. do 31. kolovoza održati na koprivničkim bedemima.

Kuhinja na otvorenom

- U kraljevskoj gozbi prikazat ćemo što se tada jelo. Namirnice su isključivo iz renesansnog doba - rekao je Podravkin kraljevski kuhar Zlatko Sedlanić, najavivši i natjecanje u kojem će još netko ponijeti časnu titulu koju on nosi još od 1999. godine iz Mađarske. Zasad je prijavljeno deset profesionalaca iz svih krajeva Hrvatske.

- Tema je renesansni pladanj sa zadanim namirnicama. To su zec ili domaći kunić, kopun, komad veprovog mesa, kopriva i ječam. Svi posjetitelji moći će vidjeti kako pripremaju jela. Interesantna tema jer neće smjeti koristiti moderne namirnice i suđe, ispred sebe će imati samo ognjeve, ražnjeve, peke i krušne peći - pojasnio je Sedlanić.

Svi kuhari bit će odjeveni u povijesnu ‘obleku’ pa će sigurno biti zanimljivo kako će podnositi vrućinu uz vatru. Natjecanje za kraljevskog kuhara održat će se u subotu, 30. kolovoza, kada stiže i kralj sa svitom.

Izložba gljiva

Nakon što bude izabrano najukusnije jelo i kraljevski kuhar bude nagrađen velikom drvenom kuhačom, održat će se humanitarna licitacija natjecateljskih jela u korist gubavaca. Među ostalim, za vrijeme festivala posjetitelji će moći uživati i u izložbi jestivih, nejestivih i otrovnih gljiva.

U nedjelju će za dokazivanje priliku imati i amaterski kuhari. Natjecat će se u pripremi gulaša od divljači, a najbolji će postati plemenitaški kuhar.

Ove godine očekuje se dolazak 1200 kostimiranih sudionika iz zemlje i inozemstva. Sadržaja ima milijun, a noviteti su drvene palisade oko bedema i odlučno “ne” plastici. Jela i pića bit će posluživana u drvenim i keramičkim posudama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije