Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Promo

Kako je od vrhunskog biznismena i cijenjenog glazbenika postao najomraženija osoba današnjice?

Promo
27.12.2023.
u 16:32

Voljeli ga ili ne, morate priznati da Kanye West ima žicu za provokaciju. Od objave svog prvog singla 2003. godine do danas, postao je jedna od osoba popularne kulture o kojoj se najviše priča. Svojim stihovima pogađao je “u sridu”, a danas je ikona kontroverzne desnice.

Od početaka svoje karijere, Kanye West pokazao je da ima talent pretvoriti u zlato sve čega se dotakne. Već od prvog singla dokazao je da je glazbeni genije, a to se nastavilo svakim sljedećim objavljenim albumom. Stihovima je pomicao granice, uporno dokazivao svoj talent, a štedio nije nikoga. Glazbeni inovator strelovitom brzinom dosegnuo je zvjezdani status. Žica za uspjeh pokazala se i u njegovoj suradnji s adidasom, kreirajući modnu liniju koja se razgrabila u trenu. Postavljajući glazbene i modne trendove, Kanye West dokazao je da zaslužuje status ikone.

Kada su krenule glasine o njegovoj vezi s Kim Kardashian, podizali smo obrve u čudu, ali ovaj megauspješni par pokazao je kako moć privlači moć. Osim privatnog, postali su poslovni par pa je tako Kim postala inspiracija za brojne Kanyeove modne kreacije. Koliko joj se tada iščuđavali, suradnja adidasa i Kanye Westa pokazala se kao pun pogodak. Futuristički dizajn, neobični materijali i finalni proizvod svakom su novom izbačenom linijom stjecali hordu poklonika.

Kanye kao Kanye, svoju je slavu uvijek spretno koristio za provociranje. Bilo je tu izleta u sumnjive izjave, koje su mu se lako opraštale i povezivale s njegovom ekscentričnom osobnošću. Naravno, ni sponzori i poslovni partneri nisu se previše opterećivali time nastavljajući suradnju. No s vremenom, ono što je više bilo iznimka sve je više postalo pravilo.

Kupivši 2019. godine ranč u Wyomingu, Kanye West sve je češće postajao predmet začuđene javnosti. U to vrijeme planirao je prosperitet svoje nove zajednice u Wyomingu, planirajući tamo preseliti proizvodnju svoje modne linije. Upravo je ondje 2020. godine najavio i kandidaturu za predsjednika. Njegovi kontroverzni ispadi postajali su sve češći i Kanye je od megauspješnog glazbenika postao ponovno rođeni kršćanin. Dvije godine ranije, 2018. na tadašnjem Twitteru najavio je promjenu imena u Ye.

Antisemistički, anti-LGBT i drugi kontroverzni tweetovi postali su sve učestaliji, a Kanye se našao pod paljbom javnosti, a predsjednička kampanja prebačena je na 2024. godinu. Još 2016. godine završio je u bolnici gdje mu je dijagnosticiran bipolarni poremećaj. Mentalna bolest u kombinaciji sa sve češćim verbalnim ispadima u javnosti izazivali su zabrinutost. No Kanyea to nije pokolebalo. Nastavio je po svome, ne štedeći nikoga i postajući sve bliži kontroverznoj bjelačkoj desnici. Njegova religioznost sve je više postajala očita, a gostovanja kod bjelačkih supremacista sve češća. Podržavši Donalda Trumpa, Kanye West postao je desničarska ikona.

Koliko je daleko u svojim uvjerenjima spreman ići, pokazao je 2022. godine kad je na svojoj reviji nosio majicu “White Lives Matter”, kao odgovor na kampanju “Black Lives Matter”. Njegovo ponašanje očigledno je bilo dovoljno i za Kim Kardashian i za adidas. Kim je zatražila razvod, a adidas je raskinuo suradnju. Mučki provokator Kanye, iliti Ye, nastavio je po svome. Danas pažnju plijeni manje glazbenim izričajima, a više skandalima koje izaziva s novom partnericom Biancom Censori. Hoće li mu se takvo ponašanje obiti o glavu, vrijeme će pokazati.

Zašto i kako je glazbenik Kanye West postao kontroverzni Ye? Odgovor će pokušati dati dokumentarac “Nevolje s Kanyeom”, 30. 12. u 21:50, samo na DOX TV-u.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije