Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rijeka

Obilježavanje 23. obljetnice osnutka 111. brigade

Ilustracija
Goran Kovacic/pixsell
01.07.2014.
u 15:21

Prema dostupnim podacima, u Domovinskom ratu poginulo je 58 pripadnika, a ranjeno je 282 pripadnika brigade, od čega 20 teško

Brigada je ostvarila prve pobjede u vrijeme dok je čitava zemlja gorila, osiguravajući pritom koridor preko Kapele i Senja, budući da magistrala nije bila u funkciji, a nakon borbi na posavskom ratištu, nastavila je djelatnost na izobrazbi ročnika - kazao je pukovnik Lucijan Repić u ime pripadnika 1. zapovjedništva 111. brigade ZNG-a na današnjem prijamu u Gradu Rijeci, organiziranom povodom obilježavanja osnutka brigade. Kroz brigadu je prošlo oko 20 tisuća pripadnika, djelatnih, pričuvnih ili ročnih, kazao je Repić. Okupljene predstavnike Kluba Zapovjedništva 111. brigade ZNG-a pozdravili su riječki gradonačelni Vojko Obersnel i zamjenica primorsko-goranskog župana Medarić, koja je za jesen  najavila otvorenje dugo najavljivane Spomen-zbirke Domovinskog rata. Svi materijali su prikupljeni i obrađeni, no još se uvijek čeka potvrda manjeg broja imena poginulih branitelja od za to nadležnih državnih institucija, kazala je Medarić.

Prema dostupnim podacima, u Domovinskom ratu poginulo je 58 pripadnika, a ranjeno je 282 pripadnika brigade, od čega 20 teško. Zahvalivši se pripadnicima brigade na svemu učinjenom tijekom Domovinskog rata, gradonačelnik Obersnel članovima Kluba prenio je informaciju o postignutom dogovoru s arhitektima da se na Mostu hrvatskih branitelja postave imena poginulih branitelja. Iako Most nije bio zamišljen samo kao spomenik poginulim braniteljima, uvaženi su zahtjevi, prije svega udruga roditelja poginulih, za isticanje imena poginulih.

Brigada, čiji je prvi zapovjednik bio general Sergio Rabar, okupljala je pripadnike s područja Gorskog kotara, Hrvatskog primorja i dijela Istre. Na području grada Rijeke ustrojene su dvije bojne, te po jedna bojna u Senju, Krku, Delnicama, Cresu i Lošinju. Ubrzo, dio brigade odlazi na ličko bojište dok se drugi dio pridružuje nakon završenih priprema u studenom. Brigada sudjeluje u borbama u Drenovom klancu. Taktička grupa brigade odlazi u Posavinu.

Brigada prerasta iz 111. brigade Zbora narodne garde (ZNG) u 111. brigadu Hrvatske vojske, a zatim u 111. motoriziranu brigadu – ročnu brigadu u kojoj se vrši izobrazba u završnoj fazi obuke nakon završene temeljne i specijalističke obuke. Brigada je formalno ugašena preustrojem OSRH iz 2000. godine, a njen pravni slijednik i nositelj tradicije službeno postaje 638. pješačka brigada. Za neprocjenjiv doprinos obrani Rijeke 111. brigada je, uz 128. brigadu, godine 1999. dobila Zlatnu plaketu "Grb Grada Rijeke". U sklopu obilježavanja 23. obljetnice osnutka brigade, članovi Kluba će sutra, 2. srpnja, u 9 sati, u znak sjećanja na poginule pripadnike brigade položiti vijence u Aleji hrvatskih branitelja na Centralnom gradskom groblju Drenova. Vijence će položiti i zamjenik gradonačelnika Rijeke Miroslav Matešić,  pročelnik Odjela za gradsku samoupravu i upravu Grada Rijeke Mladen Vukelić te predstavnici Primorsko-goranske županije na čelu sa zamjenikom župana Petrom Mamulom.

>> Roberto Škrnjug, Tigar iz Dubrave, dobio svoju ulicu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije