Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GLAZBENA DIVA

Gabi Novak slavi 87. rođendan: Djetinjstvo joj je obilježila tragedija, ljubav prema Arsenu nikad nije jenjala

Gabi Novak i Matija Dedić podijelili svoje životne priče
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/10
08.07.2023.
u 15:20

Gabi je bila grafičarka, a prvo je radila u Vjesniku, pa zatim u Zagreb filmu. Tamo je počela posuđivati glasove animiranim junacima. Primijetio ju je skladatelj Bojan Adamič i pozvao da gostuje na koncertima Big banda u Ljubljani. Gabi se 1958. odlučila potpuno posvetiti glazbi, a upravo je te godine i upoznala Arsena, i to u Zagrebu ispred bivšeg televizijskog studija na uglu Šubićeve i Zvonimirove ulice.

Jedna od naših najvećih glazbenica svih vremena Gabi Novak danas slavi 87. rođendan. Rođena je 1936. u Berlinu. Njen otac Đuro Novak je s Hvara, a majka Elizabeth Reiman je Njemica iz Berlina. Djetinjstvo je provela u Berlinu.

Kada se rat zahuktavao, njena majka i otac otišli su s trogodišnjom Gabi iz Berlina u Zagreb, a zatim je poslali djedu i baki na Hvar, da bi je što više odvojili od nadolazeće opasnosti. Otac joj je pred kraj rata, bez objašnjenja, pogubljen. Slijedile su godine koje je provela živeći u malom sobičku s majkom dok ona nikako u poslijeratnom Zagrebu nije mogla pronaći posao. A iako je početak njezina života obilježen tragedijom, vihorom rata, gubitkom oca i neimaštinom, o tome govori odmjereno, elegantno i pomno odabranim riječima te s nevjerojatnom aurom smirenosti.

– Mislim da te takvo odrastanje očeliči, ali i nauči da poštuješ i znaš dobro procijeniti svoje životne etape, prihvaćaš i dobro i zlo i sudbinu, drugačije razmišljaš o tome, ne zalijećeš se... – kazala je Gabi koja je, kad je poodrasla, upisala Školu primijenjene umjetnosti.

Gabi je bila grafičarka, a prvo je radila u Vjesniku, pa zatim u Zagreb filmu. Tamo je počela posuđivati glasove animiranim junacima. Primijetio ju je skladatelj Bojan Adamič i pozvao da gostuje na koncertima Big banda u Ljubljani. Gabi se 1958. odlučila potpuno posvetiti glazbi, a upravo je te godine i upoznala Arsena, i to u Zagrebu ispred bivšeg televizijskog studija na uglu Šubićeve i Zvonimirove ulice.

– Upoznao nas je Mario Boljuni. A Arsen je rekao: “Nemoj ti meni pričati, valjda ja znam tko je Gabi Novak. Imao sam već u svojoj teci u Šibeniku ‘58. zalijepljenu njenu sliku.” I on je tu teku donio na iduću probu. Odmah sam znala da ćemo biti divni prijatelji i vrlo bliski. To nas je i vodilo čitavog života, do naše odluke da uopće krenemo zajedno – jer mi smo u jednom času zapravo odlučili da se to formira u nešto ozbiljnije, shvatili smo da je to to. Rodio nam se Matija ‘73. i onda smo se oženili, Arsen je rekao da se nećemo oženiti “dok mu ja ne rodim dite”, zamislite... Rekao je: “A još ako bude muško, onda si moja do kraja života” –  rekla je Gabi. 

VEZANI ČLANCI: 

– Ja sam tada bio tek estradni početnik, a Gabi je pjevala s glazbenicima kao što je bio Louis Armstrong – ni manje ni više – prisjećao se Arsen.

Arsen je počeo pisati za Gabi. Iz početka su to bili prepjevi pjesama, a onda i gotove pjesme. Gabi je već tada bila velika zvijezda, nakon što je 1959. osvojila publiku na Zagrebačkom festivalu pjesmom “Ljubav ili šala”, ali i otpjevala evergrin “Sretan put” u filmu H-8. Oboje su bili u braku. Arsen je bio oženjen Vesnom Matoš, nećakinjom velikog Antuna Gustava Matoša, s kojom je imao kćer Sandru. Gabi je iza sebe već imala jedan brak s Bogdanom Debenjakom, a njezin drugi suprug bio je poznati kompozitor Stipica Kalogjera. Prijateljstvo je preraslo u ljubav. Vjenčali su se 1973., a kum im je bio veliki talijanski glazbenik Gino Paoli. Mjesec dana prije rodio se sin Matija. Matiji nije bilo lako odrastati uz epitet “Arsenov i Gabin mali”. No, pokazao je svoju osobnost i ljubav prema glazbi kada je nakon srednje škole upisao Akademiju za klavir u Grazu – smjer jazz, i postao velika zvijezda, poznat i u svjetskim okvirima. Upravo je on majci i savjetovao da se 2003. vrati jazzu. 

– Ja sam bila pjevačica, osvajala nagrade, bila priznata, sve to skupa je bilo divno... Međutim, vrtjela sam se u jednom krugu i znala sam da tu mora biti još nešto. Matija je ovako rekao: “Gledaj, mama, idemo napraviti nešto. Da se ne vrtiš stalno po toj zabavnoj glazbi, ja znam sjajne mlade muzičare.” Oslobodila sam se zahvaljujući Matiji i tim sjajnim mladim glazbenicima. S njima sam otkrivala da mogu još nešto, oni su bili moj vjetar u leđa, otvarali su mi neke nove puteve. Došla sam na ono što je negdje u dubini bio cilj mog života i dugih 60 godina na sceni. I zapravo sebi umišljam da sam u zadnjih deset godina postigla to da sam ja sebi kompletna. I kad radim s Matijom svoje solističke koncerte, onda tek osjećam tu bliskost i tu sreću... I znam da će tih sat i trideset minuta biti nešto najljepše što čovjek može podijeliti sa svojim djetetom i s jednim divnim izgrađenim umjetnikom. To je bila ta misija koju sam ja konačno dosegnula – rekla je legendarna Gabi Novak.

Arsenova ljubav prema Gabi nikad nije jenjala, već je postala legenda ne samo bračnog već i profesionalnog trajanja. Pamti se tako naslov intervjua u kojem je Husein Hasanefendić rekao: “Aki i ja smo kao Arsen i Gabi.” Znao je to i Arsen:

– Najsretnije i najstabilnije, ono što najviše čuvam, jest život s Gabi. Mi smo već jedno. Bio sam nedavno u vrtiću i pitao jednu curicu kako se zovem. Rekla mi je: “Znam vas jako dobro, vi ste Arsen Dedić i Gabi Novak.”

VIDEO: Rade Šerbedžija otkrio zašto je odbio prvo Angelinu Jolie, a onda ipak pristao na njezinu ponudu 

Ključne riječi

Komentara 13

DA
damascus
20:07 08.07.2023.

Oca su joj pogubile tzv. komunističke vlasti. Da li će se zbog ove nespomenuite činjenice i ovaj komentar biti obrisan kao što je na sličan način zabranjeno isticanje komunsitičkih vlasti i njihova ubojstva časne sestre Lipharde (Josipa) Horvat. Podsjećam, prijeećam, prije cca 20 dana grad Varaždin (SDP) zabranio je da se na spomen ploči na rodnoj gradi sestre Lipharde istakne ploča gdje se kaže da je ubijena po nalogu komunsiitčkih vlasti.

Avatar tetak
tetak
16:48 08.07.2023.

Ne mogu vjerovati kako se cenzura bez srama uvukla u društvo, da se ne smije napisati tko je ubio Đuru Novaka. Partizani. Odveli ga sa Hvara, dok je odvodio svoje dijete prema Zagrebu,na otok Vis, a malenu djevojčicu Gabi ostavilii samu sa magarcem, nadajući se da ću je već netko pronaći i odvesti baki i djedu. Đuro se nikada nije vratio sa Visa.

Avatar AlagaiHora
AlagaiHora
16:43 08.07.2023.

Lipo izgleda za svojih 87. Kad žena elegantno stari...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije