Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jedna od najstarijih

Matilda Stefanović proslavila 105. rođendan!

Matilda Stefanović (1)
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
1/3
08.02.2013.
u 22:45

Matilda Stefanović iz Savske Vesi pokraj Čakovca jedna je od najstarijih stanovnica Hrvatske

U Hrvatskoj živi svega dvjestotinjak stanovnika starijih od stotinu godina, a čak 160 je ženskog roda, pokazali su rezultati popisa stanovništva provedenog 2011. godine. Danas su ti podaci već zastarjeli, pa se točan broj pripadnika kluba “100+” ne zna. No, sasvim sigurno među najstarijim je Hrvaticama Matilda Stefanović iz Savske Vesi pokraj Čakovca, koja je u četvrtak u krugu obitelji proslavila 105. rođendan!

Očekivalo bi se, s obzirom na visoku dob, da će čestitare dočekati u svojoj sobi, u krevetu. Gospođa Matilda ne samo da je goste primila u dnevnoj sobi, sjedeći za stolom na kojoj je stajala lijepa torta s brojem 105, već je to jutro bila i na frizuri.

- Ne mogu goste dočekati bez frizure, i to još na rođendan - nasmijala se Matilda, koja je sa svakim čestitarom popričala, prisjećajući se mladosti i braka s pokojnim suprugom. Udovica je već 30 godina. Rođena je u Slavonskom Brodu, a hodala je u mađarsku školu. Zato i dan danas voli na radiju u svojoj sobi slušati emisije s mađarskog govornog područja. Često zna i zapjevati. Obitelj Stefanović desetljećima je u Čakovcu držala slastičarnicu, pa se i gospođa Matilda bavila tim zanatom. Njihovi kolači bili su nadaleko poznati. Njezin sin Aleksandar (73) bavi se inovatorstvom, a jedna od inovacija su mu bomboni sa - češnjakom.

- Mama svako jutro popije malo ruma, a nakon ručka jedan decilitar vina. Na večer prije spavanja pojede par tih bombona koje sam izrađujem. Nema nikakve zdravstvene probleme. Prije par godina se nešto prehladila, pa joj je doktorica dala neke tablete. Uzimala ih je jedan dan i rekla da joj više ne trebaju. Iduće jutro opet je prešla na rum, a za ručak vino - prepričava Aleksandar, koji ne želi špekulirati o tome koliki utjecaj na majčinu dugovječnost imaju njegovi bomboni sa češnjakom. - Ne smijem ih reklamirati, pa ću mišljenje zadržati za sebe - smije se Aleksandar. Gospođa Matilda nije teže bila bolesna punih četrdeset godina! Kaže da voli jesti sve. Nije probirljiva, pa se u tanjuri nađe svega, od povrća do mesa. Ujutro se sama odijeva. Sin i snaha pripreme joj odjeću, a ona dalje sve obavi sama. Dane provodi slušajući radio i slažući karte iz kojih gata.

- Jednom sam u kartama vidjela da će penzije kasniti. I kasnile su - kaže. Misli joj znaju odlutati, pa ih i sin i snaha, s kojima živi, teško pohvataju. Često priča kako je teško radila, ali da joj je život bio lijep.

>> U 117. godini preminula najstarija žena na svijetu

Komentara 1

OB
-obrisani-
23:39 08.02.2013.

jel joj Vuk nešto u rodu ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije