Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akcijski plan

Riječkim poduzetnicima predstavljena Vladina politika podrške izvozu

Joško Klisović
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
27.11.2014.
u 16:38

Akcijski plan podrške izvozu objavljen je na stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova

– Kontaktirali smo sa svim izvoznicima i pokušali utvrditi što im treba da bi mogli kvalitetnije izvoziti svoju robu i usluge, njihove smo prijedloge pretočili u Akcijski plan, nadamo se da će koristiti sve nove usluge koje im Vlada stavlja na raspolaganje – kazao je danas u Rijeci Joško Klisović, zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova gdje je riječke poduzetnike upoznao s politikom podrške izvozu koju provode Vlada i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Najčešći problemi izvoznika su osiguravanje novca za ulaganje i razvoj proizvoda, brojni parafiskalni nameti koji opterećuju cijenu njihovih proizvoda, kazao je Klisović. Cilj je ovoga akcijskog plana, naglasio je, povećati vrijednost izvoza kao i broj izvoznika, pridonijeti smanjenju vanjskotrgovinskih deficita, unaprijediti strukturu hrvatskog izvoza, jačati poziciju tvrtki na postojećim tržištima i osvojiti nova, posebice brzorastuća tržišta i konačno, unaprijediti položaj Hrvatske u međunarodnoj trgovinskoj razmjeni.

Izvoz je, kazao je Klisović, jedan od nacionalnih prioriteta. Udio izvoza u BDP-u je 40 posto i konstantno pada, proizvodi koje izvozimo male su dodatne vrijednosti, samo 13 posto tvrtki u Hrvatskoj izvozi, i unatoč tako malome postotku, odrađuju velik posao, ostvaruju 60 posto prihoda od prodaje, kazao je Klisović (na slici). U okviru Akcijskog plana podrške izvozu 2014.-2015. uspostavit će se jedinstveni Vladin mrežni portal za izvoznike, osigurati širenje informacija o izvoznim prilikama iz diplomatsko-konzularnih predstavništva preko poslovnih udruženja, educirati izvoznike, savjetovati ih, izrađivati informativne materijale, pokrenuti umrežavanje izvoznika i još niz mjera. Akcijski plan podrške izvozu objavljen je na stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Komentara 1

DU
Deleted user
18:28 27.11.2014.

Štono bi se reklo onako pučki, mo'š mislit' izvozne politike. Čega god se ova vlast prihvati to mora propasti. Tako valjda hoće sudba kleta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije