Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Priča o uspjehu

Hrvoje Horvat: Grše je u glazbi ostavio isti dojam kao i Rimac u svijetu automobila, samo bez pomoći

Foto: Ana Cindrić
1/13
11.11.2023.
u 07:00

Najavio je koncert u Domu sportova (10. veljače 2024.) jer je Tvornicu rasprodao pet mjeseci unaprijed pa se prebacio u veći prostor.Ove godine Grše je postao i jedino ime iz Hrvatske koje se u travnju popelo na vrh ljestvice Billboarda Croatia Songs s pjesmom "Mamma Mia"

Grgo Šipek rođen je 1995., otprilike u vrijeme kad su Public Enemy (1994.) stigli u zagrebački Dom sportova i kad je pripremana pionirska hip-hop kompilacija Radija 101 "Project Impossible". Tridesetak godina kasnije Grše je najavio koncert u Domu sportova (10. veljače 2024.) jer je Tvornicu rasprodao pet mjeseci unaprijed pa se prebacio u veći prostor.Ove godine Grše je postao i jedino ime iz Hrvatske koje se u travnju popelo na vrh ljestvice Billboarda Croatia Songs s pjesmom "Mamma Mia", i na vrhu bio desetak tjedana. Istovremeno je na listi imao tri pjesme, uz milijune pregleda na You Tubeu, a bio je i vodeći na Shazamu. I to u vremenu kad je samo pet-šest imena (ukupno u godinu i pol dana koliko Billboardov popis djeluje) iz Hrvatske uopće uspjelo ući na tu konkretnu ljestvicu slušanosti na streaming platformama.

Vojko V danas drugi put nakon pet godina (11. studenog) nastupa u Domu sportova, a prije njega od repera to je solistički uspio Edo Maajka (Krankšvester i KUKU$ ipak su nešto drugo). Grše će biti idući, a da ima pravde, bio bi izabran za "čovjeka godine" kod nas, na svim onim sumanutim popisima važnih osoba koji se pojavljuju krajem kalendarske godine.

Budimo iskreni, Grše je u glazbi ostavio isti dojam kao i Rimac u svijetu automobila, ali bez pomoći sponzora, države i krupnog kapitala, samo s talentom. A da bi do tu stigao, napunio je podosta svojih i s kolegama iz YEM-a zajedničkih koncerata poput Drito iz Tvornice ili Drito iz Boćarskog. Dva albuma koja je dosad objavio pokazala su majstorski rad visokih kapaciteta i standarda. Prvi albuma "Tilurium" najavio ga je 2019. na početku puta u kojem je poput prethodnika, rimskih legionara, ali s hip-hop predznakom, krčio put do publike. Inače, Tilurij, ili Tilurium, bio je rimski legijski logor iznad Trilja, na desnoj obali rijeke Cetine. Suvišno je reći, Trilj je mjesto u kojem je Grše odrastao i upravo je tamo ovog ljeta napunio gradski park na koncertu pred nekoliko tisuća ljudi.

Popeo sam se jednom razgledati taj starorimski Tilurij i točno si možete zamisliti kako mali Grgo, kao dijete, stoji gore, gleda u dolinu i kaže si "sve će ovo jednom biti moje". No, ključan je bio njegov drugi album "Platinum" iz 2021., recentno hip-hop remek-djelo kojim je Grše zapravo naslijedio Edu Maajku čiji su albumi redovito proizvodili ovakav sveobuhvatan kulturno-političko-društveni efekt. Od srednjovjekovnih napjeva do Štulićeva stiha "Balkane moj, dobro mi stoj" koji je Grše preveo u 21, stoljeće, a da to nije smetalo ni starim poklonicima Azre, mada o hip-hopu (vjerojatno) pojma nisu imali.


 

Tu se vrlo jasnom pokazala istinita teorija da je hip-hop nakon punka i novog vala bio jedini sustavni oblik pobune protiv mainstreama i demokratsko mjesto gdje je svatko sa sprejem i talentom da "izrecitira" brzopotezne stihove imao priliku doći do vrha tog istog mainstreama. I promijeniti ga, što je i Grše pokazao slavodobitnim dolaskom na prvo mjesto Billboardove ljestvice najslušanijih. Još je bolje da je sve to uspio zamalo sam, sa svojom ekipom i društvom YEM istomišljenika te kroz vlastitu izdavačku etiketu Blockstar Digital, kloneći se uobičajenih mehanizama medijske i diskografske promocije prethodnih generacija.
Treći album

Njegova generacija znala je da je zapravo jedini istinski mehanizam "klik" na omiljenu pjesmu, što je pokazao i najviši plasman na Billboardu. Dio teksta iz pjesme "Pump It" također pokazuje svijest da nije sav hip-hop isti, a pogotovo ne trap; "svaki reper isto zvuči, s nama neš se pi..o družit'" svjedoči tu razlikovnost koje je Grše svjestan i "svoju stvar" ne želi usitniti trpanjem u istu kategoriju s pomodnim reperima koji "igraju GTA pa repaju o mitraljezima".

Grše trenutno ne daje intervjue, jer pametno zna da sve medijske kapicitete treba iskoristiti u tjednima pred koncert u Domu sportova, nastup koji će ubrzo, sasvim sigurno, biti rasprodan jer je polovica ulaznica već kupljena. Osim što sa zanimanjem treba iščekivati treći album da vidimo gdje je Grše danas, nakon njega, za koju godinu, nakon što je i 50 Cent nedavno napunio Arenu Zagreb, ostaje se nadati da će to u doglednom razdoblju napraviti i Grše. Čime bi domaći hip-hop doveo u najveći domaći koncertni prostor jer, ako neće on, tko će?

 

VIDEO: Jasna Zlokić otkrila koju pjesmu joj je bilo neugodno pjevati pred svećenikom

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar rubinet
rubinet
20:40 11.11.2023.

Sve je dobro ..samo da nije narodnjak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije