Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Međimurje

S "motorkom" u šumu samo s položenim ispitom

'slavonija, virovitica, 18.05.2011. drvosjeca ivan hajmasi (50) radi vec punih 27 godina, a obolio je na srce, zivce i kraljeznicu upravo zbog napornog posla kojim se bavi snimila: marija lovrenc'
'Marija Lovrenc/VLM'
03.03.2013.
u 09:33

- Nekad smo u novčanicima nosili samo novac, a sad ćemo ih puniti s potvrdama, a novca je sve manje - komentirali su mještani


Više od stotinu muškaraca iz donjeg dijela Međimurja uguralo se u Dom kulture u Otoku. Povod nije bio koncert ili kazališna predstava. Svima njima zajedničko je bilo to što su vlasnici šuma i motornih pila, a okupila ih je tvrtka Energoatest zaštita d.o.o. iz Zagreba kako bi testirala njihovo znanje o zaštiti na radu i zaštiti od požara. Zadovolje li, a sumnjamo da neće jer im je predavač sam čitao točne odgovore, dobit će potvrde bez kojih neće smjeti baratati motornim pilama!

- U Europskoj uniji, za koju smo se izjasnili na referendumu, nema sječe šuma motornim pilama bez uvjerenja da ste položili test za rukovatelja motornom pilom! Doma možete sječi, ali u šumi ili kod susjeda ne! Kazne su velike - objasnio im je predstavnik zagrebačke tvrtke. Nakon tog upozorenja prišlo se rješavanju testa.

- Pazite, u rubriku radno mjesto upisujete \"rukovatelj motornom pilom\". Ne rukovoditelj ili rukovodilac, jer ne polažete za direktora - objašnjavao je voditelj seminara. Prvi test znanja iz zaštite od požara sastojao se od dvadeset pitanja. Koja su svojstva ugljičnog dioksida koji nastaje kao proizvod gorenja? Na kojoj visini od tla ili pod moraju biti postavljeni aparati za gašenje požara? Koliko ima kisika u zraku? Koji su opći principi spašavanja osoba iz ruševina? Drugi dio testiranja odnosio se na zaštitu na radu. Je li dozvoljeno uzimanje alkoholnih pića i drugih sredstava ovisnosti prije i tijekom rada i njihovo unošenje na mjesto rada? Koja je najveća težina tereta koju smiju ručno podizati žene? Kuda trebate biti okrenuti kad se uspinjete ili silazite ljestvama, licem prema ljestvama, leđima ili zavisi od posla koji se obavlja?

Sve je to trajalo oko sat i pol. I da, svakog polaznika stajalo je ravnih 200 kuna. U kešu, bez ikakve potvrde. Uvjerenja će im, rečeno je, stići na kućne adrese u roku dva tjedna. Zagrebačka tvrtka slične masovne seminare i testiranja provodi i u ostalim županijama.

Programi osposobljavanja provode se i u pučkim učilištima diljem Hrvatske, no cijene su od 700 kuna na više, a obuka traje više sati. Učilište Modus iz Vinkovaca na akciji nudi osposobljavanje za 900 kuna. - Još se službeno ne zna od kada, ali fizičke osobe neće smjeti u svoje šume bez uvjerenja o osposobljenosti za rukovanje motornim pilama. U Slavoniji i dijelu Zagreba neki šumari navodno već sad ne puštaju ljude u šume bez papira - kažu.

Ključne riječi

Komentara 2

DH
dalibor.hren
20:43 04.03.2013.

Bitno je da su pokupili lovu.

Avatar Hajdarovic
Hajdarovic
16:42 05.03.2013.

NE NASJEDAJTE na lažnu reklamu! Navedeno osposobljavanje iz članka NIJE SPECIJALISTIČKO OSPOSOBLJAVANJE ZA RUKOVATELJA MOTORNOM LANČANOM PILOM (kako je navedeno u djelu teksta), već osposobljavanje za rad na siguran način prema "Zakonu o zaštiti na radu". Cijena takvog osposobljavanja za pojedinca je barem dvostruko manja u ovlaštenim pravnim ustanovama, a za veće grupe se dobije još veći popust. Bojim se da je ovo još jedan primjer pokušaja iskorištavanja naroda koji nije dovoljno upućen u materiju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije