Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sudski spor

HAVC mora platiti i zadnju ratu za Vrdoljakova 'Generala', riječ je o iznosu od 27.872 eura

Zagreb: Snimljena posljednja klapa filma General
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/9
07.11.2023.
u 13:05

To je posljedica njihova ugovora sklopljenog u svibnju 2016. s dodatkom u ožujku 2018. kojim je odobreno sufinanciranje proizvodnje dugometražnog igranog filma "General" u kojem je u glavnoj ulozi kao general Ante Gotovina glumio Goran Višnjić

U sudskom sporu zbog filma "General" po scenariju i režiji Antuna Vrdoljaka presuđeno je da je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) dužan isplatiti Kiklop filmu u stečaju 27.872 eura sa zateznim kamatama od 16. travnja 2020. do 31. prosinca 2022., dok je tvrtka odbijena za isplatu kamata na sporni iznos od 13. srpnja 2019. do 15.travnja 2020. HAVC mora naknaditi i 2485 eura parničnog troška prema nepravomoćnoj presudi Trgovačkog suda u Zagrebu po sutkinji Jasminki Gadži.

To je posljedica njihova ugovora sklopljenog u svibnju 2016. s dodatkom u ožujku 2018. kojim je odobreno sufinanciranje proizvodnje dugometražnog igranog filma "General" u kojem je u glavnoj ulozi kao general Ante Gotovina glumio Goran Višnjić, a glumila su još brojna poznata imena: Mustafa Nadarević, Nataša Janjić, Goran Navojec, Boris Svrtan, Rene Bitorajac, Tarik Filipović, Armand Assante, Jasmin Lord, a u tom su filmu svoje posljednje uloge odigrali velikan hrvatske glume Ivo Gregurević i mladi talent Robert Budak. Osnivači Kiklop filma u ožujku 2015. bili su Antun i Andrija Vrdoljak. Produkciju filma potpisuju Antun Vrdoljak i Goran Višnjić, dok je Andrija Vrdoljak bio izvršni producent, a uzgred direktor fotografije Vjekoslav Vrdoljak.

VEZANI ČLANCI

HAVC se obvezao osigurati 4,2 milijuna kuna te isplatiti Kiklop filmu pet posto tog iznosa, što je utuženih 210.000 kuna, nakon kolaudacije i utvrđenja da su sve odredbe ugovora ispunjene. Kolaudacija filma izvršena je 12. srpnja 2019. Međutim, djelatnica HAVC-a Diana Robaš izvijestila je 25. svibnja 2022. stečajnog upravitelja Kiklop filma da sukladno odredbama Programa državne potpore za dodjelu sredstava za promicanje audiovizualne kulturne baštine HAVC-a, potpore ne mogu biti dodijeljene poduzetnicima u teškoćama sukladno Uredbi o općem skupnom izuzeću i poduzetnicima u postupku predstečaja, stečaja i likvidacije. Ali stečajni postupak Kiklop filma otvoren je 31. kolovoza 2021., dakle 25 mjeseci nakon dospjelosti obveze HAVC-a.

HAVC je tvrdio da je za isplatu posljednje rate potpore nije ključna kolaudacija nego dostava financijskog obračuna o tijeku realizacije i utrošenih sredstava. A Kiklop film je tek 15. travnja 2020. dostavio potpuni izvještaj pa su tek tada nastupili uvjeti za isplatu posljednje rate potpore. Ali, kako je u ožujku 2020. račun Kiklop filma bio u blokadi, HAVC nije mogao isplatiti potporu jer bi to, po njima, bilo protuzakonito. Štoviše, tvrtka je više puta i tražila da joj se ne uplaćuje sporni iznos dok im je račun u blokadi, tumačio je HAVC.

Zagreb: Snimljena posljednja klapa filma General
1/16

Sutkinja je obrazložila da se u konkretnom slučaju ne radi o dodjeli državne potpore tuženiku već o isplati zadnje rate već dodijeljene državne potpore odlukom HAVC-a od svibnja 2016., dok je ugovorom definirana dinamika isplate. Konačni obračun je predan nakon kolaudacije filma i nakon što je film već bio u kinima, svjedočio je Andrija Vrdoljak, obrazlažući kako je trajalo dugo dok se obračun pregleda s obzirom da je bilo na desetine registratora s dokumentacijom. Njegov se iskaz podudara s iskazima dviju djelatnica HAVC-a, pa ih je sutkinja sve prihvatila kao uvjerljive i istinite.

Analizirajući odredbe relevantnog pravilnika sutkinja je zaključila da je HAVC imao pravo ne isplatiti ostatak sredstava samo u slučaju da je odbio kolaudaciju ili da je temeljem dostavljenih izvješća i uvida u dokumentaciju utvrdio da film nije realiziran kao i da tužitelj nije ispunio svoju obvezu iz ugovora. To što je tuženik bio u financijskim teškoćama nakon dovršetka i kolaudacije filma pa je nad njim otvoren i stečaj ne utječe na preuzetu ugovornu obvezu jer je tužitelj svoju obvezu izvršio. Sporna isplata dospjela je 15. travnja 2020. godine zaključila je sutkinja te stoga od tada dosudila zatezne kamate. Prema financijskom izvješću stečajnog upravitelja za 2022. podnesenom Fini, Kiklop film u stečaju u gubitku je od 3,5 milijuna kuna zbog obveza od 3,7 milijuna kuna.  

VIDEO Počelo je suđenje Severini za nametljivo ponašanje. Pjevačica: 'Zašto nisu blokirale moj broj?'

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije