Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Crkva

Mora li nas župnik u 6 buditi zvonom od sto decibela?!

'                               '
Foto: ''
1/4
20.08.2010.
u 14:20

Župnik je obećao rješavanje problema, no obmanuo nas je. Zvali smo inspekciju, no kažu da su crkveni objekti izvan zakona

Mora li nas crkveno zvono na spomen crkvi Muke Isusove, sa svojih više od sto decibela, buditi svako jutro točno u 6 sati, s ogorčenjem pitaju mještani zaselka Fruki u Donjem Maclju. Oko 150 mještana u 30-ak kuća gromoglasno zvono slušaju već pune tri godine, otkako je crkva napravljena. Već su nekoliko puta zamolili župnika da stiša zvono, no njihove molbe nisu bile uslišane. Stoga su još 8. srpnja župniku poslali zamolbu s desetak potpisa u kojoj ga mole da, ako već mora zvoniti u 6, barem stiša zvono.

Ujutro nema spavanja

– Župnik je obećao da će se zvono stišati, ali već više od mjesec dana ništa nije napravio. Zakonski je dopuštena buka od 66 decibela, a ovdje smo je mjerili i bila je veća od sto. Svaki dan crkva zvoni ujutro u 6, točno u podne i navečer u 19 sati, i jednostavno to se više ne da izdržati. Pa, ujutro bi ljudi spavali, no župnik je odlučio da se ne može. Navečer prije 19 sati, sada po ljeti, cijelo je selo na igralištu, i mame s malom djecom pet, deset minuta prije zvonjave moraju otići kućama da buka ne bi naštetila sluhu njihove djece. Kad odzvoni, ponovo se vrate. Pitamo javno, moramo li svi u selu biti taoci župnika. Nek' si preseli ova zvona u župnu crkvu, a nama dade ona iz Đurmanca – kažu Vlado Fruk, Stjepan Topolovec i Vinko Babić, dodajući kako je u zaselku 15-ak djece mlađe od sedam godina.

Župnik im se osvećuje?

Fruk kaže kako je o svemu obavijestio i sanitarnu inspekciju, no oni su mu samo rekli da su crkveni objekti izuzeti iz Zakona o buki i da oni tu ne mogu napraviti ništa. Čemu onda zakoni, ako nisu za sve jednaki, pa radilo se i o crkvi – pita Fruk, dodajući kako je vjernik, ali zbog župnika koji ga u lice obmanjuje da će nešto napraviti, a onda njega i potpisnike na misi javno proziva, više ne ide k njemu na misu. Sve će poslati i Kaptolu i oblijepiti mjesto i crkvu molbom. Mještani kažu da je sve to samo župnikova osveta, jer župnik smatra kako je to partizansko selo jer su tu stradale nedužne žrtve. Strašno, pa nismo žrtve na križnom putu ubili mi iz Maclja?, kažu. Župnik Brglez rekao je da je sve što mještani govore laž. – Radi se samo o šačici ljudi, a ne mišljenju cijelog sela. Bezočna je laž da je buka sto decibela i da se djecu mora sklanjati. Mještani bi morali znati da nije crkveno zvono tranzistor, da se može utišati – rekao je župnik, dodavši da više neće ništa govoriti, jer s novinarima ima jako loša iskustva.

Ključne riječi

Komentara 9

BI
bigred1
20:47 01.09.2010.

što se tiče ljubavnice,svaki ludi po sebi sudi.

SI
sinaj
19:42 03.09.2010.

Slažem se, zato sam se i nadovezala na tvoj komentar svećenikove ljubavnice

LU
ludva
22:38 21.08.2010.

dajte mu samo jedan deci belega.. ne sto.. to bumu dosta.. i nebu više zvonil...!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije