Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 202
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IDUĆE NEDJELJE U LISINSKOM

’Šokačka rapsodija’ bit će jedinstveno putovanje Slavonijom

storyeditor/2024-04-28/PXL_270424_113685086.jpg
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/15
29.04.2024.
u 07:00

Koncert Šokačka rapsodija – 100 tamburaša svake godine podiže ljestvicu i pokušava biti inovativan u umjetničkom programu, a na kraju i odabiru kompozicija i gostiju, što je vrlo pohvalno jer publika uvijek i traži nešto novo. Iznimno sam bio počašćen kada mi je stigao poziv organizatora, pristao sam i prije no što su završili rečenicu – smješka se skladatelj i pijanist Matej Meštrović.

Nije trebala ni minuta da nas ta nevjerojatna energija uvuče i potpuno zarobi. Stotinu tamburica stvorilo je eksploziju emocija. A tek su se zagrijavali. Proba u Osijeku na kojoj smo bili proteklog vikenda uvertira je, naime, u Šokačku rapsodiju koja će iduće nedjelje u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu prirediti, ponovno, dva sata tamburaškog spektakla. Jedanaesti im je to po redu koncert u Lisinskom, a poslastica večeri svakako će biti praizvedba skladbe Šokačka rapsodija, koju potpisuje Matej Meštrović. Autor će je izvesti na klaviru uz stotinu tamburaša.

– Koncert Šokačka rapsodija – 100 tamburaša svake godine podiže ljestvicu i pokušava biti inovativan u umjetničkom programu, a na kraju i odabiru kompozicija i gostiju, što je vrlo pohvalno jer publika uvijek i traži nešto novo. Iznimno sam bio počašćen kada mi je stigao poziv organizatora, pristao sam i prije no što su završili rečenicu – smješka se skladatelj i pijanist Matej Meštrović.

Skladba istog imena kao i koncert, a u konačnici i kao udruga koja vodi cijeli projekt, dakle Šokačka rapsodija, sadrži više od 2000 nota. Golem je to projekt.

– Uzeo sam isključivo tradicijske narodne pjesme cijele Slavonije i pristupio im vrlo slobodno u svom, publici već znanom, izričaju i stilu, gdje sam tamburaški orkestar na određeni način tretirao kao simfonijski. Pristupio sam tamburicama baš znajući veličinu njihova orkestra, volumen koji se može postići u dinamici, a istodobno i jako brze promjene dinamike, gdje možemo ići od najtiših mogućih dijelova pa do fortissima. Energija je nevjerojatna, zaista eksplozivna. Orkestar toliko “grize” da doista ne mogu dočekati koncert. Ipak se radi o praizvedbi, kompozicija traje 11 minuta, energična je, ali ima i nježnih dijelova, prolazi putovanje cijelom Slavonijom. Doslovce je vidim i kao 11-minutni film kroz cijelu Slavoniju, provučen upravo s mojoj Šokačkom rapsodijom i cijelim orkestrom. Priznat ću da sam vrlo ambiciozan i polažem velike nade u svoju Šokačku rapsodiju, uvjeren sam da je to nešto potpuno drugačije, posebno, što za hrvatsku tamburu još nije postojalo i samim je time iznimno vrijedno – govori nam Meštrović.

Nastala je u manje od mjesec dana, a iako relativno brzo piše, autor priznaje da se u početku suočavao s određenim blokadama.

– Nije se bilo lako umjetnički, odnosno slušno odvojiti od tipičnog tamburaškog načina sviranja, i općenito cijelog izričaja, a najviše sam vremena izgubio u odabiru melodija i tradicijskih tema. Vizija mi je bila krenuti doslovce ni iz čega, mraka na pozornici, pa iz te čarobne atmosfere polako graditi kompoziciju. Želja mi je bila napraviti ozbiljno djelo koje će završiti spojem svih tema koje su načinjene kompozicijom i na kraju bećarcem tri puta bržim nego u originalu. I to se i dogodilo – zadovoljan je naš sugovornik.

Za tamburaški orkestar u čijim će rukama u nedjelju biti praizvedba njegove Šokačke rapsodije kaže kako se pokazao kao jedan od najprofesionalnijih s kojim je ikada radio.

A nije jednostavno uskladiti stotinu tamburica, stotinu tamburaša. Cijela je priča započela još 2006. godine, odsvirali su do sada deset koncerata u Lisinskom, ali i gostovali u bečkom Wiener Konzerthausu te u dvorani Müpa u Budimpešti. Pod imenom Hrvatski tamburaški orkestar upisani su u Guinnessovu knjigu rekorda te dobili Porina.

– Svaki je od tih koncerta organizacijski i logistički veliki zahvat, kao i financijski. Na pozornicu dovedemo ukupno više od stotinu ljudi, a koji nisu iz istog orkestra i svi oni vježbaju na svojim lokacijama, od Osijeka, preko Slavonskog Broda i Požege, pa do Zagreba. Prvi smo put ove godine organizirali audiciju, zbog velikog zanimanja, i od 170 prijavljenih izabrali smo 100 najboljih. Važno je istaknuti kako je jako puno mladih izrazilo želju sudjelovati u projektu, zaista smo pomladili orkestar. Dakle, vježbali su zasebno, a u petak smo se prvi put sastali u punom sastavu, od stotinu tamburaša – prikazuje nam Krešimir Starčević, član udruge Šokačka rapsodija, čiji volonteri odrađuju zaista hvalevrijedan posao.

Nemoguće je, dodaje, pripremati koncert sa stotinu sudionika šest mjeseci, no koliko je to organizacijski naporno i izazovno, širina koju dobiju angažiranjem tamburaša iz različitih krajeva Hrvatske zaista je pravo bogatstvo.

VEZANI ČLANCI: 

U 120 minuta koncerta u Lisinskom prošetat će različitim žanrovima, a ove im je godine naglasak na klasičnoj glazbi.

– Publika će dobiti i, usudim se reći, edukativnu priču, a to je da naša tambura može zaista sve svirati, od klasike, preko rocka i popa, do jazza, nema granica. Prošle smo se godine odvažili napraviti Queenov Bohemian Rhapsody, a rezultat je bio vrhunski. Isto tako, Matej Meštrović imao je hrabrosti napisati svoju Šokačku rapsodiju, orkestar ju je imao hrabrosti i strpljenja uvježbati, a uvjereni smo kako će biti pun pogodak – zaključuje Starčević.

Pun je entuzijazma i dirigent Damir Butković.

– Pripreme traju od kolovoza, na vrhuncu smo, a nadam se kako ćemo moći pomaknuti uspjeh lanjskog koncerta za barem nekoliko milimetara. Ljestvicu smo si lani podigli jako visoko, a ove smo godine koncepcijski otišli u sasvim drugom smjeru, bliže smo svijetu klasične glazbe, vjerujem da će publici biti jako zanimljivo – poručuje dirigent Butković.

Uz Mateja Meštrovića nastupit će i drugi gosti. Međimurka Marija Vidović pjevat će “Habaneru”, David Oštrek dolazi iz Berlina da zapjeva “Santa Luciju”, a Nene i Baće iz Bošnjaka te MPS Babogreci prave šokačke. Ništa manje nećemo uživati ni u Gillamovoj skladbi “Pequeña Czarda”, srijemskim pjesmama, bunjevačkim kolima te koncertnim skladbama domaćih autora: Novosela, Zirduma i Vukadina. Spektakl Šokačka rapsodija u Lisinskom iz godine u godinu dokazuje da tamburaška glazba ima snažnu i vjernu publiku te da može ispuniti i najprestižnije koncertne dvorane. Organizatori već razmišljaju o sljedećem projektu koji bi Šokačku rapsodiju premjestio na pozornicu velikih arena, s ambicijom da tamburašku glazbu učine još vidljivijom i dostupnijom svim generacijama. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije