Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dašak starog glamura

Američki Hrvat donosi drugačiji izgled filmske nagrade Oscar

Izrada novih statusa Oscara
Foto: Twitter/The Academy
1/7
20.02.2016.
u 20:00

Preinaku nagrada preuzela je newyorška tvornica, inače znana po inovativnim i unikatnim umjetničkim izradama

Dick Polich (84), sin hrvatskih iseljenika vlasnik je i osnivač tvrtke Polich Tallix iz New Yorka. Tvrtke koja ove godine daje novo ruho filmskim nagradama Oscar.

Početkom 20. stoljeća Policheva obitelj odlazi iz Hrvatske, a Polich obrazovanje nastavlja u Americi. Nakon završenog preddiplomskog studija ekonomije na Sveučilištu Yale, na MIT-u diplomira metalurgiju i profesionalno kreće u poslovanje metalnim legurama i srodnim materijalima.

Tvrtka Polich Tallix osnovana je 1972. godine, a preuzela je ručnu izradu ikoničnih zlatnih kipića.

Foto: Screenshot/reuters

Statue Oscara od 1982. godine izrađivane su u čikaškoj tvornici R.S. Owens & Co., a preinaku nagrada radi newyorška tvornica, znana po inovativnim i unikatnim umjetničkim izradama.

Akademija želi donijeti dašak starog glamura. Suptilne promjene ponovno koriste brončani odljev, kakav je 1929. nagrada imala prvu godinu dodijeljivanja.

Postupak izrade traje tri mjeseca

Izrada započinje stvaranjem digitalnih snimki Oscara iz 1929. te modernog postolja kakvo ima danas. Izrađen 3D metodom kipić se modelira voskom i oblaže keramikom. Na 870 stupnjeva u praznu školjku u obliku Oscara ulijeva se tekuća bronca na 980 stupnjeva Celzija.

Nakon hlađenja kipići se premazuju 24-karatnim zlatom, a cijeli postupak izrade traje tri mjeseca.

Oscar zadržava stare mjere - visinu od 34 centimetara i težinu od 3,85 kilograma.

Zlatni kipići na stari način uz nove hollywoodske filmove, očekuju nas 28. veljače na osamdeset i osmoj dodjeli filmskih nagrada.

>> Akademija: Novim kriterijima želimo ojačati, poduprijeti i održati vjerodostojnost nagrada

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije