Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KNJAZOV POVRATAK NA HRT

Bana Jelačića žene su obožavale iako je bio visok svega 160 cm, a Ivan Zajc šmrkao je duhan

Hrvatski velikani
Foto: HRT
1/14
30.12.2016.
u 10:45

Povijesna serija “Hrvatski velikani” donosi nepoznato o poznatim ličnostima poput Ivana Mažuranića i Marina Držića, a počinje 17. siječnja

Jeste li znali da je ban Josip Jelačić, bio visok samo 160 cm, a žene su ga obožavale? Možda ne znate kako je Ivan Zajc šmrkao duhan, a istim "hobijem" bavili su se i njegovi unuci? Dok u današnje vrijeme žene nose nakit, Ivana Brlić-Mažuranić je kao "nakit" svugdje nosila kratku pušku.

Sve ove zanimljivosti pronašao je autor i voditelj Robert Knjaz, čija će nova serija "Hrvatski velikani" s emitiranjem na Prvom programu HTV-a početi 17. siječnja.

– Ideja nije nova, no trudili smo se pristupiti na novi način. Puno bi gledatelja voljelo na malim ekranima gledati hrvatske velikane, a ne samo neke posvuduše i starlete. Napravili smo emisiju koja je kombinacija ozbiljnog i neozbiljnog. O životima poznatih i priznatih Hrvata govorit će povjesničari i drugi stručnjaci. S druge strane, trudio sam napraviti povijesnu emisiju koja neće biti za uski krug ljubitelja povijesti, nego i za nekog tko se ne bavi time. Zato će uz ozbiljni dio biti i šaljivih detalja – kazao je Robert Knjaz.

Došli i do Puniše Račića

Serija Hrvatski velikani sastoji se od osam nastavaka u trajanju od 55 minuta u kojima će se predstaviti važnije hrvatske povijesne osobe poput bana Josipa Jelačića, Nikole Šubića Zrinskoga, Stjepana Radića, Nikole Tesle, Fausta Vrančića, Marina Držića, Ivana Mažuranića i Ivane Brlić Mažuranić te Vatroslava Lisinskoga i Ivana Zajca.

– U prvoj epizodi predstavit ćemo bana Jelačića. On je tragična figura hrvatske povijesti. Danas nemamo grada u Hrvatskoj koji nema njegovu ulicu, a ja prvi nisam znao ništa o njemu. O Jelačiću smo doznali puno zanimljivih podataka, a možda najzanimljiviji je da je njegov konj, isti onaj na kojem jaše na glavnom zagrebačkom trgu, dar Husrem-paše iz Bosne. Dakle, mi danas, nakon stoljeća borbe protiv Turaka, imamo spomenik njihovu konju usred Zagreba – kaže Knjaz i posebno ističe emisiju o Stjepanu Radiću.

– Uspjeli smo doći do Puniše Račića, koji je potomak istoimenog atentatora u beogradskoj skupštini. Bit će zanimljivo čuti njegov komentar – kaže Knjaz.

Od svih velikana najviše bi kontroverzi mogla izazvati emisija o Nikoli Tesli. Knjaz se time ne opterećuje i dodaje kako je Tesla bio i srpski i hrvatski i američki velikan, pa je logično da je i njemu posvećena jedna emisija.

– Toliko smo zanimljivih detalja pronašli o svima, da smo čak i produžili trajanje svake epizode s 45 na 55 minuta – kaže Knjaz.

>>Bitorajac i Knjaz: Bacili su ljagu na sve nas

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
10:59 30.12.2016.

Bana Jelacica su obozavale zene i ako je bio visok samo 160cm....I on od toliko obozavateljica ozenijo dijete od 15 godina,,,jel nije to ono,,,uh ne smijem reci ipak je to velikan.........

AL
Alza
11:11 30.12.2016.

Valjda je postavljen spomenik banu Jelacicu a ne turskom konju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije