Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Đurđevac

Policajka opet na sudu zbog poticanja nasilja nad Romima

Podravski
Foto: Podravski list
21.11.2014.
u 10:37

Policija je svoju djelatnicu kaznila uvjetnim otpustom iz službe

Koprivnički općinski sud morat će preispitati svoje oslobađanje đurđevačke policajke Helene Sabočanec (24) od odgovornosti za kazneno djelo javnog poticanja na nasilje ili mržnju, za što ju je državno odvjetništvo optužilo nakon što je u lipnju prošle godine na internetu napisala poruku kako Rome u Hrvatskoj treba staviti u baraku i pustiti plin.

Povreda dužnosti

Policajka je tu poruku sa svog privatnog profila na Facebooku “postirala” ispod vijesti objavljene na Facebook stranici lokalnog tjednika Podravskog lista o tome kako je neki “idiot” u noći bacio kamen na automobil koji se kretao ulicom u Đurđevcu, pri čemu je ozlijeđeno jednogodišnje dijete u sjedalici.

Helenu Sabočanec u prvostupanjskome je postupku oslobodila sutkinja Dijana Jagar-Grloci, potom se odvjetništvo žalilo, a Županijski sud u Varaždinu ukinuo je presudu i naložio novo suđenje uz poruku da je “prvostupanjski sud pogrešno utvrdio kako nije dokazano da je izjava optuženice bila usmjerena na javno poticanje na nasilje i mržnju”.

Zanimljivo je da ono što za koprivnički sud nije bio problem, za samu policiju jest. Protiv djelatnice je proveden stegovni postupak zbog teže povrede službene dužnosti i ona je kažnjena uvjetnim otpustom iz službe. Da je u roku od šest mjeseci ponovno nešto skrivila, “letjela” bi iz policije.

Koprivnički odvjetnik Krunoslav Kunštić, branitelj Helene Sabočanec, tvrdi kako njezina namjera ni u kom slučaju nije bila poticanje na nasilje ili mržnju.

Ispričala se

- Poruka svakako jest neprimjerena, i to moja klijentica priznaje, ali ona je dana u afektu. Cestom na kojoj je došlo do incidenta i ona vozi svoju djecu - rekao je on.

Policajka je brzo povukla poruku s interneta, tijekom postupka dala je ispriku, a ispričala se i svojim prijateljima romske nacionalnosti.

Policija je četiri dana nakon incidenta trojicu malodobnika s đurđevačkog područja osumnjičila za bacanje kamenja na automobil u vožnji i predala ih u ruke pravosuđa.

Policajki Heleni Sabočanec ponovno će se suditi zbog poticanja na nasilje ili mržnju.

Ključne riječi

Komentara 7

NE
nepenthe
11:58 21.11.2014.

Jednostavno rješenje.Helena,pozovi se na pravilo "ne bis in idem".Kako si već stegovno odgovarala za počinjeno,ne može ti se dva puta suditi za istu stvar. U slučaju da se to ipak dogodi, napravi isto što i Maresti i potegni sve do Europskog suda za ljudska prava ako treba.

DU
Deleted user
02:40 23.11.2014.

francuska je svoj problem rijesila s romima sve i strpala u avion i na balkan nema vise problema ni kriminala i kome je ona odgovarala i ko je nju suspendiro,mislim da sud mora neke stvari stavit na vagu ili nece smjeti za par godina ici cestom tako je bilo 70,g u zagrebu a i danas je tako

MH
mrtav-hladan
23:53 21.11.2014.

Ta bi Bila dobra za maksa luburica i logor u jasenovcu da je zivjela u vrijeme ndh jel ona stvarno misli da ima prijatelje medu romima ili joj je vrana popila mozak Za sud je bilo dovoljno da se je sud je bilo dovoljno da se je ispricala i sve rjeseno Trebalo ju je odmah izbacit naglavacke iz sluzbe dozivotno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije