Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zagorski horor

Snimljen prvi pravi hrvatski horor po uzoru na "Teksaški masakr"

'zagorski specijalitet'
Foto: 'PXL Fotodesk /Vecernji'
1/5
19.06.2011.
u 09:00

Prvu sezonu nove emisije Dramskog programa HTV-a "Filmomat" otvorit će ujesen "prvi pravi" domaći horor – "Zagorski specijalitet" studenta režije Davida Kapca

Na napuštenom paintball terenu u brežuljkastim šumama Zagorja pet zagrebačkih yuppieja tijekom igre izgubi se u šumi. Pronalazi ih obitelj lokalnih stanovnika, šumskih ljudi. No uskoro će otkriti da je "zagorski specijalitet" njihovih spasitelja zapravo "kotlovina", ali spravljena od ljudskog mesa, jer su članovi obitelji koji ih pronalaze – ljudožderi!

Ovo nije šlager neke od crnih kronika naših tiskovina, nego sinopsis "prvog pravog domaćeg horora" koji će ujesen biti premijerno prikazan na Hrvatskoj televiziji. Doduše, ne u udarnom terminu nego u kasnijem, kad mala djeca i stariji ljudi tanjih živaca odu na počinak, jer igrani prvijenac mladog redatelja i scenarista Davida Kapca obiluje uistinu brutalnim scenama, lokvama krvi, vrlo tjeskobnim prizorima napetosti i nasilja, ali i neočekivanih zapleta i raspleta...

Posrijedi je, naime, "Zagorski specijalitet" – diplomski film tog studenta filmske i tv-režije iz Pregrade, a koji će na početku jesenske sheme HTV-a otvoriti prvu sezonu nove emisije Dramskog programa "Filmomat" i rezultat je potpisanog petogodišnjeg ugovora o suradnji HRT-a i Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu. Za tu prigodu Kapac je okupio i ništa manje zanimljivu glumačku postavu koja je utjelovila glavne likove: Lea (Ivana Roščić, glumila u "Neka ostane među nama" Rajka Grlića), Ozren (Filip Juričić, glumio u telenoveli "Ljubav u zaleđu"), Joža (Robert Ugrina – "Metastaze", "Pjevajte nešto ljubavno", "Što je muškarac bez brkova"), Ivek (Luka Petrušić), Štef (Draško Zidar) i Marija (Iva Mihalić).

Tijekom snimanja redatelj Kapac “potrošio je” cijeli arsenal horor rekvizita: nekoliko tona litara umjetne krvi, odsječenih udova, hladnog oružja i oštrih predmeta poput sjekira, srpova, noževa, šiljaka i svega što prati radnju jednoga takvog, naoko duhovitog, ali zapravo vrlo zahtjevnog filma.
–  Film je zapravo rubni horor, koji obiluje crnim humorom, ali na kraju prisjedne gledatelju, kad se sve stavi u kontekst. Mislim da su scene nasilja uvjerljive, pa se nadam da će oni koji vole horore  biti zadovoljni – kaže Kapac koji je scenarij napravio u suradnji s kolegom Andrijom Mardešićem. 

No, što je Davida Kapca potaknulo da se uhvati baš tog, za domaći film ne baš uobičajenog žanra? To više što je film rađen u maniri i po uzoru na horor klasik "Teksaški masakr motornom pilom", ali s tom razlikom što je "ovaj naš" smješten usred Zagorja:

– Volim sve filmske žanrove, pa tako i horore. Jednoga dana palo mi na pamet da napravim svoj horor: rekao sam si – zašto ne, hajdemo vidjeti mogu li ja to napraviti u rangu s majstorima toga žanra... A kako sam ja iz Zagorja, činilo mi se najbolje radnju smjestiti u poznato okruženje. U svakom slučaju, svojoj sam rodnoj grudi tako podario prvi zagorski horor – smije se David, očito zadovoljan i počašćen što će baš njegov diplomski film otvoriti vrata koprodukcijama HRT-a i ADU-a.

Komentara 8

TR
trckaralo
14:57 19.06.2011.

a kad će se snimiti horror \"HDZ stvara Rvaacku\"?

DU
Deleted user
09:42 19.06.2011.

Da \"igrani prvijenac\"??? Obzirom na okoliš može biti samo \"dokumentarac\"....:))

BU
buck
14:54 19.06.2011.

dali je se neko sjetio smislit mozda neki djelic neispricane seljacke bune ili domovinskog rata ili vukodlaku iz sibenskog kraja ovo ce na kraju ispast kao losa kopija filma wrong turn

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije