Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagorci u borbi protiv divljih svinja

‘Bacamo petarde, lupamo po loncima, dežuramo i noću, ali ništa ne pomaže’

Svinje
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
1/3
20.08.2014.
u 12:00

Štefica Ozimec: Dosad sam sama obrađivala pet rali zemlje, ove godine zasijala sam samo jedan ral, no i od toga ću od iduće godine zbog svinja morati odustati

Poljoprivrednici iz Donje Batine u općini Konjščina ovih dana vode pravi rat s divljim svinjama koje im pustoše njive s kukuruzom.

- Ne znamo više što bi napravili. Po cijele noći smo na njivama i dežuramo. Palimo drva i gume, svijeće i lampaše, udaramo po noći sjekirama u lonce i rajngle, bacamo i petarde, ali istjeraš ih iz jednog dijela, a one odu na drugi dio njive i tako cijelu noć. Imam teško bolesnog i nepokretnog muža i ne mogu ga samog ostaviti kod kuće, pa ga s invalidskim kolicima s traktorom u korpi vozim sa sobom kako bismo po noći dežurali. Čak i po kiši - rekla nam je 71-godišnja Božica Ozimec.

Ulaze duboko u njivu

Dodaje kako je dosad obrađivala pet rali zemlje, a ove godine tek jedan ral, međutim i od toga će morati odustati jer divlje svinje koje su na ovo područje došle prije šest, sedam godina, rade sve veće štete, a problem je i što se njih sedam, osam uvuče duboku u njivu, pa se ne mogu ni vidjeti.

- Zvali smo lovce, no oni nam vele da nek’ si ogradimo njive. Pa tko još ograđuje njive s kukuruzom. Lovci plaćaju i svoje lovačko osiguranje, no prošle godine dobila sam samo 540 kuna, iako je šteta bila deset puta veća. - kaže Božica Ozimec.

Njena susjeda Dragica Ozimec se nadovezuje i kaže kako oni zemlju imaju u zakupu od šest različitih vlasnika.

- Za tu zemlju ljudima moraš nekaj dati, plaćaš sjeme, moraš kupiti naftu za traktor, cijele godine se mučiš, a na kraju od svega toga nemaš ništa. Kako nismo vlasnici zemlje ne možemo dobiti ni ono malo novca kojeg drugi dobiju za osiguranje koje plaća lovačko društvu. Ne smije se ni pucati, jer vele da su kazne i po osam, devet tisuća kuna - rekla je Dragica Ozimec.

Predsjednik Lovačkog društva Šljuka iz Zlatar Bistrice koje gospodari lovištem na području Donje Batine Berislav Levar kaže da lovci svima koji to od njih traže mogu dati sredstva u koje se namoče stare krpe koje potom svojim mirisom odbijaju svinje da ne ulaze u kukuruzišta.

Odštete od osiguranja

- Znamo za problem s divljim svinjama. Ima ih i na ostalim mjestima na području grada Zlatara te općina Konjščine i Zlatar Bistrice. No, nitko od mještana nam se dosad nije obratio da mu damo sredstvo, a lovci ne mogu hodati po kućama i nuditi ih na kućnom pragu. Što se pak tiče odštete za štetu koje su divlje svinje napravile, sve registrirane lovačke udruge moraju se osigurati, a poljoprivrednici si onda štete mogu naplatiti od osiguravajućih društava. Koliko je isplata šteta realna, to je stvar procjenitelja u osiguravajućim društvima - rekao nam je predsjednik Šljuke Berislav Levar.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije