Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEW EUROPE MARKET

Prva epizoda nove hrvatske TV serije “Novine” premijerno prikazana u Dubrovniku

novine film
Foto: Promo foto
1/6
14.06.2016.
u 21:59

“Novine” je režirao poznati hrvatski redatelj Dalibor Matanić prema scenariju novinara i urednika Ivice Đikića. U prvoj sezoni od 12 epizoda naglasak je na utjecajima moćnika i političara na medijsku scenu

Dugo iščekivana nova hrvatska TV serija “Novine” doživjela je svoju svjetsku premijeru na konferenciji New Europe Market u Dubrovniku. Serija prati život i odnose u redakciji jednog utjecajnog dnevnog lista i zasigurno će polučiti veliki interes javnosti, ali i političara kada se najesen počne prikazivati na HRT-u. 

“Novine” je režirao poznati hrvatski redatelj Dalibor Matanić prema scenariju novinara i urednika Ivice Đikića. U prvoj sezoni od 12 epizoda naglasak je na utjecajima moćnika i političara na medijsku scenu. 

– Situacije iz serije su svuda oko nas. Ivica Đikić je poznati urednik novina. Imao je iskustva. Radio je u Novom listu kada je jedan “Kardum” kupio novine. Tema mu je poznata – rekao je na premijeri serije Miodrag Sila, jedan od producenata serije, a drugi producent Nebojša Taraba opisao je kako je teklo snimanje: 

– Tri godine radili smo seriju. Stvarni događaji su nas dostizali. Ponegdje smo izostavili radnju jer je bila preblizu stvarnim događajima u Hrvatskoj. Ali, htjeli smo pokazati kako politika s jedne strane i veliki novac s druge ne mogu odustati od želje da kontroliraju medije. To je univerzalno svuda u svijetu. Sloboda medija svuda je problem, jedina razlika može biti u metodi pritiska, ali pritisci postoje. I u Hrvatskoj sada osjećamo pritisak na medije – ocijenio je Taraba. 

Redatelj Matanić ističe da radnju namjerno nisu htjeli smjestiti u neki stvarni hrvatski grad ni koristiti stvarne događaje. 

– Ljudi će prepoznati neke stvari. Ali najvažnije je kako prenijeti istinu. Boriti se za dostojanstvo, ali dostojanstvo ima i cijenu. Nismo imali nikakvih pritisaka izvana na snimanje serije. Samo smo pazili da nikoga direktno ne povežemo s likovima. Jer postoji jedan gradonačelnik koji želi postati predsjednik… Mediji se muče u Hrvatskoj. Situacija je bolja nego u Mađarskoj, ali su teška vremena za industriju. A i u politici su teška vremena – zaključuje Matanić. 

Na pitanje zašto su radnju smjestiti u redakciju novina, a ne news portala, Taraba je otkrio: 

– Ideja medija jesu novine. Novine su simbol novinarstva. Dugo se pričalo da će novine nestati, a internet sve preuzeti, ali to nije istina. Print medij je generalno još jak, i to je jedino mjesto koje se može baviti analitikom, biti detaljan u pristupu. Kad pomislim na medije, uvijek pomislim na novine. 

Serija je planirana kao trilogija. Prva sezona bazirana je na novinarima. U drugoj sezoni naglasak bi bio na političarima te možemo očekivati praćenje izbora. “Priča evoluira, idemo na izbore. U trećoj sezoni možda i u zatvor, u sudnicu…” otkriva Matanić. 

Već prva epizoda otkriva nam više karakterno jakih likova. Od lika probitačne novinarke Dijane Mitrović (glumi je Branka Katić) za koju kolege u redakciji kažu da je prouzročila ostavke 2-3 ministra do slojevitog karaktera bogatog poduzetnika Marija Karduma (Aleksandar Cvjetković) koji preuzima vlasništvo nad “Novinama” i o kojem se u gradu priča da je “zbog njega dvaput mijenjan GUP”.

Serija prati puno likova, a prikazuje njihove i dobre i loše strane. A nakon pogledane prve epizode, željet ćete gledati još i otkriti što se dalje dogodilo…

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije