Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Kenjac - obiteljska drama s okrutnog kamenjara

kenjac
20.09.2009.
u 10:03

Magarac kojeg oni nazivaju kenjac, nije kenjac. Magarac je nijemi sugovornik, njihov ispovjednik, kad jedni drugima nisu u stanju reći što ih muči.

Kenjac je film o očinstvu. Ono što me najviše zanima u odnosima otac-sin jest činjenica da često oponašamo očeve, a jako malo učimo od njih – riječi su kojima je svoju odluku da napiše scenarij i režira film “Kenjac” opravdao Antonio Nuić. A nakon što je dramu o obiteljskim odnosima vidjela publika na ovogodišnjem filmskom festivalu u Puli, od jučer ga u kinodvoranama diljem Hrvatske mogu gledati i oni koji za to dosad nisu imali prilike.

Radnja filma smještena je u Drinovce, rodno selo Nuićeva oca, a redatelj sam priznaje da je dosta osobnih detalja utkao u drugi dugometražni film.

– Tatin način vožnje izazivao bi mamine panične reakcije koje bi, zbog njezine nagle naravi, brzo prerasle u svađu u kojoj bi se u pitanje dovodile fundamentalne stvari kao što su brak i imanje djece s takvim čovjekom, a Drinovce bi proklinjala svakih pola kilometra. Svađa koja bi počela polaskom na ljetovanje obično bi završavala tek na povratku, dvadesetak kilometara pred Sarajevom – piše u njegovoj izjavi na internetskoj stranici filma.

Nuića je na pisanje scenarija za “Kenjca” inspirirala priča o trgovini magarcima koju mu je ispričao čovjek koji se zove Boro, a dogodila se u ljeto 1995. Upravo u to vrijeme Nuić je smjestio radnju svojeg filma, a glavnom je liku dao upravo ime Boro.

Sredovječni je to suprug i otac koji sa svojom obitelji posjećuje rodno mjesto te tamo doživljava katarzu uz pomoć kenjca, tj. magarca.

Kao dobru preporuku za filmoljupce “Kenjac” može navesti čak tri nagrade osvojene u Puli. Zlatnim arenama za scenarij, kameru i glazbu dodaje se i nagrada Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara. A hoće li film dobiti i vaš glas, najbolje je da provjerite sami u kinu u svom susjedstvu.

Ključne riječi

Komentara 1

DO
doktorica
15:08 20.09.2009.

Zato su svi pobjegli sa kamenjara

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije